Д-р Красимир Събев е началник на Отделението за анестезиология и

...
Д-р Красимир Събев е началник на Отделението за анестезиология и
Коментари Харесай

Началник на Отделението за анестезиология с призив за ваксинация

Д-р Красимир Събев е шеф на Отделението за анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ - Смолян. Областта е с много по-ниска заболеваемост в съпоставяне със междинната за страната 296 на 100 хиляди по отношение на 494, само че с много по-висока смъртност – 26,4 на 100 хиляди непосредствено 17,87 на 100 хиляди за страната.  През юни месец доктор Събев насочи апел да се помогне на бременната в петия месец 29-годишна Сийка Стоева от с. Вишнево.

Заради невисок хемоглобин тя имаше потребност от преливане на кръв с негативен резус фактор. Беше и с прекратени здравни осигуровки 35 месеца в интервала 2016-2020 година. За да се възстановят здравните й права, бяха нужни 1000 лева На апела му за помощ се отзоваха 41 кръводарители. Самият доктор Събев бе измежду тях. Събраха се близо три пъти повече пари от нужните. Преди близо месец Сийка роди крепко момченце – Ивайло. Потърсихме доктор Красимир Събев, с цел да разберем в пандемията какви са тестванията пред най-тежкото поделение на регионалната болница. 

Д-р Събев, каква е обстановката в интензивното поделение на регионалната болница в Смолян?

В момента имам 8 интубирани заболели с Ковид и един пациент, който е в тежко положение, само че не е с ковид. Приемът се ускорява нормално в края на седмицата. Всеки чака до последно дали няма да му се размине тази подла болест. Страхът се появява, когато предстоят почивни дни и стартират да търсят здравна помощ. Затова при нас се усилва приемът в петък, събота и неделя. Днес желаех още едно легло от Министерството на здравеопазването, защото леглата в интензивните отделения се водят на непоколебим доклад. От през днешния ден са увеличени. Имам позволение за 11 ковидни и 1 нековидно.

А по какъв начин ги разделяте?

Имаме обособени стаи. Няма разбъркване на потока. Този, който е сега интубиран нековидно болен, е напълно настрана. Няма заплаха от кръстосване на потока и той да бъде инфектиран.

Досега вашият опит какво демонстрира - какъв брой от интубираните оцеляват?

За страдание, оцеляват към 10% - най-малко моята статистика сочи това. За да се стигне до интубация, има сериозен дефицит на О2, минали са през всички други способи на лекуване и не са дали задоволителен резултат. При апаратното дишане има параметри, които можем да задаваме - по-висок % на кислорода, по-високо налягане, с цел да ги обдишваме. Регулира се и броят на вдишванията. Това е способ и метод да се усили процентът на кислорода в кръвта. Стигне ли болен до такова положение, значи, че са изчерпани всички други способи, в това число с лицева маска – О2 също под налягане, само че не толкоз нападателно. Означава, че не се е поддал на неинвазивна вентилация. Затова прогнозата не е добра. Интубацията е много нападателен метод на обдишване, с цел да реализираме избран резултат. На нас критерият ни е % на О2 в кръвта, така наречен сатурация. Тя би трябвало да бъде над 90%, с цел да действат обикновено всички органи в тялото - мозък, сърце, бъбреци, бял дроб, черен дроб и така нататък

За да предприемете интубация, какъв брой е понижен процентът О2?

С методите на неинвазивна вентилация падне ли под 70%, нормално прибягваме до интубация.

Има ли разлика сред другите талази на пандемията, които минаха, по отношение на досегашната, четвърта?

Не мисля, че има основна разлика. Както се вижда и в народен проект, възрастта на заболелите е много по-ниска. Най-младият пациент, който сме обдишвали в отделението, е момче на 30 години. За страдание, приключи съдбовно, макар всички старания, които положихме.

Чува се за едно цяло семейство с коронавирус в болничното заведение, правилно ли е и за какво се е стигнало до такава степен?

Обикновено влезе ли вирусът в едно семейство, съвсем няма метод да не се разболеят всички. Това семейство е от Петково. Те дълго време отказваха да бъдат приети в болница. В сериозно положение постъпиха майка, татко и двамата им сина. По-малкият беше с доста влошени индикатори. За страдание, за 12 часа почина. Емоционално майката и другия й наследник подписаха и си потеглиха непринудено от отделението. Бащата е при нас, интубиран е от 3-4 дни. Днес параметрите са му малко по-добри. Преди малко го оставих на 94% сатурация, с невисок % О2, с който го обдишваме - 65%. Не мога да кажа по какъв начин ще се развият нещата. При ковида това е особено - настава случайно утежняване, което се дължи на микротромбемболизъм в белия дроб. Това нещо изкарва хората отвън строя, макар че вземаме оптимални ограничения за разреждане на кръвта, съсирваемостта да бъде минимална. Въпреки всичко, вършат тромбоза в белодробните съдове. Това е заболяването.

И за тези, които се лекуват в домашни условия, това се чува - че върви добре няколко дни и внезапно нещо се случва, какво е?

Точно това се случва - микротромбоза на белия дроб. Те ненадейно се запушват, стават съсиреци там и се утежняват. При нас, защото са взети всички ограничения за оптимално разреждане на кръвта, вероятността за оцеляване е по-голяма, тъй като са непрестанно на монитор-контрол. Следим ги и вземаме ограничения по отношение на обстановката - минута за минута, час за час.

Защо вършиме извод, че всеобщо прекомерно късно търсят здравна помощ, нали медиите непрестанно осведомяваме, дори поносим рецензии, че прекаляваме?

Това е малко народопсихология. Има избрана категория хора, които при минимум страдалчество търсят лекарска помощ. Има обаче други, които би трябвало да са доста зле, ножът да е опрял в кокала, с цел да потърсят помощ. Това семейство от Петково 10 дни са били в тежко състояние. Личният доктор ги е уговарял да постъпят в болничното заведение, те са отказвали. И към този момент когато е почнал да не им стига кислородът, са постъпили. Обикновено тогава и на нас ни е мъчно да им помогнем.

Гледайки индикаторите, излиза, че множеството хора чакат ножът да опре в кокала?

Може би би трябвало да потърсим повода малко по-назад. Хората в нашия район отхвърлят да се ваксинират. Имаме много имунизационни кабинети. Мисля, че статистиката за Смолянска област демонстрира 17% ваксинирани - под междинното равнище за страната. Да не приказваме спрямо европейски страни, където имунизацията е 80-90%. Една от аргументите смъртността и заболеваемостта да са огромни е ниският % имунизация.

В композиция сред невисок % имунизация и очакване до последния миг, резултатите наподобяват разумни?

Да, това е зловредната композиция, която се случва при нас. Чакат до последно, не се ваксинират, разчитат на някакъв шанс. Много хора си мислят, че навръх тях не може да им се случи, че ще ги заобиколи някак си. След такава обстановка като в Петково, поражда суматоха в общността. Много хора тези дни ми се обадиха, че имат потребност от помощ, че ще се имунизират. Но е ужасно неприятно да се сетим едвам откакто е умрял толкоз младеж,, че тази болест не е за подценяване. 

А какво бихте споделили на хората, които считат, че е международен опит?

Много тайни теории има за ковид. Не съм способен да кажа дали някой е измислил този вирус и всички сме страдащи, само че това е нова болест. Нямало е скоро такава пандемия, в която хората да умират за 24 часа, за 12 часа. С всички способи на лекуване не съумяваме да спасим болния от време на време.

Кой е по-опасен - свинският грип или ковида?

Може би сме устроени да забравяме някои неща. Но аз няма да не помни 2008/9 година, когато имаше свински грип. Пак беше с много висока заболеваемост, само че нямаше такава висока смъртност. Лека-полека хората се измъкваха. Лекувахме ги по разпоредбите на медицината, закъсваха, само че се спасяваха. Този път, стигне ли до интубация, вероятността да излезе от това положение е доста дребна.
 Анестезиолог завоюва най-вече преференции измежду кандидат-депутатите в Смолянско Анестезиолог завоюва най-вече преференции измежду кандидат-депутатите в Смолянско
Рекордьор по преференции всред всички кандидат-депутати в Смолянско е доктор Красимир Събев, който е трети в листата на ГЕРБ-СДС, сочат...

Казвате, че съветвате болните с коронавирус да прибегнат към „ тежката артилерия “, какво имате поради?

Имам доста другари, доста познати. Всеки ден ми звънят за нови случаи. Аз не знам кой по какъв начин ще изкара заболяването. Да, някои я минават леко. Самият аз съм го изкарал септември м.г. съвсем на крайник. След това се появиха антитела. Моята тактика е обади ли ми се човек с типични признаци за коронавирус - загуба на вкус, кашлица, нараснала температура, разстройство, му предлагам оптимално необятно лекуване. То включва лекарства за разреждане на кръвта, противовирусен препарат и наложително антибиотик. Досега никой не е закъсвал, само че рано започваме. Не ги поучавам да чакат, до момента в който се влошат, с цел да търсим разновидности, а по-рано да включат „ тежката артилерия “, както я нарекох.   

Статистиката сочи, че към днешна дата България е на 4-то място в света и на 1-во място в Европейския съюз по смъртност, на последно място в цяла Европа по имунизации. Какво демонстрира това?

Че българинът е надъхан да не има вяра на имунизациите и оттова идват последствията - не се имунизират, неглижират заболяването, късно се лекуват и по тази причина умират. Това е 100%-ова причинност за тези черни статистики. Всички би трябвало да работим в тази тенденция - лекари, политици, публицисти, да споделяме истината. Сутринта приказвах с едни познати за отрицателната имунизация. В медиите излизат и готови, и неподготвени хора - дават оценка на вируса и на имунизациите. Публично би трябвало да приказват единствено хора, които са наясно с тази болест - вирусолози, микробиолози, инфекционисти. Те да дават оценка и насоки в лекуването. За страдание нашето общество е разграничено и с това вършим политика. Виждаме министър на опазването на здравето, който до през вчерашния ден говореше едно, през днешния ден - друго. Това не е обикновено. Не може Стойчо Кацаров септември месец 2020 година да излезе и да споделя, че вирусът е елементарна простуда, че би трябвало да се третира като елементарен грип, в този момент от през вчерашния ден за през днешния ден вкарва толкоз фрапантни ограничения. Виждаме в Пирогов по какъв начин се редят сътрудници лекари, на които им споделят, че в случай че нямат ваксина, няма да работят, а те са с антитела. И без това съсловието е изтощено от работа. Допълнително министър политизира казуса и основава риск за лечебните заведения. 

Медиите постоянно сме атакувани, че даваме естрада на всеки да приказва по тематиката. Ако не го вършим, биха ни упрекнали, че не осигуряваме плурализъм, че ограничаваме свободата на словото. Къде е границата?

Тънка е и би трябвало деликатно да се съблюдава. Аз по-скоро съм податлив да диря виновност в медиите. Трябва да приказват хора, които са на практика и научно готови. Не може доктор, който няма нищо общо с тази болест, да дава оценка и да разколебава хората. И без това сме недоверчиви.
 Борба за всяка глътка въздух или какво е да си доктор на първа линия Борба за всяка глътка въздух или какво е да си доктор на първа линия
Д-р Красимир Събев е от Мадан. Той е магистър по анестезиология и интензивно лекуване, публично здраве и здравен мениджмънт. Началник...

Важно е да ви запитвам - боли ли ги когато си отиват?

Обикновено, когато са стигнали до интензивно поделение, пациентите получават сънотворни. Тази изкуствена белодробна вентилация мъчно се толерира от пациента, тъй като подаваме О2 - сбит, под налягане. Ако не са седирани - лекарите в интензивни отделения знаят какво значи, - те мъчно я понасят. Тоест, няма болежка. Трудно им е преди да стигнат до интубация, тъй като не им доближава О2. Почват да дишат доста постоянно - до 30-40-50 пъти в минута. Липсата на О2 в мозъка води и до несъответстващи решения. Това семейство, в което майката и единият наследник си потеглиха непринудено преди два дни, също не бяха добре. По-големият брат беше за мен с несъответстващо държание, само че то е разбираемо. Все отново е потърсил друго лечебно заведение. И аз се постанових посредством общи познати да го закарат. Сега е в интензивно поделение в пловдивска болница. Надявам се да оздравее.

Затрудненото дишане води до несъответстваща преценка!?

Точно по този начин. Липсата на О2 в тъканите и органите води до страдалчество. Мозъкът, когато кислородът е прекомерно малко, мъчно може да вземе съответни решения. Големият брат Георги дишаше над 30 пъти в минута, а брат му Атанас, който умря, дишаше над 50 пъти в минута - неподвижен, без никакво натоварване. Това значи, че обезщетително организмът се стреми да диша по-често, с цел да набави нужния О2 за мозъка и тялото. Мозъкът управлява количеството О2 в нас. Той командва белия дроб при дефицит да се опита да компенсира, само че това е до време. Идва един миг, когато този механизъм се изтощава и не може да навакса, тогава се намесваме ние. Поставяме ги на тези ципап маски - с О2 под налягане и променяме параметри, с цел да реализираме несъмнено равнище на кислорода в кръвта. Днес мои познати ми споделиха, че е изписан техен родственик, който постъпи с тежка белодробна непълнота от коронавирус и два инсулта. Както има нараснала съсирваемост в белия дроб, от време на време има нараснала съсирваемост и на кръвта в мозъка. Получава се инсулт с ковидна пневмония.  

Вие разбирате ли, когато постъпи пациент при вас, дали е имунизиран и какво демонстрират до момента резултатите?

Обикновено постоянно има близки с пациента. Те споделят дали е имунизиран или не. Сещам се единствено за два случая. Един дядо, 84-годишен, имунизиран с две дози Пфайзер. Постъпи с коронавирус и умря, само че имаше всички хронични болести, които можем да си представим. Не зная дали е умрял единствено от коронавирус, или композиция от застойна сърдечна непълнота, хронична обструктивна белодробна болест, латентна бъбречна непълнота. Това са доста заболявания, които се наслагват и може би с ковида преля чашата и той си отиде. Една жена - Катя, която се болести сред първа и втора доза ваксина. Беше с диабет, лежа при нас и оздравя. Нямам спомен различен болен с ваксина да е постъпвал, а доста минаха към този момент. Говорил съм с сътрудниците, случва се, въпреки и рядко, имунизирани влизат в болница, само че и да боледуват, то е доста по-леко и оцеляват. Затова отново моят апел е: Ваксинирайте се, апелирам ви!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР