Д-р Александър Мясников припомня и обратния вариант като визира т.нар.

...
Д-р Александър Мясников припомня и обратния вариант като визира т.нар.
Коментари Харесай

Известен кардиолог предупреждава, че кръвното налягане не трябва да е високо нощем, а хипертонията крие много рискове

Д-р Александър Мясников напомня и противоположния вид като засяга така наречен “хипертония на белите престилки ”, т.е. вкъщи кръвното налягане е обикновено, а при доктора – нараснало. Затова в днешно време всички хора с съмнение за артериална хипертония биват изпращани на холтер с 24-часово мониториране. Това е доста сполучлив диагностичен способ.
Според резултатите от 24-часовото мониториране данните се интерпретират по следния метод:
• Среднодневно артериално налагяне – в случай че е с индикатори по-ниски от 135/80, е обикновено, в случай че е с по-високи индикатори, това към този момент е хипертония;

• Среднодневно артериално налягане при 24-часово мониториране – в случай че индикаторите са 140/90 е норма, в случай че са по-високи – е патология;
• Среднонощно артериално налягане – 125/75 – норма, по-високи индикатори – патология.
Нощното артериално налягане си има своите нюанси. По принцип, обикновено е през нощта то да спадне с 10-15% спрямо дневните индикатори.
Това се отнася както за здравите хора, по този начин и за хипертониците. Но има група хора, при които кръвното налягане не спада през нощта. И това би трябвало да изостри вниманието на лекаря: подобен пациент изисква по-внимателно наблюдаване, тъй като проучвания демонстрират, че при тях съществува нараснал риск от съдови затруднения.

“В тази връзка – споделя доктор Мясников – желая да ви попитам: към момента ли се отнасяте с неуважение към здравната статистика? Крайно време е да се ориентирате и да си дадете сметка, че с това смешка не трябва ”.
Хипертонията има доста цели – освен главата, само че и сърцето, и бъбреците, и очите! “Руската школа лекари, чийто ослепителен представител е и моят дядо – споделя доктор Мясников – е проследила директната връзка сред възникването на артериалната хипертония и активността на централната нервна система.

Всички ние в ежедневния си живот сме се сблъсквали със обстановки, когато стресът или както всекидневно го споделяме “нервите ”, се “трансформират ” в нараснало артериално налягане. Моят дядо наричаше хипертонията “болест на потисканите страсти ”! През хилядолетията стресовата обстановка се е обозначавала за индивида като незабавна нужда да се работи.

Днешните времена са други, страстите са разнообразни. Началникът, без да се е ориентирал в обстановката, ви крещи и ви унижава, свивате юмруци, стартира мощно обособяване на хормони, кръвоносните съдове се свиват, сърцето стартира да бие мощно и… нищо! Преглъщате, обръщате се и излизате… Да не бяхте “навеждали глава ”, а по този начин кръвното налягане си остава нараснало. Все още можете да помислите, можете да се върнете в кабинета на шефа… Но тъкмо в този миг звъни жена ви… за някаква нелепост. И ето ви следващата провокация. Вашите кръвоносни съдове просто нямат свободно време да се провиснал. Въобще, в днешно време в нашето общество човек не може да излее страстите си. А по този начин хипертонията се задълбочава, в този момент барорецепторите възприемат това нараснало артериално налягане като обикновено – все едно “минало-заминало ”! ”

Разбира се, патогенезата на хипертоничната болест е доста по-сложна от елементарното присъединяване на нервната система. Основната роля принадлежи на многото хормони, ферменти и биологичноактивни субстанции, които се създават в бъбреците, в съдовата стена, в надбъбречните жлези и на доста други места. Основният орган, регулиращ артериалното налягане, са бъбреците. При някои обстановки, постоянно генетично обусловени, с цел да могат обикновено да действат бъбреците и да изкарват водата и солта, се нуждаят от нараснало артериално налягане. Тук е типична обстановката “стопанин-господар ”, когато бъбреците стартират да упражняват налягане, осигурявайки на себе си обикновено равнище на дестилация, като освен това страдат другите органи цели. Затова в някои страни хипертонията се лекува не от кардиолозите, а от нефролозите.

Обсъждайки механизмите за развиване на артериалната хипертония, не би трябвало да заобикаляме тематиката готварска сол – натриев хлорид. Голямата консумация на сол е рискова освен за развиването на артериална хипертензия, само че е и действителна заплаха от преждевременна гибел. Дори хората преди този момент да са имали обикновено артериално налягане. Ние, хората от славянските страни, използваме повече сол, в сравнение с всеки различен на тази планета – 12 грама дневно. А нормата е 6 грама или една чаена лъжичка дневно. Това подхожда на 2,3 грама натрий, който съставлява 40% от общото количество готварска сол. Това е максимумът за здравия човек, който желае да остане здрав и по-нататък в живота си.

Не употребявайте повече от 1,5 г натрий дневно (по-малко от 4 г) в случай че:

1. Сте на възраст 51 години и нагоре.

2. Имате нараснало артериално налягане.

3. Страдате от диабет.

4. Болести на бъбреците.

5. Болести на сърцето и съдовете.

Истината е, че множеството от нас използват три пъти повече сол. Но обстановката е още по-зле, тъй като 80% от солта получаваме с продуктите, по тази причина би трябвало на етикетите да четем наличието на натрий в тях.

Вижте кои са най-наситените с натрий артикули:

1. Хляб.

2. Всички типове колбасни произведения, месна кулинария, кренвирши, наденици, бекон.

3. Супи в пакетчета и всички типове консервирани артикули.

4. Газираните питиета, от които “за омекотяване ” отделят калция и насищат с натрий. В това число и доматеният сок.

5. Пица и всички типове тестени произведения. Всички!

6. Замразено месо, кокоше и риба.

7. Многото разновидности на сирената, както и извара.

Какво да ядем?

Отговорът на този въпрос е много сложен!

Въпреки това въпреки всичко можем да създадем нещичко за себе си, твърди доктор Александър Мясников.

1. Изхвърлете солниците и не купувайте сол. Звучи напряко грубо и мъчно осъществимо, по този начин е. Но като ще ходите на война за личното си здраве да бъде като на война!

2. Наблягайте на зеленчуци и плодове. Напомням – по половин кг дневно и от едното, и от другото.

3. Избягвайте заведенията за бързо хранене.

4. Вносните и редица родни артикули съдържат на етикета инструкции за наличието на натрий на единица размер: търсете този текст, четете и купувайте тези артикули, където е указано 140-200 мг. натрий.

5. И най-важното: не привиквайте децата си към пресолена храна, нашият усет и без друго към този момент е килнат, а какъв усет ще формираме у децата, това зависи напълно от нас!

Инфо: За дамата

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР