Д-р Георги Миндов е добре познато лице - общопрактикуващ лекар

...
Д-р Георги Миндов е добре познато лице - общопрактикуващ лекар
Коментари Харесай

Съветите на д-р Миндов за коронавируса: Много важно е да не забравяме най-простото - да бъдем хидратирани

Д-р Георги Миндов е добре познато лице - общопрактикуващ доктор и ръководител на Организацията на общопрактикуващите в София. Той е чест посетител на редица медии, изключително откогато избухна пандемията с COVID-19. 
Сега обаче доктор Миндов приказва съответно за лекуването на рисковата болест и за имунизациите против нея. И показва кое е най-важното в началния стадий на заболяването, с какво може страната да помогне на персоналните лекари чисто на експертно равнище като познание за лекуването на COVID-19. Категоричен е, че преимущество при имунизирането в сегашния миг би трябвало да имат възрастните и хората с разнообразни болести, които са измежду най-уязвимите и при които COVID-19 протича извънредно тежко и най-често има съдбовен край. Д-р Миндов споделя и, че всеобщата имунизация е трябвало да бъде главно ангажимент на персоналните лекари.
Д-р Миндов, каква е ролята на общопрактикуващите лекари в борбата с COVID-19 сега?
Ролята на общопрактикуващите лекари е обвързвана с грижите за хората, останали на домашно лекуване, под наблюдаване и тези за първична диагностика. Много хора идват на прегледи, а още повече се лекуват у дома, назначава им се терапия, следи се положението им. Поддържаме непрекъснато връзка с тези пациенти, тъй като даже и телефонната консултация изисква подготовка. Не може да вземем един общоприет чиновник от прът център, който да свърши нашата работа. Пациентът би трябвало да мине през доктор. При това най-добре да е лекарят, осведомен с неговото положение, болесттите му, рисковите фактори, изискванията на живот и даже с икономическото му положение, с цел да знае какви медикаменти може да си разреши. А ние най-добре познаваме пациента. В този смисъл общопрактикуващите имат съществена роля в борбата, тъй като 95% от заболелите с COVID-19 с леко, приблизително и не доста тежко протичане на заболяването остават в домовете си. Ние носим отговорност, лекуваме ги и главната ни цел е да не влизат в болница. Това е и ролята ни – да спрем потока към лечебните заведения. Има и нещо друго и то е психическата поддръжка, която оказваме на болните. Едно е като приказват с някой прочут, а напълно друго, когато приказват с доктор, който е лекувал към този момент доста хора с ковид.
Кои са най-честите признаци на Вашите пациенти, инфектирани с вируса SARS-CoV-2?
Различни са. От нормално мощно главоболие до лека кашлица, зной, непрекъсната висока температура, обезводняване, разстройство, мощна изнемощялост. Това са най-честите, само че като цяло е доста самостоятелно. Има и, да ги назовем, неприятно прогностични признаци – като температурата, поддържана няколко дни, която се смъква с антипиретици, само че по-късно още веднъж се подвига и това значи, че най-вероятно се развива пневмония. В тези случаи, които не са толкоз чести, се постанова и болнично лекуване. И до този миг нямаме управление за лекуване на COVID-19 в домашни условия. Експертните препоръки можеха да го приготвят. Аз давам едно американско управление, само че не е нашенско. Говорим за елементарна терапия, рехидратираща, витамини, хранителни добавки без фирмените наименования. Нищо не пречеше специалистите да го приготвят и разпространят и да го актуализират. Все отново, става дума за непозната болест, която в нашите учебници не съществува и е малко по-специфично. И епидемиологията, и протичането, и заразността са по-специфични. С доста неща се сблъскваме за първи път. Не може да упрекват персоналните лекари, че не си правят работата, а да не са им споделили какво да вършат. Кой е отговорен в тази ситуация? Не си дал никакви инструкции и разчиташ на самоорганизация. Един лекува по един метод, втори по различен, трети по трети. В последна сметка се получава несъответстващо.
Какво препоръчвате на хората, които се лекуват у дома? Какво би трябвало да знаят?
Първо би трябвало да преценим общото положение на организма. Най-простото е да погледнат езика. Той би трябвало да е влажен, все едно е бил във вода. Ако е изсъхнал, напукан, бял, това значи, че имаме дефицит на течности. Причината може да е друга, само че постанова рехидратираща терапия. Много са медикаментите на пазара, само че най-много е нужно да се пият течности под всякаква форма в това число и подготвени, като да вземем за пример, " Стоперол Хидра " или електролитен разтвор, който може да си създадат сами, тъй като тези хора постоянно не могат да излязат от вкъщи си. Хидратацията оказва помощ и поддържа физиологичните равнища на всички електролити и цялостната обмяна на организма. Набляга се на антибиотиците, само че не трябва, тъй като в някои случаи те имат назад влияние. Когато има фебрилно положение, а то е при 100% в случаите на пневмония, с изключение на всички неща, които се дават, би трябвало да се натъртва и на рехидратиращата терапия. Не бива да се изпуска. Даваме антибиотик и пробиотик, а при фебрилно положение с изключение на антипиретик би трябвало да се даде и електролитен артикул като „ Стоперол Хидра “, да вземем за пример.
Както демонстрират разнообразни проучвания, при доста от болните от COVID-19 е нарушен електролитният баланс. Наблюдавате ли това при Вашите пациенти?
Реално ние нямаме директен контакт с пациента, до момента в който той е болен, защото е под карантина. Когато е с температура, би трябвало да се погрижим, а това постоянно се неглижира. Фебрилното положение води до обезводняване, а то пък до температура, приказваме за циничен кръг. Рехидратацията е един от основните моменти за събаряне на температурата, тя е опция да се повлияе чисто физиологично, с цел да не се утежни положението, да не се развие пневмония и върху всички патогенетични процеси, които водят до затрудненията. Често се пропуща, а тази терапия е извънредно значима, както е значимо освен да се одобряват избраните медикаменти, само че и верните дози. Аз мога да обуча моите пациенти по какъв начин да наблюдават това положение в домашни условия.
Д-р Миндов, по какъв начин хората, които са на домашно лекуване, могат да поддържат електролитния си баланс? Какво би трябвало да вършат?
Да го наблюдават. В организма се натрупват много отрови и с една по-обилна рехидратираща терапия нездравословните съставки ще бъдат изхвърлени посредством урината. Ако диурезата е незадоволителна, се покачва токсичният риск, несъответствието може да докара до утежняване на положението отвън инфекциозния сътрудник. Поддържането на електролитния баланс би трябвало да бъде включено в главната терапия. Рехидратиращата терапия би трябвало наложително да бъде включена като трети главен дирек. Навлязоха задоволително сходни препарати, които са налични и евтини. Просто се изпускат. Затова би трябвало да се приказва.
На финала, дано да поговорим малко за тематиката с имунизациите - за какво у нас продължава да е висок процентът на хората, които отхвърлят да се имунизират против COVID-19?
Ситуацията е динамична и се трансформира. Защо са такива настройките, не мога да кажа. Всеки има лично мнение. Действително нито една ваксина не е минала цялостни клинични изследвания на този стадий и всеки има право на запаси. От тази позиция аз предлагам, изключително на възрастни със съпътстващи болести и най-много диабет, да се имунизират, тъй като при тях заболяването протича тежко и рискът е голям. Имам сходен случай сега. Едно семейство, в което се разболя детето, то е възпитаник, майката и бащата са малко над 30-годишни и карат леко инфекцията, само че бабата, която е с диабет, и дядото доста по-тежко, настанени са в болница, а прабабата е интубирана. В тази посока са страховете ми, че нищо не се прави за тези хора. Затова споделям, че възрастните би трябвало да бъдат имунизирани. Някои споделят: какъв брой ни е останало... Така де, само че това ли е методът? Трябва да се мисли в тази посока и да се имунизират най-уязвимите. Ето, още един образец да ви дам. Разговарях с мой съученик, който живее в Италия от дълги години. Смята да пристигна в България, тъй като няма достъп до ваксина, а е със съпътстващи болести, работи в огромна компания. Казали са му, че чак следващата година може да се имунизира. Подобна е обстановката и в Испания.
Кажете ми Вашите причини " за " имунизацията?
Преди всичко, с цел да спрем пандемията и да добием имунитет. Имунитетът ще придобием по два метода – посредством боледуване и посредством имунизиране. Дори и да е малотраен, имунитетът, добит посредством ваксина, е решение в сегашния миг. И още един значим мотив е, че когато имунитетът се придобива посредством преболедуване, това води до разновидности на вируса и до нови разновидности, а когато имунитетът е ваксинален не се позволява развиването вируса и той да мутира, недай Боже към. Поставянето на ваксина ще спре развиването на вируса. Така стопанската система ще стартира да се възвръща, а хората ще се върнат към естествения си метод на живот. Всички желаеме това и няма различен метод да го реализираме. Има една мисъл на Чърчил, която ми се желае да напомня: " Който не желае, когато може, няма да може, когато изиска ". Та, в този дух, да се имунизираме в този момент, когато можем, тъй като когато желаяме, няма да можем или изобщо няма да има смисъл, тъй като сме заболели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР