Д-р Мангъров първо да влезе и види как се лекува

...
Д-р Мангъров първо да влезе и види как се лекува
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Д-р Мангъров първо да види как се лекува в ковид отделение и после да дава съвети |

Д-р Мангъров първо да влезе и види по какъв начин се лекува в едно коронавирус поделение и след това да дава препоръки. Омръзна ми да разясня изказвания на хора, които не са лекували заболели с ковид. Това съобщи по bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

Репликата му беше отговор на думите на доцент Мангъров, че д-р Кунчев му е звъннал и го предизвестил " да си затваря устата ".

" Не съм използвал тези думи, несъмнено, само че го предизвестих да спре да приказва, че от маските няма смисъл, тъй като по този начин обърква хората ", сподели от своя страна доцент Кунчев. Той добави, че ограниченията, които се ползват у нас, са годни в целия свят, предлагат се от СЗО и влиятелни центрове по надзор на болесттите. Според него, съответно за децата, шлемът е по-подходящ, защото е по-удобен и по-лесно се диша.

Здравният контрольор изясни и какъв ще е редът при определяне на дете с ковид. Епидемиологът е индивидът, който изследва кръга от контактни лица. Когато има подозрения за случай в проведен колектив (ясла, градина или училище)  тестванията, които би трябвало да се вършат на избраните контактни лица, ще се заплащат от страната . Няма да се слагат под карантина родители на деца, които са били контактни, посочи здравният контрольор.

По думите му от началото на епидемията няма случай на отвод за тестване и човек да е бил санкциониран. Напротив, казусът е да осигурим на всички искащи тестване, сподели той.

В коментар за новата вълна на инфекцията и ограниченията по света здравният контрольор сподели, че доколкото зависи от него КПП-та няма да има, тъй като пречат на естествения живот, на стопанската система и не са от чак толкоз огромно здравно значение.

" Не мисля, че ще се върне такова блокиране, каквото имаше при започване на епидемията “, акцентира доцент Кунчев.

Той изрази своето терзание от данните за смъртността и засягането на медицинските служащи у нас.

„ Процентът позитивни резултати не е идентичен в месеците на пандемията. Ако видите, това което изкарваме като позитивни проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания, в обособените дни процентът е сред 15-20-22%. Там изследваме контактни хора, които са с клиника и лежат в лечебни заведения. Това е обикновено.

Ниският процент идва от хората, които отиват на отмора в Гърция и си вършат проби по предпочитание “, изясни той.

Доц. Кунчев предложи хората с хронични заолявания да си поставят противогрипни ваксини, както и всички, които имат предпочитание да се защитят, само че посочи, че както у нас, по този начин и по света има дефицит на такива препарати, макар че страната ни е поръчала избрани количества.

" До края на седмицата ще предложим прагове, при които може да се затварят класове и учебни заведения, само че при динамична зараза като тази фиксирането на числа не е добър метод. Има разлики в организацията на другите учебни заведения и е най-добре да се работи съгласно съответния случай, а не по общи правила. Доц. Кунчев акцентира ролята на регионалните спешни щабове при взимане на ограничения. 

В момента България е на 19 място по заболеваемост от 21 европейски страни. Испания, която е водеща по разпространяване на инфекцията през последните 14 дни, е с 12 пъти по-висок растеж от нас, посочи здравният контрольор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР