Д-р Даниел Ставрев е част от екипа на най-голямата университетска

...
Д-р Даниел Ставрев е част от екипа на най-голямата университетска
Коментари Харесай

Д-р Даниел Ставрев: Ваксините са безопасни и ефективни на вс...

Д-р Даниел Ставрев е част от екипа на най-голямата университетска профилирана болница за женско здраве​ " Селена ". Завършил е медицина в Пловдив с няколко специализации във Франция. Акушер-гинеколог с фокус върху репродуктивното здраве, оперативната гинекология и ендоскопските интервенции.

- Мненията за имунизирането на бременни против ковид-19 в България са разнопосочни. Същевременно в изискванията на пандемията това е една от най-рисковите групи от появяването на затруднения. Какви са вашите рекомендации?

​- Действително една от най-уязвимите групи в изискванията на актуалната пандемия са бременните. Последните данни от изследвания демонстрират, че рискът от тежко протичане на болестта при тях и потребността от лекуване в интензивно поделение е 3 пъти по-висок от този при другите дами. Три пъти по-често бременните стигат до потребността от инвазивна вентилация, а рискът от летален излаз при тях нараства 1,7 пъти.

Счита се, че повода за усложненото протичане на COVID-19 при дамите, очакващи бебе, може да се дължи на понижения размер на белия дроб вследствие растежа на плода, имунологичните промени, които настъпват в организма в този интервал, както и нарасналата възможност за поява на тромбоемболична болест.

При към 25% от бременните се следи и удължение на интервала на боледуване, като упоритите признаци на инфекцията не престават по осем и повече седмици. Тежкото протичане на болестта при бъдещите майки усилва риска от поява на прееклампсия, прибързано раждане, гестационен диабет и ниско тегло на бебето при раждането. Особено уязвими са дамите в по-напреднала възраст, както и тези с наднормено тегло, хронични белодробни болести, хронична хипертония и гестационен диабет.

Препоръчвам на бременните да обсъдят с акушер-гинеколога си терзанията, които имат във връзка с имунизацията. Той е индивидът, който може да отговори на въпросите им, като вземе поради самостоятелния здравен статус на съответната бременна жена и последните научни данни във връзка с изследванията на въздействието на имунизациите върху бременните дами.

Аз персонално проследявам всеки ден новостите по тематиката и поучавам моите пациентки да се имунизират. Заедно изготвяме проекта за имунизацията и считам, че рискът от ваксина е незабележим спрямо този от едно тежко протичане на заболяването както за майката, по този начин и за бебето.

- В кой стадий от бременността е добре да се постави ваксина? Избягва ли се първият триместър?

- Ваксината се смята за безвредна и ефикасна на всеки стадий от бременността и все още няма доказателства, че имунизацията би трябвало да се отсрочи. И първата, и втората доза ваксина може да се слагат и в първия триместър. Препоръчва се курсът на имунизация да се приключи преди раждането, а в идеалния вид - преди влизането в третия триместър, когато рискът от тежко протичане на COVID-19 e максимален.

- Коя ваксина е целесъобразно да се употребява при бременни и какви са страничните резултати, за които се следи? Как стои въпросът с бустерните дози?

- Ваксините на Pfizer-BioNTech и на Moderna mRNA са най-често тестваните ваксини върху бременните дами и данните за тяхната сигурност са най-надеждни. Известно е, че имунизациите предизвикват по-леко или по-тежко неразположение в първите към три дни след имунизацията. В рамките на предстоящото е и мъка в ръката или мястото на слагане на имунизацията. Чувство на отмалялост, главоболие, изнемощялост, грипоподобни признаци са постоянно срещаните странични резултати. При повишение на температурата над 38 градуса се предлага приемът на парацетамол, който е безвреден по време на бременността.

Ако бременната жена има други признаци или терзания във връзка с положението си, предлагаме да се свърже с персоналния си доктор или с акушер-гинеколога си. Задължително би трябвало да потърси здравна помощ, ако има нетипично главоболие, което не се облекчава от болкоуспокояващи. Особено в случай че то се утежнява в легнало или наведено състояние или е съпроводено със замъглено зрение, гадене и повръщане. Трябва да се потърси доктор и при положение, че се появят необикновена изнемощялост, унесеност, гърчове, зной, болки в гърдите, отичане на краката или непрекъсната коремна болежка.

Препоръчвам слагането на третата доза (бустер) от имунизацията за обезпечаване на отбрана от новия вид на вируса Омикрон.

- Трябва ли да се вършат проучвания преди слагане на имунизацията?

- В общия случай - не. Така или другояче, преди да се направи проект за имунизация, бременната жена би трябвало да беседва със своя доктор. Той ще зададе въпроси по отношение на здравния статус, въз основата на които ще се възнамеряват бъдещите дейности.

- Предава ли се имунитет на новороденото?

-. Наличните данни от изследванията, правени по тематиката, допускат, че имунизацията по време на бременност се свързва с предаването на SARS-CoV-2 антитела на плода през плацентата. По този въпрос обаче има потребност да се съберат повече данни, с цел да се даде безапелационен отговор.

- Рискова ли е имунизацията на бременни с тромбофилия?

- След преболедуване на COVID-19 рискът от тромбози се усилва доста повече, в сравнение с след имунизация. Тромбофилията изисква по-внимателен мониторинг на бременната жена, само че болестта единствено по себе си не е противопоказание за имунизация.

- Влияят ли имунизациите на фертилитета и би трябвало ли да отлагаме забременяването до довеждане докрай на имунизационния развой?

- Не, няма никакви доказателства, които да допускат, че имунизацията против COVID-19 може да укаже някакво въздействие върху фертилитета при дамите или при мъжете. Още повече - няма биологично достоверен механизъм, посредством който тези ваксини биха могли да повлияят на фертилитета.

Бременност може да настъпи и сред двете дози на имунизацията, не е належащо да се изчаква довеждане докрай на имунизационния курс. В този случай се предлага втората доза да се сложи 8 седмици след първата.

- Колко време след имунизация може да се вършат инвитро процедури?

- Желателно е времето на имунизиране да не съответствува с времето на някои процедури в цикъла на асистираната репродукция. Такива да вземем за пример са пункцията или прехвърлянето на ембриони. Целта е да може да се направи прецизен мониторинг на здравния статус на дамата след процедурата и възможните промени в него да се адресират вярно.

Евентуална имунна терапия, през каквато минават някои дами в инвитро лекуването си, също би могла да повлияе върху тайминга на слагане на имунизацията. В единия случай е желателно отсрочване на имунизацията до изгубването на резултатите на имунната терапия. А в случай че имунизацията към този момент е сложена, се предлага отсрочване на инвитро оплождането до няколко седмици след слагане на имунизацията.

Още забавни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР