Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015

...
Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен: Имаме 63 големи обекта с нарушена инфраструктура

Д-р Мадлена Бояджиева е кмет на община Тетевен от 2015 година Завършила е медицина със компетентност „ Неврология “. Магистър по публично здраве и здравен мениджмънт. Има редица специализации. През 1986 година стартира работа в общинската болница,а от 2003 година е шеф на МБАЛ „ Д-р Ангел Пешев “ – Тетевен. През 2007 година доктор Бояджиева е определена за доктор на годината в Ловешка област.В интервала 2011-2015 година е била ръководител е на Общинския съвет в Тетевен.
Г-жо Бояджиева, тази година за жителите на Тетевен и за Вас като кмет бе съществено тестване с бедствията, които ви сполетяха. На каква стойност възлизат вредите дефинитивно?
Все още нямаме дефинитивна стойност на вредите, само че имаме 63 огромни обекта с нарушена инфраструктура, които сме внесли в Комисията за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Всеки миг чакаме и количествено-стойностните сметки, както и плановете за тях. Може би до половин месец ще имаме изясненост.
Получихте ли помощ от държавното управление за справяне с следствията?
Да, държавното управление отпусна средства за всички неотложни действия, които сме направили по време на самото злополучие - почистване свлачища, обезпечаване на проходимост, краткотрайни мостове и така нататък Всички средства, които общината е дала в интервала на бедствието и след него, са възобновени и възлизат на към 80 000 лева
Възникналите спешни обстановки попречиха ли осъществяването на плановете, които планирахте за летния сезон?
Не бих споделила, че са ни попречили съществено, само че лишиха доста време за справяне с проблемите както за разказване на всички тези обекти, остойностяване, планиране и така нататък, само че капиталовата стратегия на общината се движи в график.
Кои от тях успяхте да реализирате, евентуално някои са на край, поради края на строителния сезон?
Приключваме главния ремонт на професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване като цената на плана е 1,2 млн. лева Той включва ремонт на 4 съществени здания - физкултурен салон, съществена образователна постройка, общежитие, кухненски блок. Освен това текат поправки в централната градска част. Подменя се водопроводът на една от централните улици, по-късно - настилка, защото тя ще бъде пешеходна зона. Започна замяна на водопровода в село Голям Извор с финансиране от Министерство на регионалното развитие. Всеки миг ще стартира ремонт на читалището в града. Вече има определен реализатор. На фаза подписване на контракт са още няколко плана, които евентуално ще стартират след зимния сезон. Става въпрос за главен ремонт на другото огромно учебно заведение в Тетевен - гимназията " Георги Бенковски ", както и за уличната мрежа в общината. Пет улици са утвърдени по Програмата за развиване на селските региони, три от които в Тетевен и по една в Рибарица и Галата. Предстои ремонт на общински път през село Голям Извор, който ще бъде осъществен след промяната на водопровода. Със средствата, отпуснати ни с целева дотация от Министерството на финансите - 1 000 000 лева, тече сега главен ремонт на улична мрежа в цялата община.
Имате ли чакащи утвърждение планове?
Да, подали сме оферти по втори банкет, разгласен по ПРСР, за площада на Тетевен (800 000 лева.), за детска градина в село Глогово (700 000 лева.) и спортна площадка (около 200 000 лева.) в с. Български извор.
В професионалната гимназия по строителство стартира дуално образование. Този ли е съгласно Вас главният метод да се основат фрагменти за настоящите в района предприятия?
Разбира се. Благодарна съм на Министерството на образованието и науката, че сътвориха опция за дуално образование и че сложиха акцент върху професионалното обучение, защото в цяла България, в частност и в Тетевен, работодателите се оплакват от липса на квалифицирани фрагменти. Имаме към този момент дуално образование в професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване.Открита е към този момент паралелка и в другата професионална гимназия. Тя е по специалността шивачество, защото тук влиза нов шеф, нуждаещ се от такива фрагменти. Той е оборудвал кабинета, предлага и стипендии на учащите се.
Кой е новият шеф, който визирате?
Фирма " Калинел " - Троян.
Тази, която приватизира " Четпром "?
Да. Фирмата има фабрики в Троян, в Червен бряг и в Сърбия. Има апетит за работна ръка. Доколкото разбирам, има положителни пазари на продукцията.
Доволни ли сте от метода, по който се извършва договорът към сегашния стадий?
Да. Ние сме сложили условия, които са напълно в полза на общината - откриване на 250 работни места. Кандидатът предложи в офертата си 265, вложения както в четкарското произвеждане, което да бъде непокътнато, по този начин и в ново - шивачество, ремонт въз основата, нови машини. Цената, която заплати, ще стане част от капиталовата стратегия на общината - 1,2 млн. лева еднократно платена. С подписването на контракта сумата е по сметката на общината. Сега остава да направляваме работните места и вложенията. Вписването стана напълно скоро, тъй че осъществяването на останалите клаузи от контракта занапред следва.
На 1 ноември е празникът на Тетевен, какви са акцентите в програмата?
И предходната, и тази година направихме историческа възстановка на борбата за освобождението на Тетевен отпреди 141 години. Първи ноември с изключение на, че е Ден на националните будители, е и ден на освобождението на Тетевен от турско иго. Приключи една научна сесия на тематика " История на просветителното дело на Тетевен " с доста забавни презентации. Предстои спортно-развлекателен празник за децата. Открихме галерия на полския информативен център със забележителности на Полша, които са в листата на ЮНЕСКО. Присъстваше шефът на полския институт в София. Акцентът на празника ще бъде на 1-ви ноември с църковна работа, по-късно е планувано шествие с мажоретки и духов оркестър на центъра, издигане на знамето и тържествена сесия на Общинския съвет.
Какви оценки ще връчите?
Грамота за донор на общината - това е циментовия цех " Титан - златна Панега ", който няколко години подарява избрани количества цимент, в това число за справяне с бедствието. Награда ще бъде връчена от общината за положително партньорство на пожарната работа в Тетевен, защото те по време на бедствието бяха паралелно с нас. По случай 50-годишния празник на мъжка вокална група " Вежен " ще връчим плакет и грамота. Връчваме и две персонални награди. Едната на господин Иван Станев, който откри частна музейна експозиция в една от най-старите къщи - " Хаджиивановата къща ". Другата е на госпожа Люба Дончева, която е режисьор на няколко постановки на локалните самодейци. Ще има приветствен адрес и плакет за Бюрото по труда, с което ние работим в отлични взаимоотношения. Ние имаме доста служащи към общинска администрация, които се грижат за чистотата и положителния образ на града.
Като доктор и дълготраен шеф на общинската болница, съгласно Вас има ли варианти за устойчивото битие на общинското опазване на здравето. Къде съгласно Вас се корени казусът?
Според мен казусът е не толкоз в самото финансиране, защото тази година клиничните пътеки се усилиха с избрани проценти - и то тези, които са най-масови в общинските лечебни заведения. По-скоро е в повишените стандарти по другите специалности, по които се изисква прекомерно доста като брой личен състав - лекари експерти и медицински експерти. А за такива фрагменти има огромен недостиг в страната. Дори регионални лечебни заведения мъчно се оправят. Мисля, че повишените стандарти са причина лечебните заведения да не могат да подписват контракти по някои клинични пътеки със Здравната каса и оттова пациентите да бъдат препращани към по-големи лечебни заведения.
Тоест, критериите би трябвало да се занижат?
Не да се занижат, а по-скоро да се преразгледат някои критерии, съответно в направление брой експерти, защото общинските лечебни заведения са оборудвани, те са със относително добра материална база и съоръжение. Но защото казусът в цялата страна са фрагментите, може да се намерения за някакво усъвършенстване на тези стандарти.
Конкретно болничното заведение в Тетевен в какво положение е?
Тя е в доста положително финансово положение, няма отговорности. Окомплектована е напълно с лекари по стандартите. За страдание обаче не можахме да обновим акушеро-гинекологичното поделение заради липса на експерти. То преди няколко години беше затворено след един медиен скандал. Действащи са сега вътрешно поделение, кардиология, хирургия, неврология, Детско поделение, поделение за образна диагностика.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР