Д-р Мирчов, според проучвания ракът на простатата е третият най-често

...
Д-р Мирчов, според проучвания ракът на простатата е третият най-често
Коментари Харесай

За рака на простатата и съвременното лазерно лечение

Д-р Мирчов, съгласно изследвания ракът на простатата е третият най-често срещан рак в международен мащаб. Колко публикуван е той измежду българските мъже? Всеки втори или трети мъж над 50-годишна възраст е застрашен да развие карцином на простатната жлеза. Заболяването е възрастово предопределено. Неговият надзор е обвързван с профилактиката. Защото ранната диагностика на рака на простатата е по-лесен. Простатната жлеза има личен „ знак “ за положението си и това е по този начин нареченият Простато Специфичен Антиген или PSA. Стойностите на този туморен маркер „ записват “ измененията в жлезата – дали има инфектиране, доброкачествена хиперплазия, рак или друго. Изследването е кръвно, а резултатите се разискват с уролога. Диагностиката включва ехография и ректално туширане. Ако един от тези способи покаже подозрение за рак на простатата, следва това да се потвърди или отхвърли посредством биопсия. Всеки от нас, който е над 50 години, може да отдели време за тази профилактика един път годишно. Ако бащата на пациента е имал рак на простатата, тогава се предлага проучването и прегледът да стартират на 40-годишна възраст. Рано открит, ракът на простатата е лечим. Това значи ранна и точна диагностика и минимално инвазивно модерно лекуване.

Какви признаци има ракът на простатата и по кое време пациентът би трябвало да се обърне към уролог?


Стандартно най-честата причина за визитата при уролог е нарушеното уриниране. Когато обаче приказваме за рак на простата, карциномът на простатата стартира развиването си най-често от периферната зона на жлезата, т.е. релативно настрана от хода на урината и не нарушава уринирането. Ранният и относително ненапреднал (умерено авансирал) простатен карцином не се демонстрира с недоволства. Ранната диагностика е основа на вярното и модерно лекуване.

Пациентите с рак на простатата имат ли избор на лечебни способи?

Да, има разнообразни способи. Целта на лекуването на рака на простатата е пациентът да бъде здрав, да живее дълго и не на последно място да резервира качеството си на живот. Пациентът би трябвало да остане обществено важен, фамилно потребен и да резервира самочувствието си като представител на мощния пол. Лечението може да се извърши по няколко метода.

Какви са опциите, когато е налице диагностициран аденом на простатата? При началните стадии на болестта са използвани консервативните способи на лекуване Когато приказваме за оперативни, дано отбележим приложението на лазера. Лазерът има висока мощ и прецизна деструкция на тъканите. Това води до липса на кръвозагуба и до бързо възобновяване на пациента. Лазерната интервенция като способ дава опция на оператора за бързо и дейно унищожаване на простатна тъкан с на практика липса на животозастрашаващи затруднения по време на интервенцията. Като високо софтуерен способ лазерът дава опция и на пациенти с съпътстващи болести да се подложат на интервенция и да доближат положително качество на живот.

Какви са преимущества на лапароскопската радикална простатектомия пред отворената класическа интервенция?

Основното преимущество на лапароскопската пред отворената техника е, че оперативната контузия на пациента е доста по-малка. Кръвозагубата е минимална или никаква. Всяка по-щадяща интервенция съхранява имунитета на пациента. Пациентите след лапароскопска простатектомия най-често не изпитват болежка, възвръщат се бързо и доста значимо – независимо, без помощ от личния състав. Така се резервира тяхното самочувствие като пациенти и хора, усещат се самостоятелни, а професионалното задоволство за нашите старания е бързото възобновяване на болния и леките следоперативни грижи. Във връзка с Месеца на мъжкото здраве Ноември и акцията МОвембър, Вита предлага специфичен пакет за профилактика на рака на простатата за мъже над 50 години - „ Вита МОвембър пакет “ за Профилактика на рака на простатната жлеза на цена 45 лева Пакетът включва: I. Клиничен обзор от специалист-уролог

II. Ултразвуково проучване на простатната жлеза (ехография):
• Измерване на остатъчна урина.
• Измерване размера на простатната жлеза – мери се след уриниране.

III. Изследване на PSA (простата-специфичен антиген): кръвно проучване, което наложително се прави преди ректално туширане или 7 дни след него.

IV. Ректално туширане (ректално изследване): през ануса се палпира простатната жлеза.

Важи до 30.11.2017 година за пациенти над 50 години след авансово записване на час на телефон: 02 960 49 50, 02 960 49 51 или 02 960 49 52. За спомагателна информация, уеб сайтът на МБАЛ и ДКЦ „ Вита “ е www.vita.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР