Д-р Илейн Н. Арън е психолог и автор на няколко

...
Д-р Илейн Н. Арън е психолог и автор на няколко
Коментари Харесай

Няколко предимства, които имат свръхчувствителните хора - Д-Р ИЛЕЙН АРЪН

Д-р Илейн Н. Арън е психолог и създател на няколко революционни книги в региона на сетивното усещане.

Авторката е позната на българския четец с книгата си „ Свръхчувствителните хора “, в която дефинира линия на личността, засягаща един на всеки пет души.

Този път ни среща с присъщите черти на свръхчувствителните деца и дава скъпи препоръки по какъв начин да им помогнем да реализират психическа резистентност.

Според нея свръхчувствителността е линия, която може да ни бъде доста потребна.

Хората, които я имат, вършат асоциации, доразвиват концепции, размишляват върху тях.

Тази обработка не е изцяло осъзната, тя се появява като вътрешен глас.

Доктор Илейн Н. Арън дава отговор на няколко въпроса за свръхчувствителността:

Можете ли да разкажете на нашите читатели малко за себе си и за това, което вършиме?

  Аз съм психолог-изследовател – с лека принуда признавам, че към този момент съм добре прочут създател и лицензиран клиничен психолог, – въпреки че към този момент нямам доста време за клинична процедура. Започнах да проучвам свръхчувствителността от персонално любознание.

Никога не съм очаквала това да повлияе на толкоз доста животи… Може би блажено отричах, че може да има някакво влияние на книга за нещо, което постоянно е участвало при 20% от хората, просто е неправилно посочено (разглеждано като свенливост, невротичност или интровертност – 30% от свръхчувствителните хора са екстроверти – и т.н.).

В резюме, обичам да споделям, че като че ли вървях по улицата напълно сама и зад мен се оформи церемониал. Неудобно за мощно сензитивен интроверт… Добрата вест е, че наподобява, оказвам помощ на доста хора.

Какво е свръхчувствителността – лесна ранимост?

Тази линия няма нищо общо или съвсем нищо общо с това, че възприятията ни могат елементарно да бъдат засегнати. Това е вродена линия, открита при към 20% от популацията, при еднакъв брой мъже и дами.

Свръхчувствителността към средата се среща при най-малко 100 други типа и тези човеци постоянно са малцинство. (Ако всички бяха свръхчувствителни, това нямаше да е сполучлива тактика за оцеляване, каквато е – тъкмо както, в случай че всеки знае директния път, през който да избегне трафика, той към този момент няма да е подобен.)

Тя има четири основни аспекта… Първо, свръхчувствителните хора обработват цялата информация, която получават от средата, 80% по-задълбочено, в сравнение с другите.

Второ, те са по-емоционално дружелюбни и имат по-висока степен на съпричастност… Никой не слуша дълго другите, в случай че му липсва съпричастност. А слушането може да значи проучване на непознатите светове – от време на време извънредно скъпо при култивиране на информация.

Трето, те виждат елементи, които другите пропущат. Например, влизайки в хотелска стая, те незабавно ще виждат фотосите на стената, осветлението и температурата.

Четвърто, сензитивните хора стават свръхстимулирани доста по-лесно от другите. Това е цената, която би трябвало да платят.

Как се усеща свръхчувствителният човек на работното място?

Свръхчувствителните хора се нуждаят от значима работа… Мисля, че политиката в офиса е по-трудна за тях. Те нормално са наясно с дребните злословия и нападателната конкуренция и просто си желаят това да спре, с цел да могат да си правят работата.

Работа по 8 часа пред компютър или денонощното мислене за нея нормално не са подобаващи за тях. Ето за какво толкоз доста компании губят най-креативните си чиновници.

Все повече и повече свръхчувствителни хора са фрийлансъри, постоянно се трансформират и в извънредно сполучливи бизнесмени. По този метод те са капитани на личния си транспортен съд и заобикалят неприятните хора.

Кой е най-хубавият ви съвет, който можете да дадете на родител на свръхчувствително дете?

Тъй като свръхчувствителните деца са точно такива, хората постоянно желаят да ги създадат по-малко чувствителни, което може да утежни ситуацията, в случай че детето стартира да усеща, че нещо с него не е наред.

Ако имате някакъв проблем с държанието на детето си, първото нещо, което би трябвало да извършите, е оценка на темперамента. Когато разберете темперамента на детето си, разбирате какво би трябвало да извършите, с цел да му помогнете в разнообразни обстановки.

Например на някои деца може да им помогне да ги подтикват да създадат нещо, когато се съпротивляват, само че не и свръхчувствителните деца – те може да желаят да погледат, преди да се включат.

Може да бъде предизвикателство това да се изясни на учителите, бабите и дядовците, както и на други родители, които мислят, че нещо не е наред, че имате свръхчувствително дете. Като цяло имам една сентенция: „ Ако желаете извънредно дете, би трябвало да сте подготвени да имате извънредно дете. “

Можете ли да ни кажете няколко преимущества, които имат свръхчувствителните хора?

Всички те са основани на проучвания:

по-съпричастни са; имат високи равнища на креативност; имат богат вътрешен живот; виждат детайлите, които другите пропускат; свръхчувствителните родители се възприемат като по-привързани към децата; по-продуктивни са; те са отлични ръководители на екипи; повече се интересуват от духовни въпроси.

Кои са митовете, които бихте желали да разсеете за това какви са свръхчувствителните хора?

Едно от провокациите да бъдеш свръхчувствителен човек е нездравословното и надменно отношение към теб: „ Защо не можеш просто да спреш да бъдеш толкоз сензитивен? “

Какво мислите, че би трябвало да се направи, с цел да стане ясно, че това просто не работи?

Ето какво споделям на хората да отговорят, когато ги попитат нещо такова: „ Какво тъкмо ви тормози в моята сензитивност? “

Можете ли да споделите с нас 3 неща, които би трябвало да знае свръхчувствителният човек, с цел да оцелее?

Преразгледайте предишното си. Например може би „ нелогично “ сте отказали огромно покачване с дълги срещи и доста чести пътувания. Защо го направихте? Сега знаете, че сте усетили, че това е било свръхстимулиране за вас. Грешката е преформулирана като същинска мъдрост.

Излекувайте прочувствените си рани, каквито и да са те. Обикновено това значи добра психотерапия. Благодарение на диференциалната схватливост, вие сте били по-засегнати от същото равнище на контузия, в сравнение с биха били останалите.

Променете метода си на живот, с цел да се възползвате от чертата си. По-специално избягвайте продължителни равнища на мощно стимулиращи обстановки и си осигурете успокоение. Медитацията може да бъде доста полезна…

Ако се колебаете дали сте свръхчувствителен човек, може да ревизирате, като си извършите теста включен в книгата „ Свръхчувствителните хора “ тук:

https://iztok-zapad.eu/svruhchuvstvitelni-li-ste

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР