Д-р Гео НЕШЕВ Яровизация на българите - този непознат на

...
Д-р Гео НЕШЕВ Яровизация на българите - този непознат на
Коментари Харесай

Хората гаснат като звездите в небето. Брои ли ги някой!

Д-р Гео НЕШЕВ

Яровизация на българите - този чужд на днешното потомство термин съм употребявал към този момент няколко пъти в ДУМА. Той е синоним на човеконенавистната доктрина: в рискови положения претърпяват единствено най-силните!

В наше време може да допълним: и най-богатите

които и по тази причина са мощни. Навремето мен и моето потомство за това ни учеха в учебника "Основи на дарвинизма ". Днес този лозунг на неолибералния фашизъм у нас е още веднъж на мода. Но този път образователното пособие се споделя "Доклад върху план за стопански напредък и преход към пазарна стопанска система в България ", който стана по-популярен като "Планът или Проектът Ран-ът ". Днес, инцидентно или!, този 600-страничен проект тъне в загадка, само че в миналото с присъединяване на американски и наши икономисти и висши държавни служители, е сътворена стратегия, която се трансформира в досие за убийството на България, защото създава технологията на разрухата. До поверителна част на програмата се беше добрал починалият Георги Тамбуев, който написа ужасяващ: "Чета и косите ми настръхват...Ще стигнем равнището, нужно единствено за биологично оцеляване. Мизерия, апетит, заболявания, мизерия - това прокобва поверителната част на проекта. Да работиш за реализирането на този проект, значи да станеш главорез на личния си народ... "

Да ви звучи познато


- Днес България е преди всичко в Европа по смъртност - 15 на хиляда
- България е преди всичко и по сърдечносъдови болести в Европа, като 65% умират от това
- България е преди всичко в Европа и по смъртност от инсулти. На всеки 100 хиляди души удар покосява 160, до момента в който в Европейски Съюз този брой е три пъти по-малък
- България е в челото и на умрелите от рак и инфаркт. От заболявания на кръвообращението на 100 000 души умират 592, исхемичната болест на сърцето пък убива 106 души на 100 000, а в Европа - 79. Всеки втори българин е с високо кръвно налягане.
- По данни на Националния център по публично здраве броят на лекуваните в болница се е удвоил за 16 години, като престоят по клинична пътека е от 3 до 5 дни, а в реанимация - забележете! - единствено 2,9 дни.
- Всяка година у нас се инвалидизират близо 25 хиляди души.
"Боже, какъв брой тъга има на този свят! " би проплакал отново, в случай че бе жив Йовков, като види днешния хал на българските заболели деца и родителите им, които

молят в вик за помощ, с цел да ги лекуват

Някой чува ли ги? Вероятно въпреки всичко са ги чули счетоводителите от Министерство на здравеопазването, тъй като един от последните им смъртоносни шедьоври е разрешението за лекуване на деца в чужбина да се дава от...НЗОК. Това обаче да става след съвещания от скъпо платени непознати експерти...Които несъмнено ще вземат решение това, което им се подреди. Щото, музиката, нали, заплаща този, който я поръчва!
В същото време онкоболни, сърдечноболни, бело- и чернодробни, бъбречноболни, родители на недоносени деца, на деца инвалиди, молят да се възвърне постоянното доставяне с животоспасяващи медикаменти, спрени заради незаконно безхаберие на спекуланти или заради хроничната "липса на пари ". Зов за помощ насочат небогати хора, прежалили къща и спестявания, изчерпали и без това лимитираните си благоприятни условия за заеми от родственици и другари, унижени да се молят на държавници и спонсори. Става дума за обществената политика на страната, каквато на процедура не съществува, тъй като

страната незаконно абдикира

от най-важното си обвързване - грижата за своите жители. Резултатът е още един наш драматичен европейски връх - първо място в Европейски Съюз с най-ниска раждаемост! За илюстрация единствено ще загатна, че у нас, през ХХI век, няма модерни правила и правила, по които да се пази животът на бебета и родилки.
А ето какво с болежка показа акад. Петя Василева, известната наша офталмоложка: "Да си кьорав не е ли обществено заболяване? Всяко дете би трябвало да бъда преглеждано до 3 месеца след раждането. Ежегодно упорствам за това пред НЗОК, само че отговорът е, че това са доста пари за посоки. Срещу този отвод стоят 3 пъти повече инвалидизирани деца ".
Разбира се, единствено в един материал не могат да се разискват всичките проблеми на провежданата пагубна политика в областта на опазването на здравето. След дългогодишни, изцяло провалили се промени, българинът е зарязан на произвола на ориста, напряко на естествения асортимент, т.е. на яровизация. При крещяща потребност ще заплати да избави живота си, а в случай че няма средствата, ще се моли Богу да оцелее. Но къде е

главният абсурд в конкуренцията с безумията


в здравната логичност? Той се крие в чисто метафизичната концепция да се лекува единствено заболяването по клинична пътека, а не болният човек с неговите самостоятелни особености и болести, които го заплашват с редица затруднения и даже гибел.
Сред бисерите на неолибералната политика са и закриването на всяко 7-мо болнично легло, последното място на България по достъп до фармацевтични услуги, неналичието на незабавни центрове даже в огромни градове, дори и в столицата, неналичието на лекари и медицински сестри... Абдикирането на страната от опазването на здравето се стовари със страшна мощ и върху общинските лечебни заведения, само че, несъмнено, елегантно, "научнообосновано " по европейски. Към тях се предявиха условия, на които не можеха да отговорят по редица аргументи - преди всичко финансови, професионални, ведомствени и доста други. Бяха основани така наречен медицински стандарти, които през днешния ден карат болните на доста места да пеят

реквием за лечебните заведения

на които отсега нататък няма да могат да разчитат.
"В дребните селища хората гаснат като звездите по небето. Брои ли ги някой ", пита доктор Неделчо Тотев, шеф на общинската болница в Чирпан.
Според акад. Дамян Дамянов, ръководител на Съюза на учените в България и зам.-председател на Българска академия на науките, "Промени се методът на мислене на лекарското съсловие, усили се комерсиализацията в медицината...Не съм против частната самодейност, само че тя би трябвало да бъде обвързвана с ползите на популацията. Много значимо е да се доближи до успеваемост в здравната система - т.е. по какъв начин се разпределят средствата, защо, какъв е контролът на изразходването им. Тук незабавно се вижда, че липсва държавност!.. "
А ето и заключението на Европейската комисия за опазването на здравето в България: "...Здравната система не е ефикасна в намаляването на предотвратимата смъртност. Финансирането на опазването на здравето се характеризира с

ниски общи разноски, доста високи директни заплащания

от потребителите. Достъпът до здравни услуги продължава да бъде спорен...Специалистите в областта на опазването на здравето мигрират към други страни в търсене на по-добро кариерно развиване и по-добро възнаграждение ".
По мое мнение системата "Семашко ", обновена с нововъведенията и условията на XXI век, и съгласно прогресивната Лисабонска тактика, може да спре ужасяващия неуспех на българското опазване на здравето. По думите на проф. доктор Веселин Борисов, интернационално приет експерт по организация на опазването на здравето и обществената медицина: "...Отшумяха към този момент криворазбраните неолиберални лозунги на наши псевдоексперти за отдръпване на страната от опазването на здравето и за свободна намеса на пазара, като панацея за всички проблеми в здравната система ".
Дано!


Миловидното лице на мъчителните здравни промени



А здравният министър Кирил Ананиев се кефи ли, кефи на гениалните си хрумвания...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР