Д-р Нигяр Джафер от Цар Калоян (по-известна в Лудогорието като

...
Д-р Нигяр Джафер от Цар Калоян (по-известна в Лудогорието като
Коментари Харесай

ГЕРБ показва инат, който граничи с безумие

Д-р Нигяр Джафер от Цар Калоян (по-известна в Лудогорието като доктор Нигяр Сахлим) беше определена за зам.-председател на 44-о Народно заседание от квотата на Движение за права и свободи. Сред главните причини на партията да я номинира за този висок държавен пост е сполучливата й работа като ръководител на здравната комисия в 42-я парламент. Нигяр Джафер е доктор по специалност, беше кмет на община Цар Калоян, а по-късно два пъти народен представител от Разградския регион. Тя стана депутат от Шумен и сега е на най-високата държавна служба, която гражданин на Разградска област е заемал в най-новата ни история.

"Профилактиката и скринингът са основни думи за здравето на българина "


- Г-жо Джафер, по какъв начин наподобява българското опазване на здравето от трибуната на Народно събрание? Стават гаф след гаф в тази сфера, а депутатите, сякаш не реагират съответно?
- Не всички, само че съвсем всички не го виждат. И от трибуната на Народното събрание, и от мястото на медицинските експерти, които работят в системата, и от позицията на пациента, нещата наподобяват извънредно обезпокоително. Това, което би трябвало да се търси и към което би трябвало да се стреми системата, е баланс, равновесие във всички звена на опазването на здравето и намиране на баланс сред интереса на пациента преди всичко и хората, които работят в системата. Изключително омерзени сме всички, без значение на каква позиция сме и от каква позиция следим системата, от това, че в последно време се приказва единствено за пари, единствено за финансови параметри и се въртим към безконечния спор малко или доста са парите... Колкото и да са, те би трябвало да се ръководят дейно, в полза на пациента. Нещо, което не можем да твърдим, че съществува в сегашния миг.
- Да, за жалост. Това са все неща, които се разискват най-малко в здравната комисия. Стигате ли до някакъв действителен излаз или...?
- Като виждам, измененията са все в посока спестявания, понижения, лимитиране. За страдание съвсем всички старания на екипите, които се сменят извънредно бързо в управлението на опазването на здравето, са към най-вече административни ограничения. Ако не съществува цялостна визия за развиването на системата, в случай че не се търси политически консенсус, първо, на експертно равнище сред всички политически сили, а по-късно и на политическо равнище, нещата няма да се случат. Ако не е ясна посоката, в случай че не разясняваме и не се обединим към общ здравно застрахователен модел, към нов финансов модел, нещата ще не престават да наподобяват по този начин, както наподобяват през днешния ден. А България за жалост продължава да бъде на челни позиции по доста индикатори, с които не можем да се гордеем. Една от най-ниските предстоящи продължителности на живот в Европа, детска смъртност над средноевропейските равнища, най-високите равнища на смъртност със сърдечносъдови болести, болести, с които светът от дълго време се е справил посредством предварителна защита и така нататък
- Но не и посредством господството на пазара в тая сфера? Защото, както гледаме в последно време, всичките търсения са насочени натам, само че пазарът не взема решение здравето на народа.
- Истината е, че опазването на здравето е този пазар. Все повече приказваме за това, когато има проблеми, да се намеси страната. Това, което обаче се случва, никой не може да дефинира тъкмо в коя посока е, мисля, че екипите, които ръководят опазването на здравето, не са напълно наясно. Защото да вземем за пример с последния тип на национална здравна карта ще стигнем до такава степен след 5 години България да има опазване на здравето единствено в 5 огромни града. Все повече се затруднява достъпът на хората към опазване на здравето в дребните отдалечени обитаеми места. Нещо повече, допреди 7-8 години ние говорехме за проблемите най-вече на общинските лечебни заведения, през днешния ден обаче на карта е сложено съществуването на регионалните лечебни заведения, част от гръбнака на здравната система. Ето, давам образец от моя изборен регион Шумен, където се организираха доста бурни диспути във връзка с националната здравно осигурителна каса. Това, което беше препоръчано от централното управление, няма нищо общо с това, което беше препоръчано на регионално равнище, и се оказва, че даже единствените за цялата област поделения са под риск от закриване - очно, ушно поделение, бяха намалени равнищата на подготвеност на значимо поделение като неврология, като кардиология.
Парадоксът е цялостен, тъй като отделения, да вземем за пример пневмофтизиатрично, в което използваемостта на леглата е 99%, и сега също е с предложение за понижение на кревати. Няма никаква логичност в нещата, които се случват. Хората желаят да бъдат аргументирани решенията, които се вземат, а това на този стадий не се прави, а и съгласно мен няма кой да го направи.
- Казахте, че сме изгубили 20 млн. поради безхаберие. По кой план?
- Това е един прославен план, който се наричаше "Спри и се прегледай ", финансирането беше обезпечено от Оперативна програма "Развитие на човешките запаси ". Идеята беше да се проведат скринингови проучвания, безвъзмездни, несъмнено, за хората, във връзка с трите форми на ракови болести, които съгласно цялата международна общественост, подлежат на скрининг. Поради това, че програмата беше зле управлявана, неприятно проведена, с доста неприятна осведомителна акция, просто тези пари се изгубиха и се върнаха.
- А кой трябваше да води работата по плана?
- Министерството на здравеопазването, в един по-предишен стадий, несъмнено, само че екипите в министерството се сменят толкоз постоянно, както се споделя министрите чакат на опашка. Това обаче основава доста постоянно възприятие за неустановеност, липса на последователност на хората, които работят в системата.
- Значи, както се споделя нашето опазване на здравето си кара в спешната лента и никой не го глоби?
- Оказва се, че от дълго време сферата на опазването на здравето е в спешната лента, въпросът е, че в това число авариралите рейсове от спешната лента, дават сигнали за помощ и лечебните заведения Ловеч, Враца са единствено единични случаи, които през седмица стават част от новините. Въпрос на време е по кое време всички регионални лечебни заведения ще дават сигнал, че нещата са доста зле, че са в спешната лента по аргументи, че повредата е цялостна.
- Добре, само че доста хора живеят с възприятие за безотговорност.
- Трудно е да се дефинира какво в действителност води до този резултат, който следим - дали неналичието на административен потенциал, дали неналичието на политическа воля да се случват нещата, да се подхващат от време на време непопулярни ограничения, дали неналичието на възприятие за виновност, тъй като, с цел да коригираш своето държание, би трябвало да признаеш, че си сбъркал. За страдание ГЕРБ не демонстрира никакви признаци на разкайване, в противен случай, има един дебелоглав, който граничи с безумство, тъй като на риск са сложени животът и здравето на българските жители в дословния смисъл на думата.
- На срещата в Албена, се направиха доста забавни оферти от водещи наши медици. Мислите ли, че има кой да ги чуе?
- От тези срещи, прочее форумът се организира към този момент за 17-и път, постоянно са излизали хрумвания, които, облечени в добра нормативна обвивка, дават своите резултати. Например пренаталният скрининг на новородени, държанието при тази група дребни пациенти, редица оферти, свързани с редките заболявания. България имаше национална стратегия за редки заболявания, освен това втората страна в Европа, която одобри такава стратегия след Франция. Въпросът е, че във времето нещата просто отиват някъде на назад във времето и значими решения за българските пациенти остават без финансово покритие.
- Недоволството против монопола на здравната каса също не стопира и измежду лекари и измежду пациенти.
- Политическата мощ, която съставлявам, постоянно е твърдяла, и това е неотменно от 14 години, че би трябвало да има демонополизация на здравната каса. Този здравно-осигурителен модел се е изчерпал, той просто генерира недостиг, образецът е тазгодишният бюджет, който е с 407 млн. повече, и все пак не какъв да е, а шефът на здравната каса още преди 3 месеца сподели, че желае актуализация, тъй като не му стигат парите. Ние твърдим, че би трябвало да има свободен избор на финансиращи органи, които ще упражняват и по-добър надзор. Защото от ден на ден Здравната каса се съпоставя с една бездънна каца. При старта на здравната каса 2000 година средствата са 900 млн., в този момент са 3,7 милиарда, пациентът не е схванал нищо от това. Напротив, българският пациент остава един от най-късно диагностицираните и един от най-вече заплащащи от джоба си, даже да е здравно обезпечен, когато му се наложи да се лекува. Бяха представени данни - сред 47 и 56% възнаграждение кеш, под или над масата, няма значение по какъв начин ще ги определим. Това са нерегламентирани заплащания, които биха могли да бъдат регламентирани да вземем за пример посредством втори дирек, посредством повече от една каса. Има най-различни форми, няма за какво да откриваме топлата вода. Просто би трябвало да вземем модел. Може да не е от Австралия и Нова Зеландия, които най-често са обект на нашия интерес...Така беше и с клиничните пътеки, по този начин беше и с осигурителния модел.
- А за тази по този начин забравена профилактика какво ще кажете?
- Всички би трябвало да разберем, че профилактиката и скринингът са основни думи. Ние ще продължаваме да приказваме за тежка патология, за доста висока смъртност, доста висока степен на заболеваемост, в случай че хората в системата не създадат по този начин, че хората да се замислят върху профилактиката, върху скрининга на изключително нарасналото нарастване на обществените заболявания, от които най-вече умират хората в България: сърдечно-съдови и онкологични.
- Да си пазим децата, споделям аз.
- Абсолютен приоритет. Като алена нишка би трябвало да минават ограниченията за децата и за детското здраве, нещо, което занемарихме по доста аргументи, съсипахме системата за него. Темата за това какъв брой малко са педиатрите сега в България и за какво се получава по този начин, е извънредно мъчителна. Наредбата за специализация би трябвало час по-скоро да се актуализира. Там сега работят извънредно безапелационни корупционни схеми и става все по-трудно младите български лекари да специализират в България. Оказва се, че в Германия и Франция е доста по-лесно.
- Ако навлезем в тематиката за корупцията, няма и да свършим изявлението...
- Самите млади лекари, които желаят да специализират, би трябвало да сключат контракти с шефовете на образователни заведения. Това се оказва съвсем непостижимо. Категорично затвърдени корупционни схеми. Такива са моите сигнали от диалози с доста млади, доста съзнателни сътрудници. Сигнализират за това неведнъж и аз се запитвам дали този въпрос се слага пред здравния министър, който и да е той сега, тъй като те се сменят през няколко месеца. Твърди се, че се работи върху смяна на Наредбата за специализация. Чакаме да забележим какви ще бъдат резултатите. Защото лекарите са нужни, с цел да лекуват и самата система.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР