Д-р Николай Игнатов е началник на Отделението по анестезиология и

...
Д-р Николай Игнатов е началник на Отделението по анестезиология и
Коментари Харесай

Като в "Д-р Хаус": Смъртно болен руски министър обиколи цял свят и намери изцеление при д-р Игнатов в Бургас

Д-р Николай Игнатов е шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване на университетска болница „ Дева Мария “ в Бургас. Той е един от най-големите експерти в своята област в цяла България.

Д-р Игнатов е приключил медицина в Тракийски университет - Стара Загора. До 2011-та година работи в Университетска болница Стара Загора, а по-късно се мести в Бургас. Биографията му е цялостна с любопитни истории от целия свят.

Едно от нещата, с които влиза в медиите е казусът с някогашния министър на индустрията и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовский.

Освен това е основател и на концепцията за Звеното за диагностика и лекуване на пациентите с неизяснена диагноза, сходно концепцията от известния сериал "Д-р Хаус ". Д-р Игнатов е бил и на няколко доброволчески задачи зад граница, като през октомври 2019 година той се завърна от последната в Сомалия.

Той е номиниран и в класацията "Личност на годината 2019 " на районния уебсайт Flagman.bg.

Потърсихме доктор Игнатов, с цел да опише за подобен живот ли е мечтаел, има ли амулет, който го пази, и желал ли е да живее и работи в чужбина. Вижте по какъв начин отговори на тези и още доста въпроси на БЛИЦ:

- Д-р Игнатов, споделят, че да си доктор е предопределение, при вас по този начин ли стана? Това ли беше детската ви фантазия?

- Здравейте! Аз не съм в "калъпа - изживявам моята детска фантазия ", още повече, че като дребен съм преживявал доста собственоръчно направени контузии. Не съм се самолекувал или правил сходни опити. И като се има поради нашата лекарска задача - да лекуваме, не да нараняваме, сами разбирате. Шегувам се, несъмнено! От доста дребен знаех, че ще се занимавам с медицина

. Моят татко, лека му пръст, бе ветеринар. Налагало се е да му асистирам. И някак си с времето, това бе моето вътрешно разбиране. Всеки човек следва да усеща своята специалност като предопределение, аз не върша изключения.

Горд съм, когато мой пациент се разсъни и ме види като Господ, още веднъж смешка! Ние сме анестезиолози, умеем да приспиваме, само че е хубаво и да разсънваме пациентите си.

- Имало ли е миг в живота ви, в който сте желали да промените попрището?

- Никога! Знаете, че за хората, които учат медицина, е значимо към каква компетентност ще се насочат. Ти я откриваш за себе си с времето. Хирургичните специалности са доста мечтани от студентите по медицина, само че за мен "шампанското " постоянно е била "Анестезиологията ". Винаги съм желал да специализирам това, което съм в този момент.

И тук, не мога да не изразя благодарността си към един доктор, който ме предложения да работя. Това беше преди 25 години, а когато доктор Йордан Йорданов, началника на Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване в болничното заведение в Казанлък ме предложения, аз одобрих това като знак от ориста.

С този въпрос ми обръщате вниманието и към други хора, само че които би трябвало да благодаря, моя първи началник и ментор, доцент Живко Караколев, началника на Клиниката по анестезиология, незабавна и интензивна медицина към УМБАЛ – Стара Загора. Сега разбирам, че е било за положително, когато рапортите са завършвали със сълзи, които те учат да бъдеш прецизен, придирчив към самия себе си и да знаеш.

Да държиш живота на хората в ръцете си, е предизвикателство. Самата ми компетентност всекидневно ме изпитва и ме кара да се усещам добре. Професионално всеки ден бивам предизвикан и не спирам да се развъртвам и да ползвам новите методики на лекуване. Да окажеш помощ на хората да не усещат болката, си е магически поминък.

В живота ми има разноцветност от срещи с хора, които те гледат в очакване да окажеш помощ, да ги спасиш. Други, да се възстановят, разсънят, доста значим аспект от нашата компетентност - интензивното лекуване. Не бих могъл да искам нищо друго.

- В България е мъчно да си доктор, мислили ли сте за кариера в чужбина?

- Едва ли има мой сътрудник, който да не е желал да опознае международната процедура. Особено, когато е новозавършил доктор и светът е в краката му. Веднага след завършването ми, доста желаех да работя като доктор в Нова Зеландия. Мечтаех да церя и в Африка. Ето, че израза "внимавай какво си пожелаваш - може да се сбъдне ", се трансформира в действителност.

Но аз съм част от екипа на едно лечебно заведение, УМБАЛ "Дева Мария ", в което работят експерти на международно равнище и доста постоянно се прави непостижима медицина. Моите сътрудници ме предложиха за тази купа "Личност на годината ", мнозина от тях заслужават да я носят. Не мога да бленувам за друга кариера, когато всекидневно чувствам поддръжката на притежателя на болничното заведение, Семир Абумелих, който ме предложения да работя там.

Тежиш си на мястото, когато приемеш нечия идея за лична и смислена. Семир дава опция в Бургас да работят огромни имена в опазването на здравето. Ние, докторите, да имаме опция да работим, да се развиваме.

В България да си доктор, е обвързвано с доста компликации и недостатъци, с които се постанова да се бориш. Но да ги пребориш и да си задоволен, това е сполучливият баланс и реализация.

Как се е родила концепцията Звеното за диагностика и лекуване на пациентите с неизяснена диагноза в Бургас и повече за случая с някогашния министър на индустрията и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовский, четете цялото изявление с доктор Игнатов в Zdrave.to.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР