Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология,

...
Д-р Емилова e специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология,
Коментари Харесай

Да не зачеркваме глутена като злодей за здравето

 Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина. Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

В последно време тематиката с наличието на глутенсъдържащи артикули на трапезата придобива все по-разширяващ се интерес. Информация може да бъде открита безусловно на всички места и евентуално от блян на създателите за сензация, или пък назад – за пазене на статуквото и обичайния метод на хранене, биваме насочвани в двете крайности – или “Глутенът е модерният убиец”, или “Безглутеновото хранене е мода и нищо друго”.

Всъщност казусът съществува за хората със заболяване цьолиакия. Цьолиакията, или по този начин наречената “глутенова ентеропатия”, е заболяване, постоянно наследствено, което е обусловено от автоимунно увреждане на структурата на тънките вътрешности. Болните от него постоянно имат ясно изразени признаци като отичане, диария, болки в ставите, анемия, погрешно асимилиране на веществата. Заболяването се открива с кръвен тест, посредством който се потвърждава съществуването на характерни антитела в кръвта.

Напоследък от ден на ден данни сочат за допустима връзка сред автоимунни болести като Хашимото и потреблението на глутен. Все по-често се приказва за по този начин наречената “атипична глутенова непоносимост” или “чувствителност към глутен”. Тук попадаме и в областта на догатките. Моят съвет е в случай че имате подозрения, че глутенът не ви понася и може да е обвързван със заболяване или дискомфорт, който изпитвате, просто го спрете за избран интервал от време. Стига да се храните разнообразно, нищо неприятно няма да се случи. Ако след 3 или 6 месеца недоволствата са отзвучали, продължавайте да изключвате глутена от менюто си. Но в случай че недоволствата не са минали, повода за тях би трябвало да се потърси с прегледи и проучвания при експерт.

Глутен съдържат някой зърна от семейство Житни – пшениците, ръжта, ечемикът и множеството сортове овес. Глутен няма в житни култури като царевицата, ориза, просото, както и във всички зърна, които не са житни, образец са киноата и елдата.

Много постоянно хора, които страдат от болести като болест на Крон, както и такива, които имат сензитивност към хлебната квас, бъркат и отдават признаците на съществуването на глутен, тъй като глутен-съдържащите артикули на трапезата нормално са ферментирали с квас (като изключим другите типове паста и спагети).

Благодарение на все по-модерните и /внимание!/ рискови високомазнинни и кетогенни диети, глутенът сполучливо се демонизира, което е най-малкото несвоевременно. Не инцидентно сме кръстили хляба „ насъщ “. Когато е подготвен от първокласен вид пшеница като лимец, спелта, камут и други и ферментирал с мая, той може да бъде прелестна и здравословна храна. Много постоянно питателните субстанции в хляба са в пъти по-полезни от веществата в опаковани и преседели по щандовете артикули, декорирани с етикет като безглутенови. Важно е да отбележим това, че в случай че даден артикул е без глутен, това надалеч не го прави здравословен, нито пък оправдава в пъти по-високата му цена. Тук естествено би трябвало да разграничим потвърдено болните от цьолиакия и други автоимунни положения, предизвикани от потреблението на глутен. За тях просто изказванието “без глутен” на опаковките не е задоволително. Те би трябвало да употребяват артикули, които имат документ, че са обработени в предприятия, необработващи пшеници, и няма късмет за кръстосано замърсяване. Тези артикули имат знак, удостоверяващ това – присъщ кръг със задраскан житен клас.

Рецепта за безглутенов самун


 s-10-2 Продукти:
250 г сурова елда,
75 г пълнозърнест сусам,
75 г ленено семе,
600 мл вода,
1 чаена лъжичка сода,
1 супена лъжица ябълков оцет

Начин на подготвяне:
Смиламе елдата на брашно благодарение на блендер или кафемелачка. Поставяме брашното дружно с лена, сусама и водата в купата на кухненски робот. Разбъркваме всичко да приемане на хомогенна примес, сходна на сместа за кекс. Добавяме содата и оцета. Отново разбъркваме хубаво и изсипваме в тавичка с авансово постлана хартия за печене. Печем на 180 градуса за 40 минути.

Рецептата е на Веселин Станков – консултант-сътрудник в медицинския център на доктор Емилова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР