COVID-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен. Това означава,

...
COVID-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен. Това означава,
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: COVID вероятно ще стане ендемичен, но това не значи, че ще е безопасен

COVID-19 евентуално в някакъв миг ще стане ендемичен. Това значи, че ще се популяризира непрекъснато в популацията - нито ще нараства, нито ще понижава като брой инфектирани, само че това не значи, че ще е безвреден. Това сподели пред Bulgaria ON AIR доктор Петър Марков, епидемиолог и учител в лондонското учебно заведение по тропическа медицина.

Той даде за образец маларията, която е ендемична в доста елементи на Африка, а в света умират милиони от малария всяка година.

„ Имунитетът против коронавирусите е малотраен и с времето отслабва. Това е измежду най-важните аргументи хора, които са прекарали инфекцията или са имунизирани, още веднъж да се заразят след време. Това, което е добре обаче, е, че след развъртян имунитет рискът от тежко заболяване и гибел съвсем изчезва. Друга основна причина имунитетът да е малотраен е, че вирусът е доста непостоянен и последователно се научава да заобикаля антителата. На входа не трябва разпознат от имунната система. Фактът, че вирусът може да ни презарази, не значи безусловно, че това става по рисков метод. Инфекцията е едно, а тежката болест и гибелта – друго. Имунната система ни пази от последните две “, изясни доктор Марков.

Според него е прекомерно рано да разгласяваме завършек на пандемията, защото стотици милиони по света са интензивно инфектирани с вируса.

„ Вирусът продължава да еволюира. Образуването на нови разновидности е непредвидим развой за нас. Не знаем по кое време ще се появи нов вид и какви ще са неговите свойства. Трябва да бъдем нащрек към момента “, сподели доктор Марков.

По думите му намаляване на ограниченията към този миг е разбираемо, защото равнището на заразяване доста е паднало. „ Ключово е да следим какво се случва. Проблем в България е, че в никакъв случай не бяха въвеждани съответни ограничения в интервали, в които имахме доста високо равнище на заразяване и заболеваемост “, сподели епидемиологът.

Д-р Марков разяснява и неизяснения вид на хепатит, който поразява децата. „ Твърде рано за отговор на въпроса какво предизвиква хепатита измежду децата. Болшинството от случаите са доста леки. На 150 има към 10 тежки хепатита. Този детски хепатит към момента остава извънредно необичаен “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР