Credit Suisse е осъдена да плати глоби и обезщетения в

...
Credit Suisse е осъдена да плати глоби и обезщетения в
Коментари Харесай

Затвор за двама българи по делото срещу Credit Suisse за пране на пари от българска наркогрупа

Credit Suisse е наказана да заплати санкции и компенсации в размер на 21 млн. швейцарски франка, или 22 млн. $, за слаб надзор, чрез който е разрешила на служителка на банката да помогне на българска наркогрупа да изпере пари, заяви " Ню Йорк Таймс " по данни на Федералния углавен съд на Швейцария. Български жител, упрекнат в организирането на интервенцията за пране на пари за наркогрупата, е наказан на 36 месеца затвор, а различен българин е наказан на 12 месеца за ходатайство в аферата.

Решението е последният крах за банката, която този месец разгласява предизвестие за облагата си и страда от разтърсвания в управителния съвет.

Credit Suisse, основана в Цюрих, съобщи, че ще апелира решението, което произтича от дейностите на чиновник на банката през 2007 и 2008 година Служителката, чието име не се оповестява, е помогнала на група за контрабанда на кокаин да извърши банкови преводи " макар съответни индикации за незаконния генезис на парите ", се споделя в изказването на съда.

По време на правосъдните съвещания през февруари служителят на Credit Suisse свидетелства, че банката е знаела, че парите - от време на време доставяни в куфари, цялостни с пари в брой - идват от тайфа, която е обвързвана с убийства и огромна контрабанда на кокаин от Южна Америка, заяви Ройтерс.

Credit Suisse носи обща отговорност за изпирането на пари, защото управлението на банката, правният екип и отделът за сходство не са подсигурили спазването на разпоредбите за битка с прането на пари, съобщи съдът.

На 8 юни банката предизвести вложителите, че евентуално ще регистрира загуба за тримесечието - третата поредна загуба и злокобен знак в изискванията на закъснение на икономическия напредък.

Credit Suisse към момента се възвръща от милиардни нарушавания с Greensill Capital, банкрутирал английски заемодател, и Archegos, банкрутирал хедж фонд. През януари ръководителят на банката Антониу Орта-Осорио се отдръпна от поста си, по-малко от година откакто бе назначен да оправи бъркотията. Той подаде оставка на фона на следствие дали при пътуванията си е нарушил разпоредбите за пандемията. През април Credit Suisse разгласи напускането на финансовия си шеф, ръководителя на отдела за Азия и основния юрист.

В решението си от понеделник швейцарският съд санкции банката с 2 млн. франка за нарушаване на закона за пране на пари, конфискува 12 млн. франка, държани от бандата в банката, и разпореди в допълнение заплащане в размер на 19 млн. франка за покриване на средствата, които не може да възвърне заради " вътрешни дефекти " в Credit Suisse, заяви съдът.

Служителката на банката, която в това време е напуснала Credit Suisse, е наказана на 20 месеца затвор за пране на пари. Български жител, упрекнат в организирането на интервенцията за пране на пари за наркогрупата, е наказан на 36 месеца затвор. Втори български жител е наказан на 12 месеца за това, че е работил като медиатор.

Всички присъди ще бъдат доста понижени, в случай че обвинените запазят положително държание, постанови съдът.

На 30 януари швейцарски федерален прокурор съобщи, че българската наркомафия е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse. В тази връзка страната изиска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането бе предявено след 14-годишно следствие на хипотетичния неуспех на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за опиати. Федералният углавен съд на Швейцария разкри обвиняванията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „ съществени организационни дефекти “ в предотвратяването на прането на пари. Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от някогашен герой, е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били ръчно доставени в куфари, цялостни с разопаковани банкноти, съгласно отчета. Федералният прокурор също се насочи към някогашна служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР