Д-р Даниела Дариткова и колегите й оттеглиха предложението си за

...
Д-р Даниела Дариткова и колегите й оттеглиха предложението си за
Коментари Харесай

Здравната комисия оттегли изискванията за лекарствен резерв

Д-р Даниела Дариткова и сътрудниците й отдръпнаха предлагането си за големи лекарствени запаси и ги съобразиха с традицията за поддържане на склад на лекарства, които покриват месечното ползване.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Арестувани хапчета

Здравната комисия предлага производителите да държат запаси от медикаменти на стойност над 700 млн. лева
5 апр 2018
От търговията до производството

Константин Шаламанов, ръководител на съвета на шефовете и съсобственик на козметичната компания " Лавена "
23 мар 2018 Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова и нейните сътрудници от ГЕРБ отдръпнаха предлагането си в лекарствения закон на второ четене да бъдат включени два типа запаси от медикаменти, с цел да се преодолее краткотрайния дефицит на част от медикаментите, които се покриват от здравните фондове. В единия случай ставаше въпрос за 10% от шестмесечното ползване на лекарства от целия Позитивен лист с 2726 медикаменти, които се заплащат от здравната каса, министерството и лечебните заведения. Другото предложение беше никой да няма право да изнася лекарства, в случай че на територията на страната не са налични количества в размер на 65% от шестмесечното ползване или изчислено по различен метод – запасът, който трябваше да бъде поддържан е за четири месеца напред.

Предложенията допускаха на територията на страната да се съхраняват медикаменти за 766 млн. лева във всеки миг. Причината е, че по този начин страната смяташе да се пребори с дефицита на лекарства и да ограничи паралелния износ на медикаменти към западноевропейските страни, в които цените са по-високи. Тъй като обект на успореден износ са единствено дребна част от продуктите в листата, а и въвеждането на такива огромни запаси би било безпричинно за всички производители, техните организации се оповестиха изрично срещу. Така се стигна до нов текст – запасът от 10% отпадна, а в текста за поддържането на количества ти бяха понижени до 65% от едномесечното ползване. Отделно от това производителите, както и досега, поемат ангажимент да обезпечат медикаменти, нужни да покрият потреблението в България.

Тъй като става въпрос за ограничения, които засягат паралелната търговия, а оттова и свободното придвижване на артикули, текстовете ще бъдат нотифицирани пред Европейската комисия и ще се чака мнението на останалите страни-членки и институцията.

Как ще се управляват медикаментите

Паралелната търговия ще може да се управлява във всеки един миг с електронна система към Изпълнителната организация по медикаментите, гласоподаваха депутатите на второ четене на измененията в закона.

Тя ще би трябвало да проработи четири месеца след обнародването на нормативния документ. Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева заяви, че от два месеца ведомството работи по техническото задание за системата, с цел да бъдат подготвени в точния момент.

Народните представители гласоподаваха да не се основава експертен съвет към организацията, който да приготвя забранителен лист за износ на медикаменти, защото това ще става без чиято и да било интервенция по електронен път.

Законопроектът планува всеки ден участниците на пазара да регистрират в ИАЛ наличностите на медикаменти в складовете им. Ако наличностите паднат под 65% от потреблението за месеца, медикаментът ще попада в забранителния лист за износ.

Високи санкции

Законопроектът планува драконовски наказания против търговците, които изнесат медикаменти от забранителния лист или подадат погрешна информация. По този метод институциите ще опитат да намерят принадлежности, с които да спрат незаконния износ.

Първоначалната глоба е от 50 до 100 хиляди лева, а при наново нарушаване – от 100 до 150 хиляди лева Освен това ИАЛ ще може да прави взаимни инспекции с Национална агенция за приходите, митниците и правоохранителните органи. Лекарствената организация също може да бъде санкционирана с аналогични наказания, в случай че не опази в загадка данните от електронната система.

Народните представители понижиха единствено една от глобите – тя е за техническа неточност при подаване на данни към ИАЛ, да вземем за пример – погрешно изписване на название на медикамент или количество. Те ще бъдат наказвани с санкции от 5 до 10 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР