Д-р Доньо Донев завършва Медицина през 2003 г. в МУ

...
Д-р Доньо Донев завършва Медицина през 2003 г. в МУ
Коментари Харесай

При работа на компютър на всеки час за 10 минути си давайте почивка на очите

Д-р Доньо Донев приключва Медицина през 2003 година в МУ в Пловдив. През 2010 година придобива компетентност " Очни заболявания “. Работил е в УМБАЛ " Св. Анна “, МБАЛ “ Света София “ и Очна клиника " Ресбиомед “. От 7 септември т.г. е шеф на Очно поделение на МБАЛ-Пазарджик.

-Как избрахте лекарската специалност и специалността " Очни заболявания “?

Д-р Д.Донев: - Баща ми беше правосъден доктор, само че аз като дете не мечтаех за лекарската специалност, а желаех да стана космонавт или да ръководя, колкото и смешно да ми звучи в този момент, боклукчийски камион. Когато ме одобриха да изучавам " Медицина “, към момента не бях решил към каква тъкмо компетентност ще се насоча. Един ден, може би бях в трети курс, чакайки на една автобусна спирка, видях около мен доста хора с очила. Звучи необичайно, само че всички носеха очила или бяха с превръзки на очите. Тогава се замислих за специалността “Очни заболявания “. Приех го като знак на ориста. И се насочих към Офталмологията, само че това е скъпа компетентност.

-Вече два месеца сте началник на Очно поделение. Успяхте ли да се адаптирате към работата в МБАЛ-Пазарджик?

Д-р Д.Донев: Поех Очно поделение на МБАЛ-Пазарджик в доста сложен миг, откакто бяха изгубили предходния си шеф доктор Анастас Коруев. Постепенно привиквам с ситуацията и мисля, че работата върви обикновено. София не е България, и не скърбя, че направих крачката към Пазарджик. Трябва да има очна помощ на всички места в България, а освен в столицата, Пловдив, Варна.

- Направихте ли промени в лекарския екип? С какъв брой експерти сега разполага отделението и кои са те?

Д-р Д.Донев: Към екипа ни се причисли още един млад сътрудник от София. Това е доктор Васил Димитров, който също е специалист- офталмолог и е доста упорит. В отделението остават да работят и доктор Вера Хаджиева и доктор Айше Црънгалова, която е специализант. Сработихме се с сътрудниците и нямаме проблеми. Целта ми е и екипът и пациентите да са удовлетворени.

- Какви са вашите упоритости като шеф на отделението?

Д-р Д.Донев: Искам да се усили размера на работа и да научим пациентите, че и в Очно поделение на МБАЛ-Пазарджик има експерти на високо равнище. Очакваме закупуването и на нова, доста по-модерна инсталация. Това е и една от упоритостите ми. Искам да наблегнем и на ранната диагностика, с цел да можем да окажем по-ефективна помощ на нашите пациенти.

- Кога очаквате нова инсталация?

Д-р Д.Донев: Не мога да се наемам с съответни периоди, тъй като си има процедури за оповестяване на публичните поръчки и доставката на апаратурата. Мога да кажа обаче, че чакаме 6 нови апарата. Сред тях ще има и операционни и за диагностика. Поръчали сме най-хубавият операционен микроскоп, оптичен биометър и други много скъпи апарати.

-Какво по-модерно лекуване ще предложите на пациентите? Какви нововъведения предстоят да се случат в отделението?

Д-р Д.Донев: Ще наблегнем на офталмохирургията и микрохирургията при унищожаване на перде на окото и други очни болести, които се нуждаят от оперативно лекуване.

-От работата ви като офталмолог, може ли да споделите какви са най-честите недоволства, които споделят пациентите?

-Това което ми прави усещане е, че се срещнах с много занемарени пациенти, които не са преглеждали зрението си от много от дълго време и страдащи от очни заболявания, които е можело да бъдат овладяни по-навреме. Идват с едни крайни глаукомни увреждания, което демонстрира, че е трябвало да се диагностицират много от дълго време. Преобладаващата част от пациентите са с нарушено зрение или възпаления, зачервявания и контузии. Продължаваме да лекуваме и случаи на конюктивит, свързани с COVID-19.

-Намалява ли възрастовата граница на хората със зрителни проблеми?

Д-р Д.Донев: Да, понижава, и от ден на ден деца се нуждаят от промяна на зрението с очила. Модерният живот, потреблението на компютрите и телефоните, натоварват повече очите. При дегенерацията на ретината към този момент се вижда намаляване на възрастовата граница. Влияние за това оказват даже храните, които консумираме. Това заболяване е било доста рядко и особено за възрастните хора над 70-80г. Вече стартира да се вижда и в по-ранна възраст.

-Колко постоянно би трябвало да вървим на профилактичен обзор на очите? И какви проучвания би трябвало да включва той?

- Дори без да имате никакви недоволства от зрението си, би трябвало веднъж в годината да ходите на профилактичен очен обзор, с цел да се открият промени, които не се усещат от пациента. Примерно едно повишение на налягането няма по какъв начин да се усети, в случай че не е фрапантна стойност. И човек последователно ослепява без да знае, че има проблем. Чрез профилактичните прегледи може да се вземат ограничения в точния момент. Трябва да се ревизира остротата на зрението, а в случай че се наложи се вършат и по-задълбочени проучвания.

- Обръщаме ли задоволително внимание на здравето на очите си?

Д-р Д.Донев: Има ги и двете крайности. Едни хора са прекомерно загрижени за очите си и желаят да бъдат преглеждани всяка седмица, а други въобще не им обръщат внимание.

- Как да се предпазим от нездравословните привички, които повреждат зрението?

Д-р Д.Донев: Това е много мъчно, тъй като всички водим под напрежение и динамичен живот. Основното, с което може да помогнем на очите, е да се вършат почивки. Да не сме непрекъснато натоварени с компютри, телефони и други неща. Окото не е направено да гледа непрестанно в непосредствен обсег.

- Има ли извършения, с които може да подобрим зрението си?

Д-р Д.Донев: Няма извършения, които да подсигуряват 100 % резултат. За разпределяне на очите обаче предлагам при всяка една опция като упражнение човек да гледа в далечината,както и да се поглежда по няколко пъти на двете страни без да се мести главата, а единствено очите. Това упражнение би трябвало да се извършва най-малко един път дневно.

- Много хора към този момент работят на цялостен работен ден пред компютър, а от време на време и по-късно у дома. Какви са вашите рекомендации, с цел да не се отразява това на зрението ни?

Д-р Д.Донев: При работа на компютър, на всеки час по десетина минути си давайте отмора на очите.

- Наследствени ли са очните болести и постанова ли това по чести прегледи на децата при офталмолог?

Д-р Д.Донев: За страдание, има наследствени очни болести, които се предават от потомство на потомство. Те могат да се отключат от разнообразни фактори. Когато има наследствена обремененост, са нужни нараснало внимание и по-чести очни прегледи.

- Контактни лещи или диоптерни очила да се носят при проблеми със зрението? Какви са вашите рекомендации? Кое да изберем?

Д-р Д.Донев: Зависи от всеки съответен случай. Когато очите разрешават, могат да се употребяват контактни лещи, само че за тях би трябвало да се съблюдават добра хигиена и специфични грижи. Очилата са по-малко дразнещи за очите, защото не се допират до очната повърхнина. За тези, които не желаят да носят очила, са целесъобразни контактните лещи. Те усъвършенстват даже зрението една концепция по-добре от очилата. Когато казусът на очите е дребен е по-добре да поправяме с очила.

- Кога би трябвало да се пристъпи към хирургична промяна на зрението?

Д-р Д.Донев: За тези, които не желаят нито очила, нито контактни лещи, е допустима промяна по действен метод. Дори при не толкоз напреднали случаи на катаракта или вътрешни завеси на очите се прави процедура, изключително при огромни диоптри с хирургична промяна. Прави се рефрактивна подмяна на естествената вътреочна леща, което изисква съвременна техника и умения на лекаря.

- Каква е Вашата рецепта за положително зрение?

Д-р Д.Донев: Няма универсална рецепта. Очите би трябвало да се пазят от контузии, от химически дразнители, а дамите е належащо да внимават с гримовете и козметичните артикули. Трябва да се съблюдава добра хигиена и да не се не помни миенето на очите. Не е потвърдено кои тъкмо храни повреждат зрението, само че би трябвало да се внимава с какво се храним и да заобикаляме джънк фуд, доста сладко и солено.

-Как поддържате здравето на Вашите очи?

Д-р Д.Донев: Колкото мога се отронвам от компютрите и натоварването на очите от тях.

-Очите са прозорец към....

Д-р Д.Донев: Очите са прозорец към щастието, тъй като когато не виждаш, си трагичен. Очите ни дават опция да забележим красивите неща в живота.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР