Д.Димитров - dimitroffsblog.blogspot.com Шампионът е известен. Трофеите са връчени. Шампанското

...
Д.Димитров - dimitroffsblog.blogspot.com Шампионът е известен. Трофеите са връчени. Шампанското
Коментари Харесай

Ф1 - Грешките на Майкъл Маси

Д.Димитров - dimitroffsblog.blogspot.com

Шампионът е прочут. Трофеите са връчени. Шампанското - изпито. Две седмици към този момент ни разделят от това паметно съревнование за Гран при на Абу Даби, в което Макс Верстапен завоюва успеха и шампионата! Емоциите трябваше към този момент да са оставени настрани и да гледаме трезво на събитията, само че мненията Ви ни убеждават в противното! Две седмици светът не може да повярва по какъв начин приключи този сезон във Формула 1.

Днес бихме желали да споделим една от гледните точки към случилото се на Яс Марина на 12.12.21 година и освен...

Гледната точка от и към автобус шефа Майкъл Маси.
Би било хубаво да се изследва въпроса: Защо и по какъв начин Маси взе решенията, които доведоха до този край. Не претендираме за обстоен разбор, а единствено ще отбележим няколко значими обстоятелството. Най-важният от тях е за връзките сред новия автобус шеф на Ф1 и шефовете на тимове.

Най-голямата неточност на Майкъл Маси.
Най-сериозния пропуск, или пропукване в престижа на позицията, която заема автобус шефа, бе това, че Маси позволи шефовете на тимове да си приказват свободно с него и да му дават мнение, да подават директни недоволства, а в избрани случаи и молби, че и от време на време заповеди, по време на съревнование. Това, за всеки административен началник, който има обвързване да следи за реда на осъществяване на несъмнено събитие, в което е последна инстанция при установяване на нарушаванията и налагане на наказванията, е неприемливо. То е толкоз неприемливо, колкото и държанието на КАТ-аджиите, когато Ви задават въпроса: „ Какво работите “. Това държание води до корупция! В съответния случай тя не е материална – за ония 20 лева, а морална корупция.

Майкъл Маси позволи да бъде управителен не от разпоредбите за осъществяване на надпревари, а от ръководителите на двата спорещи за купата тимове. Ясно се видя, изключително в последните две надпревари, че това НЕ Е ПРАВИЛНО! Не може и да бъде. Оставени да влияят с думи и претекстове против дейностите и решенията на автобус контрола, Тото Волф и Кристиан Хорнер прекалиха. Но кой да ги вини, че са изяли баницата? На Тото обаче му се наложи да разбере, че чашата, която пиеш с автобус шефа може да е цялостна и с отрова, вместо с шампанско.

Това държание би трябвало да се забрани от ФИА. Незабавно би трябвало да се вкара непоколебим надзор на информацията разменяна сред автобус шефа и шефовете на тимове. Тя би трябвало да бъде еднопосочна. Да, нямаме нищо срещу шефовете да си оставят известията на телефонния секретар на Маси, само че той не би трябвало да ги слуша преди края на надпреварата. Защото се видя, че много мощно му въздействат.

Не е елементарно да си правилен във всички обстановки.
Маси евентуално искаше да угоди на всички при вземането на решенията на Джеда и в Абу Даби. Да си популист е прелестно и носи дивиденти, само че не е нито елементарно, нито пък е здравословно. Да се харесаш на другите шефове на тимове, на обособените водачи и на публиката по едно и също време, е невероятно. Всеки от тях гони друг интерес. Това води до несъгласия при отсъждането. А това – до разлюляване на престижа.

В опит да се хареса на Мерцедес в Джеда, Маси (посредством стюардите) наказа Макс Верстапен три пъти за едно и също нарушение. Всъщност цялата виновност за случилото се (удара сред Хамилтън и Верстапен) бе на автобус шефа, който пропусна да уведоми тима на Мерцедес, че е дал инструкции на Верстапен да пропусне Люис. Няма спор, че и водачите се дебнеха, кой от тях ще излезе по-хитър от другия, само че бяха доса покрай това и двамата да пострадат. Накрая, за личната си неточност Маси наказа Макс Верстапен…

Вероятно с цел да угоди на Ред Бул в Абу Даби, Майкъл Маси извърши и едно предпочитание на Кристиан Хорнер. (Разбира се, това бе предпочитание и на всички почитатели на Макс Верстапен, както и на огромна част от неутралните почитатели.) Шефът на Ред Бул си пожела една спортна обиколка и я получи. А с това, съгласно почитателите на Люис Хамилтън и купата на тепсия.

Да видиш огромната картина.
Това е най-трудното в актуалната Формула 1. Голямата картина бе приоритет на персони като проф. доктор Сид Уоткинс, като Макс Мозли (въпреки цялата му противоречивост), като Бърни Екълстоун. Те виждаха огромната картина – Бърни още през 70-те, когато взе в ръце продукта и го направи 100 пъти по-голям, Макс Мозли, който дълги години би мотора на измененията в региона на сигурността, освен във Ф1, а и по пътищата, на проф. Уоткинс, който вкара правила за деяние при рискови произшествия на трасето. Умишлено пропущам предходния автобус шеф, който може би направи доста, само че заради негова виновност почина един млад пилот…

Маси е вперен в детайла (може би с цел да компенсира пропуските на Чарли Уайтинг). Но това му пречи да види огромната картина (засега). Той се вслушва във всеки апел от една или въпреки това. Опитва се да бъде правилен и почтен с всички, а това е невероятно. Това, което би трябвало да направи е да бъде почтен със себе си и почтен към разпоредбите.

Грешка ли беше решението на Маси в Абу Даби да обезпечи една последна обиколка? Може ли да го виним за това, че остави кандидатите за купата да водят битка гума до гума в последната обиколка на последното съревнование, което взема решение шампионската купа?
Вероятно доста почитатели ще го обвинят тъкмо поради това. Но същите тези почитатели в действителност желаят тъкмо такова решение. И само от това, в чия изгода е сходно решение, зависи дали ще викнат „ осанна “ или „ разпни го “.

Не бе лесна работата на автобус шефа през 2021 година. Най-голямата му неточност бе, че позволи съдиите да бъдат основни настоящи лица на пистата. А ние желаеме единствено чиста конкуренция, в която по-добрият да победи! Затова Майкъл Маси или ще откри просторност на погледа, с цел да види огромната картина и ще вземе верните решения за връзките си с шефовете на тимовете и водачите, или ще се провали безславно в идващите сезони, поставяйки още веднъж купата в ръцете… на съдиите.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР