Д-р Димитър Георгиев е акушер-гинеколог, работил в болница Шейново до

...
Д-р Димитър Георгиев е акушер-гинеколог, работил в болница Шейново до
Коментари Харесай

Съвет от експерт за по-успешно преминаване през менопаузата

Д-р Димитър Георгиев е акушер-гинеколог, работил в болница " Шейново " до 2004 година През 2012 година, дружно с  сътрудника си доктор Начко Чалманов основават " НМ Дженомикс " - компания, фокусирана в консолидиране на българския пазар на одобрени в международен мащаб генетични проучвания като част от персонализирана медицина. С него беседваме за менопаузата и по какъв начин да преминем по-лесно през този интервал, в който грижата за физическото и прочувственото ни положение стават все по-определящи. Бивш секретар на Българската Асоциация по менопауза и андропауза

На каква възраст настава най-често менопаузата?

Менопаузата в здравната терминология се отнася единствено за последната спонтанна менструация, която е последвана от една година липса на цикъл. В момента терминът се употребява в много по-широк смисъл като синоним на климактериум и е цялата смяна, която настава в женския организъм към угасването на функционалността на яйчниците и настъпващите промени в цялото женско тяло и душeвност. В бялата раса климатериумът стартира към 45-годишна възраст и цикълът стопира сред 49-та и 50-та година. Разбира се, има и дами, при които цикълът стопира много по-рано - по този начин наречената ранна менопауза - преди 45-тата година. При други стопира много по-късно, това е късна менопауза или след 55-години. Всъщност менопаузата е характерен човешки феномен – няма други бозайници, с изключение на изолирани породи китове, които да имат прекъсване на овулацията и репродукцията преди гибелта. Повечето бозайници са фертилни до гибелта си на процедура.

Крият ли опасности двете крайности?

И двете не са удобни за женския организъм, ранният климатериум е обвързван с релативно бърза дефеминизация, загуба на женствеността, ранна и бърза остеопороза, смяна в настроението, душeвността и телесната форма. Жените най-често стартират да натрупват мастна тъкан към ханша вследствие на естествената смяна в метаболизма. При късната менопауза, сходен вид проблеми не се следят, само че пък тя е нерядко обвързвана с по-висок риск от рак на гърдата и яйчниците.

Какви са най-честите промени, които стартират при настъпване на менопаузата?

Като цяло първите недоволства, които настъпват, са нарушаванията в цикъла, топлите талази, нощните изпотявания, сухотата във влагалището, загуба на либидо, проблеми с метаболизма. В този интервал дамите имат потребност от много по-малко сила, даже дребното храна,  която поемат, може да се натрупа към ханша и бедрата, а от време на време и в региона на корема и по този метод формата на тялото се трансформира. Наблюдава се сериозна прочувствена неустойчивост и така наречен мозъчна мъгла-тоест интервали с нарушена централизация и угнетен интелектуален потенциал.  Много постоянно това е обвързвано и с възрастта, която напредва, както и с по този начин наречения " синдром на празното гнездо ”- стадият, в който децата са напуснали дома, дамите остават единствено със брачна половинка или колегата, връзките са към този момент във роднинска фаза и животът губи смисъл. Нерядко тези дами изпадат в меланхолия, което им се отразява на цялостното положение - както в връзките в фамилията, в работата, в обществената интеграция. Въобще това е сложен интервал, изключително при дами, които са със междинен и висок обществен статус.

Кои са най-важните проучвания, които би трябвало да се създадат?

В този интервал е целесъобразно да се създадат избран вид изследания.

От здравна позиция най-важно е гинекологичният обзор. Както загатнах, това е възрастта, в която има и нараснал риск от рак на гърдата и яйчниците. Мамологичните прегледи би трябвало да станат рутина - наложително един път годишно. При дами, които имат фамилна обремененост,  се предлага да се създадат генетични проби, които да покажат какъв е  рискът в фамилията. Анализът на наследствения риск дефинира мамологичното и гинекологично държание на наблюдаващия доктор, тъй като постоянно фамилната обремененост е за рак на гърдата, яйчника и дебелото черво и при съществуване на положителен резултат се постановат много по-агресивни способи на профилактика.

Докато дамите имат цикъл, те са предпазени от атеросклероза, тъй като женските полови хормони имат значима функционалност в този аспект. В момента, в който яйчниците спрат да работят, равнищата на общия холестерол и неговите фракции нарастват. Тук не приказваме единствено за изящен резултат, само че и за здравословен резултат върху общото положение на организма. Това е обособена сюжетна линия за предварителна защита на атеросклерозата и за нея трябват съвещания с кардиолог.

По отношение на метаболизма - това, което сензитивно се трансформира, по последни научни данни, е по този начин нареченият чревен микробиом или композицията на бактерии в червата. От тази смяна зависи и метаболизмът на пациента. Ясно е потвърдено от редица проучвания, че към и след климактериума, чревният микробиом се трансформира в нездравословна посока. Това не се балансира с медикаменти или пробиотици, а със здравословно хранене.

Добър вид е да се изготви микробиомен паспорт, какъвто предлага Дженомикс. Той ще покаже цялостното положение на метаболизма на пациента и надлежно на негова база може да се оформи самостоятелен режим за хранене.  Това проучване е относително ново, основано на персонализираната медицина и един от интелигентните способи за оценка за здравословното положение и сформиране на стратегия за здравословен метод на живот. Препоръките, които се дават за диета след климактериума, изключително, когато са основани на това проучване, целят няколко здравни резултата. Не единствено балансиране на телесното тегло и разпределението на мастната тъкан, само че и предварителна защита против повишението  на холестерола. Микробиомният паспорт е част от целия боеприпас, който има актуалната медицина и е целесъобразно да се комбинира с цялостен пакет проучвания.

В този интервал дамата по-скоро напълнява или отслабва?

Загубата на вкус е второстепенен признак. Телесното тегло може да остане същото, само че формата на снагата се трансформира - мастната тъкан се преразпределя и се оформя крушовидната форма на тялото, която толкоз доста нервира изключително по-суетните дами. Натрупаната мастна тъкан не е безусловно биологично нездравословна - тя играе доста значима роля в човешкия организъм и е генератор на женски полови хормони, по тази причина и не би трябвало да бъде атакувана нападателно. Важно е да се подчертава на уравновесеното хранене и здравословния метод на живот.

Всички дами ли се срещат с топлите талази и нощно изпотяване? На какво дължат тези признаци и по какъв начин да ги облекчим?  Трябва ли да прибягваме към лекарства?

Топлите талази не пощадяват съвсем никого, за жалост. Класическите способи за лекуване са хормонални препарати, само че това е много " тънка ” игра, макар че те потвърдено повлияват положително вагиналната недоразвитост и играят роля в предварителната защита на остеопорозата и атеросклерозата. Важно е да се предписват деликатно и то от опитни лекари. Ако има противопоказания за хормонално лекуване или пациентката не е уверена в него, опция за битка с топлите талази са разнообразни фитоестрогени или хранителни добавки, в които се съдържат дейни съставки, като соя и алена детелина, които са с молекулна конструкция, която прилича тази на естрадиола. Предполага се, че по този метод те отчасти понижават топлите талази и нощните изпотявания. Но  е значимо да се подчертае, че не въздействат нито на остеопорозата, нито на сухотата на влагалището.

Как да лекуваме честите депресии в тази възраст?

Естрогените, сами по себе си, играят значима роля в мозъка, като се грижат за глюкозния метаболизъм там. Намаляването на концентрацията в кръвта на женски полови хормони води до промени в женския мозък, които се демонстрират с разнообразни болести. За страдание по тази и други аргументи депресиите при дамите над 50 годишна възраст зачестяват. В основание за лекуване влизат хормоналните препарати, само че и класическите антидепресанти, които нерядко имат много съществени странични резултати. Тук е и ролята на фармакогенетиката. Това е просвета, която изследва доколко един пациент е бърз и муден метаболизатор на избран вид медикаменти. Широко публикувана е в психиатрията, кардиологията, към този момент и в онкологията. Фармакогенетични проучване се прави веднъж в живота - посредством кръвни проучвания или проба от букална лигавица и демонстрира кои медикаменти се метаболизират съответно и кои не. Същественото им преимущество е, че оказват помощ на лекарите да дозират медикаментите вярно. Има страни, в които се сходни проби се предлагат дори в аптеки и резултатите се съхраняват дълготрайно, като по този начин фармацевтите могат да дозират самостоятелно избран вид лекарства.

Как да се оправим душевен с новината - " остаряваме "! Съпричастни ли са мъжете с този интервал от живота на дамата?

Този стадий от живота на дамата би трябвало да се възприема метафизичен. Вечната младост не би трябвало да бъде самоцел. В доста общества на дамите над 50 се гледа много по-сериозно, тъй като им липсва типичната прочувствена цикличност, която има при дамите с менструация. Когато се влезе в този интервал с ясното схващане какво следва и от какво една жена би трябвало да се пази, нещата минават по-лесно. Естествено би трябвало да имат способен доктор до себе си, схващане от страна на колегата и фамилията, приемливост към прочувствената неустойчивост, която е чест сателит на климактериума. Това е в домейна на дамите, които са междинен или висок обществен статус, тъй като когато човек има други екзистенциални грижи, климаксът минава незабелязано и не се усеща. Но това има своите последици по-нататък. Такъв вид дами много бързо остаряват и се феминизират и изгубват насладата от живота, което не е задачата. Колкото до мъжете, по-голямата част от тях, изключително интелигентните и обичащите съпругите си, са задоволително съпричастни, да.

Какви са стадиите на менопаузата?

Гинекологията преглежда три стадия. Пременопауза - интервалът, който е преди прекъсването на цикъла. Той се характеризира с неизправност на менструалния цикъл, с топли талази, нощни изпотявания, прочувствена неустойчивост, начало на остеопорозата, промени в кръвното налягане. Това на процедура е най-важният миг в живота на една жена над 40 години и той не би трябвало да се изпуска-това е моментът в който би трябвало да се вземат ограничения за спокоен климактериум. Угасването на яйчниците в никакъв случай не става за една нощ-това е развой, който най-често лишава години. По тази причина и дамите, които влизат в тази възраст имат задоволително време да реагират съответно.

Вторият е перименопауза - към една година към последната менструация и постменопауза, която продължава от пет до 10 години след прекъсването на цикъла и която настава към този момент тоталната дефеминизация на дамата. Яйчниците стопират да работят. След постменопаузата настава сениумът, казано на български-старостта.

Какви са вашите рекомендации? Какво би трябвало да създадем, с цел да се почувстваме по-добре?

В този интервал преди всичко са значими гинекологичните болести, за които би трябвало да се внимава - рак на яйчниците, рак на гърдата, където медицината е направила големи крачки с предварителната защита с образната диагностика, мамография, ултразвук, ядрено-магнитен резонанс. В съвременността това към този момент са рутинни проучвания, които откриват карциномите в доста ранна фаза. Другото са генетични проучвания, които е предлагат при дами със фамилен риск от рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на дебелото черво. При рака на яйчника е малко по-сложно, тъй като там не може да се прави солидна предварителна защита. За жал, той  постоянно се открива в напреднала фаза. Освен тях е е значима и смяната в метода на живот и вярната настройка.

Накрая желая да кажа, че климактериумът е доста значим стадий от живота на всяка една жена – прочувствен, биологически и от позиция на предварителната защита на редица болести. Нека не забравяме, също така, че броят на дамите над 50 години нараства с високи темпове, чака се в границите на идващото десетилетие в международен мащаб те да надминат цифрата от 1 милиард. По данни на Национален статистически институт в България дамите над 45 годишна възраст приближават достойната цифра 2 милиона.  Любопитен факт, обаче е, че измежду столетниците има над 4 пъти повече дами.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР