Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни

...
Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни
Коментари Харесай

Съветът на доктор Емилова: Боб мунг бързо се сприятелява с българската кухня

Д-р Людмила Емилова е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 47 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати. Пред Труд доктор Людмила Емилова показва своите препоръки на дълголетието.

Бобовите растения са неизменима част от менюто на голяма част от човешката цивилизация още от антични времена. Общото в питателните режими на народите от по този начин наречените „ сини зони “, като се изключи че са на растителна основа, е че включват наложително и бобови растения. Трудно можем да определим кое растение от въпросното семейство Бобови /Fabaceae/ е най-полезно. Като стартираме от зрелия боб, минем през зеления, лещата, граха, нахута, та чак до кълновете от люцерна /алфалфа/.

В последно време все по-често в магазините може да се забележи едно до скоро екзотично за нашата хранителна просвета растение – фасул мунг. Малките зелени бобчета имат именита популярност и са отглеждани от хилядолетия в по-топлите елементи на Азия. Те са и неизменима част от аюрведическата кухня, постоянно включвани в разнообразни ароматни блюда. У нас потреблението на фасул мунг стартира да добива известност през 90-те години с навлизането на китайските заведения за хранене. Да, „ соевите кълнове “, които постоянно виждахме тогава в чинията си, в множеството случаи бяха покълнал фасул мунг. Тогава постоянно беше именуван и „ зелена соя “, макар че са напълно разнообразни типове – и двата част от упоменатото семейство Бобови.

Боб мунг /Vigna radiata/ е едногодишно растение, както към този момент споменахме, особено на азиатския континент, което в днешно време добива огромна известност съвсем навсякъде и потреблението му продължава да нараства. Много източници го сочат като най-здравословното бобово растение. Ние бихме се въздържали от сходно категоризиране, само че е значимо да се каже, че дребните зелени бобчета са събрали в себе си всички невероятни качества на представителите на това семейство. Често търсейки информация за тях, можем да попаднем на известни несъгласия във връзка с наличието на хранителни субстанции. Така е, тъй като хранителният им профил се трансформира според от това дали става дума за зърна или за кълнове.

И двете имат място на трапезата ни. Бобчетата могат да са прелестна част от ястието, приготвено на основата на зърнени – ориз, просо, булгур, разнообразни типове паста, крем супи и други Кълновете пък могат да бъдат включени към изработката на салати или зеленчуци на пара.

По отношение на хранителната стойност може да се уточни, че 100 г сварени зърна фасул мунг съдържат около100 ккал, 12 г въглехидрати, 7 г протеини, 8 г фибри и съвсем незначително количество мазнини. Прекрасен източник са на фолати /натуралната форма на фолиевата киселина/, което е значима информация за бременни, както и за страдащите от някои форми на желязодефицитна анемия. Добър източник са и на витамини от групата В /с изключение на В12/, витамин К, желязо, магнезий, мед, калий, фосфор, калций, цинк и селен. В покълнало положение мощно понижава калорийното наличие на фасул мунг, само че фрапантно се усилва това на фибрите, витамините С и К, както и на свободните аминокиселини. Именно витамин С, в сходство с пониженото наличие на фитинова киселина, мощно усъвършенстват абсорбцията на цинка в състава на този фасул, а това се отразява удобно на имунитета.

Консумацията на фасул мунг въздейства чудесно и на състава и положението на чревната микробиота. Той е богат както на устойчива скорбяла, по този начин и на разтворими и неразтворими фибри, явяващи се пребиотици за потребните микроорганизми. Те създават късоверижната мастна киселина бутират, която подхранва и усъвършенства здравето на чревната мукоза, само че преминавайки в кръвотока доближава и благоприятства положението на кръвно-мозъчната преграда – добра вест за хората с прояви на дискомфорт, сходен на мозъчно замъгляване след хранене. Фактът е постоянно споменаван от популярния и постоянно представен от нас гастроентеролог доктор Уил Булсевиц.

Като типично бобово растение фасул мунг има научно потвърдено противораково и противовъзпалително деяние. Много потребна храна е за страдащите от диабет и хиперинсулинизъм, тъй като пази от пикове на глюкозата в кръвта. Важно е да се подчертае, че в случай че потреблението на зрял боб провокира дискомфорт и обособяване на огромно количество газове, фасул мунг може да е по-добрият избор на потребна храна. Той е много по-нежен при хората, страдащи от елементарно раздразнителен храносмилателен тракт спрямо надалеч по-традиционния му за нас събрат. Добър източник е на протеини с прелестен аминокиселинен профил. И е целесъобразен като в менюто на малчугани и юноши.

Съавтор на публикацията на доктор Емилова е Веселин Станков

Той е приключил Биологическия факултет на СУ „ Кл. Охридски “, компетентност екология и следдипломен курс нутрициология отново там. Работил в Асоциацията на биотърговците, Дружеството за отбрана на птиците и други екологични планове. Един от основателите на първия напълно веган ресторант в София. Повече от седем години е лектор-консултант в екипа на доктор Емилова.

Как да покълнем фасул мунг

Също като множеството бобови растения фасул мунг е извънредно елементарен за поникване. 2-3 супени лъжици от бобовите зрънца се накисват за 7-8 часа в хладка вода. Изплакват се добре и се слагат в буркан с решетеста капачка или марля с ластик. Изплакват се 2-3 пъти дневно, като водата се отцежда доста деликатно. След 4-6 дни ще имате цялостен с прелестни кълнове буркан. За малчуганите покълването може да е доста занимателно и потребно.

Рецепта на съветник помощник Веселин Станков

Салата с кълнове от фасул мунг

Продукти:
100 г кълнове от фасул мунг,
100 г настъргана ряпа дайкон,
50 г праз, нарязан на ситно,
100 г настъргани моркови

Приготовление: Всички артикули се смесват и се прибавя сос от леко запечени сусамови зрънца, смлени в блендер с малко вода и ябълков оцет и морска сол /на вкус/.

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР