Д-р Георгий Арболишвили няма нужда да поглежда държавната статистика или

...
Д-р Георгий Арболишвили няма нужда да поглежда държавната статистика или
Коментари Харесай

В Русия лекарите са отчаяни от бавното ваксиниране, а смъртността е рекордна

Д-р Георгий Арболишвили няма потребност да поглежда държавната статистика или новините за ежедневните върхове по заболеваемост и смъртност, с цел да разбере, че Русия минава през извънредно обезпокоителен стадий на пандемията от ковид. Той просто поглежда препълненото до краен лимит интензивно поделение на 52-ра болница в Москва, в която работи.

При имунизирано против COVID-19 единствено към една трета от 146-милионното население на Русия страната от седмици регистрира по близо 1000 смъртни случая на денонощие, а в събота мина прага от 1000 - обстановка, за която Арболишвили споделя, че " провокира обезсърчение ". " В преобладаващата си част пациентите в интензивното поделение в тежко положение са неимунизирани ", сподели той пред " Асошиейтед прес ". Тези разболявания " можеха доста елементарно да бъдат избегнати, в случай че хората бяха имунизирани ".

След регистрираните през вчерашния ден рекордни 1015 смъртни случая за денонощие общият брой на жертвите от началото на пандемията е 225 325 - най-големия в Европа, макар че множеството специалисти се съгласяват, че даже и този брой е занижен. Тази статистика " е директно обвързвана с имунизацията ", сподели Арболишвили. " Страните с огромен дял на имунизираните нямат толкоз неприятни индикатори на смъртност. "

Въпреки че имунизациите са в обилие, руснаците демонстрират съмнение и песимизъм към имунизацията, което се отдава на спорни сигнали, давани от управляващите от миналогодишното начало на пандемията.
Макар и интензивните отделения да се изпълниха през последните седмици, животът в Москва продължава в нормалния си ритъм; заведенията за хранене и кината са цялостни с хора, тълпи изпълват нощните клубове и караоке питейните заведения, а пътуващите в публичния превоз всеобщо не съблюдават условието за наложително носене на маска в него.

Това кара медици като доктор Натаван Ибрагимова да изтръпват. " Мисля си за безсънните нощи, в които одобряваме голям брой пациенти, които даже не са си създали труда да употребяват най-елементарни защитни средства ", сподели тя. Ибрагимова е експерт по вътрешни заболявания, също в 52-ра болница в Москва.

Пациентите, които са имунизирани, нормално нямат съществени признаци, добави лекарката, до момента в който неимунизираните след това се разкайват. " Пациентите, които оцелеят след тежко протичане на заболяването, ни споделят, като ги изпишат: " Докторе, бяхте прави, ще кажа на всички, че би трябвало да се имунизират ", съобщи тя. Засега Кремъл изключва опцията за нов народен локдаун като наложения при започване на пандемията, който

нанесе тежък удар на стопанската система и смъкна известността на президента

Владимир Путин. Рязко нарасналият се брой новозаразени увеличи натиска върху здравната система и накара държавното управление да предложи множеството чиновници от обществения бранш да си вземат едноседмична отмора.

Вицепремиерът Татяна Голикова, която оглавява щаба за битка с ковид, предложи през вчерашния ден сходен неработен интервал да стартира от 30 октомври и да продължи и в седмицата по-късно, когато и без друго четири от седемте дни в нея са публични неработни дни. Кабинетът ще изиска от Путин да позволи сходна мярка, макар която обаче огромна част от бизнеса в бранша на услугите ще продължи да работи. Властите също така ускориха натиска върху медиците, учителите и държавните чиновници да се имунизират, само че темповете на имунизация отново си остават ниски. Путин посочи значимостта на имунизацията, само че посочи също по този начин, че тя би трябвало да остане доброволна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че въпреки и държавното управление да е направило всичко допустимо да улесни достъпа до ваксини, то е трябвало да бъде по-активно в насърчаването на имунизацията. " Очевидно е трябвало да бъде свършено повече, с цел да бъде обяснено, че имунизацията няма опция ", сподели Песков пред кореспонденти. Властите сътвориха имунизационни пунктове в молове и здравни заведения, където имунизацията става без предварителна регистрация и опашки. Те използваха и лотарии, бонуси и други тласъци, с цел да покачат интереса, само че без необикновен триумф.

Русия е единственото място, " където елементарно можеш да се ваксинираш единствено минавайки ", сподели доктор Ирина Белоглазова, пулмолог в 52-ра болница в Москва. " Ваксината дава очевиден късмет за оцеляване. Чудя се за какво хората не се възползват от този късмет. " През август 2020 година Русия се похвали, че е първата страна в света, одобрила ваксина против ковид, въпреки и

по това време тя да беше изпитана единствено върху няколко десетки

хора. Тя я кръсти гордо " Спутник V " на името на пионерната си галактическа стратегия. Докато величаеха " Спутник V " и трите други създадени след това локални ваксини, държавните медии осмиваха западните ваксини, противоречиво обръщение, което съгласно мнозина е подхранило подозрения измежду обществото за имунизациите въобще.

Помолен да разяснява дали разрешаване на вноса на ваксини от чужбина би помогнало, Песков отговори, че скептицизмът към имунизирането не е обвързван единствено с препаратите за имунизация локално произвеждане. Засега Световната здравна организация и Европейски Съюз не са одобрили за потребление " Спутник V ", а Песков акцентира, че въпросът би трябвало да бъде организиран на равноправна основа.

Макар и да е срещу въвеждане на народен локдаун, Кремъл оправомощи районните управляващи в цялата страна сами да вземат решение за рестриктивните мерки според от епидемиологичната конюнктура при тях. Много от 85-те района на Русия към този момент ограничиха посещаемостта на всеобщите прояви, както и достъпа до заведения за хранене, театри и други обекти. Някои направиха имунизирането наложително за избрани категории държавни чиновници и за хората над 60 години.

Голикова прикани районите да побързат с въвеждането на цифрови кодове за достъп до публични места. В понеделник вторият по величина град в Русия Санкт Петербург се причисли към останалите градове, които вкараха

условие от 1 ноември да се демонстрира цифров код

за имунизиране или преболедуване при влизане на конференции и спортни събития. От 15 ноември тези кодове ще се изискват и в кината, театрите, музеите и фитнесите, а от 1 декември те ще бъдат наложителни за заведенията за хранене, кафенетата и някои магазини. Санкт Петербург е на второ място по брой на новозаразените след Москва, където управляващите към този момент се въздържат от стягане на ограниченията макар растящия брой на инфекциите. Тези дни въпреки всичко те стегнаха условията за носене на маска в публичния превоз. Вчера кметът на Москва Сергей Собянин разгласи, че хората над 60 години ще би трябвало наложително да си останат у дома. Той добави, че от 25 октомври бизнесът би трябвало да прати най-малко една трета от личния състав си да работи за три месеца от у дома.

Майкъл Хед, старши откривател по въпросите на международното здраве в английския Саутхемптънски университет, съобщи, че съвсем ежедневните върхове в данните за разпространяването на ковид в Русия надали са изненада предвид на неналичието на ограничавания и мощно заразния вид Делта. " За следващ път виждаме, че в случай че оставите податливите на болест хора да се смесват, Делта разновидността доста ловко се популяризира в дадената общественост ", сподели той. Експерти от СЗО и другаде пресмятат, че това може да изисква имунизация на над 80 % от популацията.

Правителственият щаб за битка с ковид е отчел над 8 млн. инфектирани в Русия от началото на пандемията; страната се подрежда на пето място в света по брой на смъртните случаи от COVID-19 след Съединени американски щати, Бразилия, Индия и Мексико. Държавната статистическа работа " Росстат " обаче, която брои и смъртните случаи, при които се счита, че коронавирусът не е основната причина за гибелта, регистрира доста по-голям брой на умрелите - към 418 хиляди към август. Това би наредило Русия на четвърто място в света по брой на смъртните случаи.

Мартин Маккий, професор по европейско публично здраве в Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, сподели, че ситуацията е извънредно тревожна за Русия и останалия свят. Дори и високите нива на имунизация на другите места в Европа няма да попречат на привнасяне на вируса от Русия, изключително в случай че се появят нови притеснителни разновидности, съобщи той. " Докато не сме овладели разпространяването на вируса на всички места, съществува риск от привнасяне и пандемията няма да бъде овладяна ", сподели Маккий. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР