COVID-19 продължава да е социално значимо заболяване за хората на

...
COVID-19 продължава да е социално значимо заболяване за хората на
Коментари Харесай

COVID-19 продължава да е проблем за хората над 70 години и хронично болните

COVID-19 продължава да е обществено значимо заболяване за хората на и над 70-годишна възраст, както и за хронично болните, предразположени към тежко боледуване и затруднения. Това предизвестяват от Министерството на здравеопазването, макар че публично от ведомството предложиха за публично разискване, в който се планува да отпаднат изолацията и карантината за заболели от COVID-19 и контактните на тях.

Предложението беше обявено още от предходния длъжностен здравен министър Асен Меджидиев в края на май, само че поради избирането на постоянното държавно управление, което встъпи в служба на 6 юни, явно не е имало време предлагането за законова смяна да бъде публично придвижено по надлежния ред.

 Здравното министерство предлага анулация на наложителната карантина и изолираност при COVID-19 Здравното министерство предлага анулация на наложителната карантина и изолираност при COVID-19

Мотивите на Министерството на здравеопазването за предлагането са регистрираният спад в разпространяването, тежестта на протичането на COVID-19, както и намалялата натовареност на болничната система.

Според здравния министър Христо Хинков натрупването на имунно население в резултат на преболедуване и имунизация, както и циркулиращите сега разновидности не са свързани с нараснала тежест на клиничното протичане, няма и повишение на смъртността от COVID-19. Затова изолацията се планува да се ползва само в лечебните заведения като част от дейностите по предварителна защита и надзор на възникването на вътреболнични инфекции.

В момента в България карантината за болен от коронавирусната зараза е седем дни, а за контактните му лица - пет дни.

От началото на пандемията от COVID-19 досега в България са приложени 4 612 830 дози ваксини, като над 2 млн. души са били имунизирани, а с спомагателна подсилваща доза - 945 638 души. Официално преболедувалите COVID-19 в България са 1 307 520 души.

На 5 май 2023 година Световната здравна организация (СЗО) приключи оповестената неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с COVID-19, обвързвана с заплахата от интернационално разпространяване на заболяването, възможните въздействия върху интернационалния трафик и адекватността на ограниченията за битка. Заболяването обаче продължава да съставлява пандемия поради разпространяването му по целия свят, само че не изисква използването на незабавни противоепидемични ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР