Д-р Георги Красимиров е на 33 години и работи в

...
Д-р Георги Красимиров е на 33 години и работи в
Коментари Харесай

Д-р Красимиров: Надявам се европейската диплома да е само началото на пътя ми в EANS

Д-р Георги Красимиров е на 33 години и работи в УМБАЛ „ Св. Анна “ повече от една година. Завършва Медицинския университет – София през 2016 година, а компетентност „ Неврохирургия “ придобива през 2022 година По време на Конгреса на Европейската асоциация по неврохирургия (EANS), който се организира от 13 до 17 октомври 2024 година в София, той беше единият от двамата българи, които получиха европейска тапия по неврохирургия. Пред Zdrave.net доктор Красимиров описа какво е направил, с цел да я получи, и накъде счита да се развива в бъдеще.

Д-р Красимиров, честито дипломиране! Какво съставлява европейската тапия по неврохирургия?

Това е тапия, която ни прави част от Европейския съвет по неврохирургия (Fellow of the European Board of Neurological Surgery). Това е самопризнание, което получават по-малко от 60 индивида на година, а досега от България има не повече от 10 души с такава тапия. Самата тапия е финалът на четиригодишен курс, който се организира в разнообразни европейски градове, с помощта на Европейската асоциация на неврохирургичните общества, в която членуват най-хубавите неврохирурзи от цяла Европа и Близкия Изток. Над 700 са претендентите за този курс всяка година, само че не повече от 60 съумяват да го завършат. Смисълът на това образование е да стандартизира знанията и уменията, метода на държание по отношение на пациентите, където и да се намира в Европа неврохирургът. Дипломата е самопризнание от най-хубавите неврохирурзи за това, че има задоволително умения и познания и верен метод за тяхното използване.

Обмисляте ли да се насочите към някоя от подспециалностите на неврохирургията?

За момента не съм се специализирал тясно. В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Анна ” се правят както мозъчни, по този начин и гръбначни интервенции, лекуване на болката, ендоваскуларно лекуване, лекуване на съдови и неврологични болести, инсулти и други Имаме опцията да черпим опит от едни от най-хубавите лекари в България. Мястото, на което работя, неведнъж е награждавано като един от най-хубавите мозъчно-съдови центрове в България и на Балканите. Иска ми се да оказвам помощ на допустимо най-вече хора, само че няма по какъв начин да определиш страданието на един човек като по-важно или по-маловажно по отношение на различен, по тази причина и ми е мъчно да се насоча към по-тясна компетентност.

България е една от водещите страни в Европа по инсулти и по смъртност от тях. Какво, съгласно Вас, може да се направи, с цел да се понижи смъртността и инвалидизацията от инсулти?

По отношение на инсултите водещи са сътрудниците невролози, само че идва миг, когато и хирурзите можем да се намесим посредством ендоваскуларното лекуване – тромбектомия. Това обаче е последният късмет за пациента. Ендоваскуларното лекуване е лечението за множеството съдови болести, чрез минимално инвазивни способи – през кръвоносната система.

Факт е, че в България са нужни повече центрове за лекуване на инсулт като нашия. България е огромна страна и макар че имаме към този момент медицински хеликоптер, времето е от първостепенно значение. Всяка една изгубена минута е съдбовна за пациента.

Какво Ви следва оттук насетне?

Продължавам да се боря за здравето на пациентите и се надявам това да е единствено началото на пътя в Европейската асоциация по неврохирургия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР