Д-р Даниел Кориу, президент на Колегията на лекарите в Румъния

...
Д-р Даниел Кориу, президент на Колегията на лекарите в Румъния
Коментари Харесай

Румъния страда от тежък недостиг на онколози

Д-р Даниел Кориу, президент на Колегията на лекарите в Румъния – съсловната лекарска организация в северната ни съседка, съобщи, че в онкологията на страната има тежък дефицит на експерти, съобщи Аджерпрес.

„ В румънската онкология има дефицит на човешки запаси. Говорим за здравната онкология, където имаме единствено 580 лекари, в онкохематологията те са 320, в лъчетерапията – 194 лекари, а в детската онкохематология единствено 18 “, сподели доктор Кориу по време на среща с пациентски организации за осъществяването на Националния проект за предварителна защита и надзор на рака. 

По думите му доста по-тревожно е неравномерното систематизиране на тези експерти. По-голямата част от онколозите – над 60%, работят в градове с медицински университети – Букурещ, Клуж – Напока, Долж, Яш, Тимиш, Сибиу и Муреш.

„ Ако приказваме за хематология, нещата стоят по този начин: в 5 окръга нямат хематолог, в 7 окръга имат единствено по един хематолог, в 10 окръга имат по двама хематолози “, сподели доктор Кориу.

Той уточни, че напредъкът в онкологията през последните десетилетия е голям и някои типове рак, които са били с доста ниска преживяемост, през днешния ден се подреждат измежду болесттите, при които над 90% от болните претърпяват повече от 10 години с доста положително качество на живот.

Д-р Кориу взе участие в поредност от полемики, проведени от Федерацията на асоциациите на онкоболните в Румъния. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР