„COVID изчезна от медийното пространство, иначе си е сред нас.

...
„COVID изчезна от медийното пространство, иначе си е сред нас.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Има ръст от 1,5% на заболеваемостта, но засега няма драма

„ Коронавирус изчезна от медийното пространство, другояче си е измежду нас. Това, което се случва в последната седмица-две ни кара да сме доста деликатни. “ Това сподели през вчерашния ден пред bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той акцентира, че в събота Австрия е върнала част от ограниченията, а в Южна Корея е доближат брой на случаите, какъвто не е имало в предните две години.

„ Трудно е да се направи цялостен разбор въз основата на тези данни на какво тъкмо се дължи. Има разбъркване на няколко фактора – това, че хората одобриха, че казусът е решен и към този момент не са склонни да съблюдават ограничения, както и това, че новият вид ВА.2 е малко по-лесно предаваем, само че пък протича по-леко “, сподели доцент Кунчев.

Той съобщи, че от две седмици се следи растеж и в България, въпреки и доста дребен – 1,5%.

„ Спря наклонността на спад, което е неприятно, само че за момента не виждам някаква драма в развиването на ковид у нас “, сподели доцент Кунчев.

„ Отмяната на част от ограниченията е направена въз основата на доста разногласия и разбори и щом сме решили да го създадем, значи има опция за това. Неспазването на оставащите ограничения обаче води до това повишение. Настройката на обществото, че всичко е завършило, води до този растеж “, добави той.

По думите му повишението се следи извънредно деликатно. „ Нови ограничаващи ограничения не са на дневен ред, само че в случай че има съществено повишаване на болните и напън върху здравната система, такива ще бъдат премислени “, сподели още основният държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев акцентира, че вирусът е почнал да става ендемичен, по тази причина не е обезпокоен от този растеж на заболяването. „ Наистина се предава по-лесно, само че не води до тежко заболяване. Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вид или вариант, тогава вероятността за България като минимум имунизирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост “, сподели той.

По думите на Кунчев дейностите на страната за справяне с ковид в последните две години е трябвало да бъдат по-малко прочувствени. " Можехме да избегнем мощното залитена в крайностите на мощно стягане на ограниченията и внезапното им разформироване. Трябва да има баланс ", сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР