Д-р Гео НешевПитате се кои са те - новите бирници?

...
Д-р Гео НешевПитате се кои са те - новите бирници?
Коментари Харесай

Андрешко и новите бирници

Д-р Гео Нешев

Питате се кои са те - новите бирници? Ще се опитам да ви ги посоча и да обясня за какво ги назовавам по този начин.
Ами погледнете управлението на така наречен опазване на здравето у нас! В чии ръце е? Министерското кресло е окупирано от почитан счетоводител (поновому "финансист "). Друг почитан счетоводител (обаче жена) е зам.-министърка и най-накрая лице с тапия на доктор - доктор Бойко Пенков, някогашен началник на НЗОК - свалян след това заради неудачи, само че и благополучен съсобственик на здравноосигурителното сдружение "Доверие ". И още. Т.нар. Надзорен съвет на НЗОК, който де факто управлява потреблението на средствата от здравноосигурителните ни вноски (т.е. нашите пари), е формиран извънредно от високопоставени счетоводители (пардон - финансисти) и икономически дейци (пардон - икономисти). Представител на Министерство на здравеопазването представете си е... юрист(?!).

А къде са представителите на лекарското съсловие

- експертите в медицината, ще попитате вие. Няма ги! И стартират да се сипят вследствие на тази "управия " заповеди, инструкции, наредби, та дори сега се съчинява "План за излекуване на опазването на здравето ", които обаче са цялостни с недомислия, несъобразности с каноните на актуалната медицина на ХХІ век и най-много с финансови ограничения за ограничение опциите за запазване здравето и живота на данъкоплатците и здравно обезпечените, т.е. на хората. Докато се стигна до решения, които аз отнасям към категорията "Престъпления към човечеството! " Ето и обстоятелства:
1. По решение на Надзорния съвет на НЗОК, чийто ръководител тогава беше Кирил Ананиев, в края на 2017 година бе натрапен мораториум за 1 година за новите медикаменти, което залегна в бюджета на касата за 2018 година Както към този момент посочихме в броя на ДУМА от 22 март, ставаше тирада за най-новите животоспасяващи медикаменти, влизащи в така наречен таргентна и безинтерферонова терапия. Но гневът на маса народ евентуално уплаши началника на бирниците и мораториумът бе анулиран. Но единствено про форма. Вместо мораториума измислиха се, и то от хора с дискутабилен професионализъм в региона на фармакотерапията, така наречен "Промени в нормативната уредба, отнасящи се до избрани лекарствени артикули ". Естествено тези артикули са неразрешените от към този момент анулирания мораториум. По този мотив ето мнението на господин Деян Денев - шеф на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България (ARPharM): "Промените плануват през 2018 година някои нови лечения, заплащани от НЗОК, да подлежат на спомагателна процедура за следене на успеваемостта. Събраната информация по тази процедура ще се проучва от специалисти в Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), а анализите ще бъдат изпращани на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (ССЦРЛП), който да преценя до каква степен си коства да се финансират с обществени средства тези лекарства. " Представяте ли си - хора, на които не им е това работата, ще преценят медикаменти, одобрени от ЕДА и ЕМА, освен това необятно употребявани от близо 20 години в множеството европейски страни! С други думи, ще вземат решение кой да живее и кой да умира!
Най-новата злокобна концепция на ръководещите, официализирана посредством Министерство на здравеопазването, бе да се понижат фрапантно персоналните и обществените пенсии за неработоспособност (чл. 74 и член 90 от КСО). В случаите, когато се касае за инвалиди с няколко инвалидизиращи болести, да се почете единствено така наречен, съгласно Министерство на здравеопазването и неговото счетоводно тяло, "основно заболяване ", за което единствено да се одобри и изплати инвалидна пенсия на нуждаещото се лице. И ето ти изобретение, почтено за Нобелова премия: при един труден неработоспособен (най-често възрастен пенсионер!) да се раздели инвалидизацията му на "основно " и "вторично " или "допълнителни ", "странични ", или "внушени ", или още кой знае какви болести, измислени от така наречен специалисти. И защото всичките тези нелепости са се породили в некомпетентните мозъци на счетоводното тяло на Министерство на здравеопазването, им предлагам като начало да разрешат следната задачка: Касае се за лице с хистеректомия, заради карцинома оварий, пост кастрационен синдром; артериална хипертония - ІІ-ІІІ степен; диабет - вид ІІ. Ще ми бъде забавно да схвана по какъв начин така наречен специалисти, и най-много счетоводното тяло, ще разделят и квалифицират тези диагнози, които аз съзнателно не преведох.
Позор! Но ето, че Андрешко се намеси още веднъж и вечерта на 10 април бе оповестено с цялостно дебелоочие от Кирил Ананиев, че министър-председателят му е наредил да се откаже от тези

незаконни планове

Но счетоводното тяло продължава да демонстрира разнообразна активност. В края на м.г. "На съвещанието на Надзорния съвет на касата са разисквани и въпроси, свързани с медицинските произведения. Решено е към този момент да не бъде обновен описът с медицински произведения, заплащани от НЗОК ". Не е доста ясно какво да разбираме под "актуализиране ", само че тази година бе обявено, че: А) Слуховите апарати към този момент няма да са безвъзмездни, а ще се заплащат в 50%. Б) Зъбните протези ще се заплащат по цени, разпределени на три възрастови групи. В) Пак на 10 април т.г. разбрахме, че НЗОК фрапантно понижава своето присъединяване в заплащането на животоспасяващите принадлежности: стентове, сърдечни клапи, трансплантации и други Г) през последните 10 години цените на клиничните пътеки не са променяни. Д) Според самия Кирил Ананиев (по време на парламентарен контрол): "...През 2017 година Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули е разгледал 82 процедури за изключване на лекарствени артикули от Позитивния лекарствен лист (за медикаменти, отчасти заплащани от НЗОК, б.а.) и изтриване на цена, а за 56 лекарствени продукта има декларирано предпочитание за изключване от Позитивния лекарствен лист и регистриране на цена в Регистъра на пределни цени (на скъпи медикаменти, б.а.) " Е) Като "черешка на тортата " през февруари 2018 година шефът на НЗОК проф. Камен Плочев уведоми Народното събрание, че касата дължи 133,6 млн. лв. на разнообразни лечебни заведения в Европа, като до края на годината просрочените заплащания ще станат 201 млн. лв.. В резултат бе изработен опит Плочев да бъде уволнен, бе оплют и... пратен в болница! Впоследствие се оказа, че Плочев е прав и че Ананиев доста добре е знаел за отговорностите и техния размер, защото по това време той е бил представител на Министерството на финансите и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК. Вероятно като решение на рецесията във финансовото положение на касата Ананиев праща прокуратурата в "Пирогов " и още 6 лечебни заведения в страната, отклонявайки вниманието от личната си отговорност. А с новата здравна карата се реши да се закрият хиляди болнични кревати като "излишни ".

За Бога, братя, не боледувайте!

Защото страната ни позорно престана да се грижи и интересува от ориста на своите жители, заробени от неолибералната политика на група майкопродавци и ренегати. С "Евроатлантическите полезности " след дългогодишни, само че изцяло провалили се рИформи в опазването на здравето, българинът е оставен на доизживяване или още по-цинично - на натурален асортимент. На процедура това значи, че в случай че имате пари, би трябвало да отидете частно там, за където имате незабавна потребност, а в случай че нямате - молете се Богу, с цел да оживеете съгласно актуалната здравна политика у нас. А какво значат фашизоидните отговорности за делегирани бюджети на лечебните заведения, за лимитиране на лекуването по пагубните клинични пътеки, за станалото към този момент публично доплащане в лечебните заведения под формата на "избор на екип ", на "дарения " и впрочем еквилибристики. Особено възмутителна е концепцията по клиничните пътеки да се лекува единствено болестта, за което публично са основани, и за всяка болест да има месечен таван на цената на медикаментите. Ако лекарите предпишат повече или по-модерни и естествено по-скъпи медикаменти, би трябвало да доплатят или пациентите, или нерядко лекарите. Този невиждан абсурд е учреден въз основата на чисто немедицинската, метафизична концепция да се лекува заболяването, а не болният човек, с неговите патофизиологични и имунологични особености.
И, несъмнено, обичайното опрощение е "Няма пари! " Е, па няма. Краде се поголовно, рекетират се болните и така нататък, и така нататък Но има и нещо друго, за което оповестяват експертите, същинските лекари, когато става дума за надхвърлени предели, обедняване и банкрутиране на лечебните заведения. Проф. доктор Владимир Пилософ от Националната кардиологична болница разяснява: "Имаме годишно над 300 пациенти, които единствено ни костват 2,5 милиона лв. (тежки болести, б.а.). Но това се равнява на месечния бюджет на болничното заведение за всички заболели. Само антибиотиците могат да костват 20 хиляди лв.. А НЗОК заплаща единствено за евтините медикаменти! " А пресцентърът на УБ "Св. Анна " пък оповестява във в. "Форум медикус ", че в края на януари т.г. е избавен животът на тежко болна жена, за което НЗОК ще заплати едвам 420 лв.. Но защото лекуването не е било дефинитивно приключено, разноските се очаквало да надминат 10 хиляди лв.! Иначе, както отбелязва доктор Неделчо Тотев, шеф на общинската болница в Чирпан: "Ние, българските лекари, дотираме страната. Ние компенсираме това, което тя не заплаща! "

Яровизация на българите

Какво е това ли? Хората от моето потомство си спомнят, че преди време по така наречен Основи на дарвинизма изучавахме теорията на тариката Лисенко, съгласно която новородените телета би трябвало да се слагат при най-сурови условия на живот и което оцелее, то се отглежда за разплод. Пепел ми на перото, само че през днешния ден считам, че се организира "Яровизация на българите! ".
Според Евростат страната ни заема няколко първи места в черната ранглиста на Европа:
- Първо място по смъртност - 15 на 1000.
- Първо място по смъртност от инсулти (мозъчен удар).
- Първо място по смъртност от сърдечносъдови болести.
- България е в челото на умрелите от рак.
- България е на втора позиция по детска смъртност до 1 година.
В същото време бедна България заплаща 200 млн. лв. като дотация на парламентарно показаните партии плюс една извънпарламентарна. Около 1500 лева месечно се заплаща на всеки "народен " представител като безотчетни. Платени са 3,5 млн. лв. национална пара за подготовката на заелите съвсем всички последни места тазгодишни олимпийци. И още нещо във връзка така наречен европредседателство - България заплаща по 560 лева дял на ден на средноразряден европейски служител, благоволил да ни посети...
В последна сметка ето какво счита Европа за българското опазване на здравето на старта на 2018 година: "Здравната система не е ефикасна в намаляването на предотвратимата смъртност... Достъпът до здравни услуги продължава да бъде спорен... " Ще изтъквам един от честните, трезвомислещи и добре готови експерти: проф. доктор Веселин Борисов, дн - интернационален специалист и международно приет експерт по организация на опазването на здравето: "Не е допустима национална здравна сигурност без решаващата отговорност и ангажимент на страната. Отшумяха към този момент криворазбраните неолиберални лозунги на наши псевдоексперти за отдръпване на страната от опазването на здравето и за свободна намеса на пазара, като панацея на всички проблеми в здравната система. "
Дали ще се появи нов Андрешко? Кой знае? Зависи от нас...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР