COVID-19 пандемията промени света за едва няколко месеца, като научните

...
COVID-19 пандемията промени света за едва няколко месеца, като научните
Коментари Харесай

COVID-19: Резултатите от най-новите научни изследвания и усилия за намиране на ваксина

COVID-19 пандемията промени света за едвам няколко месеца, като научните проучвания за новия ковид и тествания на ваксина против него не стопират. Представяме ви в резюме някои от най-новите научни проучвания за новия ковид и старания за намиране на лекуване и ваксини против COVID-19 - заболяването, породена от вируса.

Тютюнопушенето може да усили риска от тежка форма на COVID-19 измежду младежите

Близо една трета от американските младежи наподобява имат нараснал риск от това да развият тежка форма на COVID-19, като тютюнопушенето е най-рисковият фактор за тях, сочат данните от ново изследването.

Изследователите са анализирали медицинските данни на над 8000 участници, които са на възраст от 18 до 25 години, взели участие в национално представително изследване за здравето от 2016 до 2018 година

Като цяло резултатите сочат, че 32% от интервюираните младежи се преглеждат като медицински уязвими към тежки форми на COVID-19. Сред младежите-непушачи обаче единствено 16% са обсъждани като медицински уязвими към болестта.
Белите дробове могат да се възстановят " вълшебен " след прекъсване на цигарите Ефектът се следи даже при хора, които са пушили по кутия цигари дневно в продължение на 40 години, преди да се откажат от нездравословния табиет
" Усилията за понижаване на тютюнопушенето и използването на електронни цигари измежду младежите евентуално биха понижили уязвимостта им към тежки болести ", споделят създателите на изследването, оповестено в списание Journal of Adolescent Health.

" Нашият разбор допуска, че рискът от тютюнопушенето и приложимост на електронни цигари е най-голям измежду младежите, които са мъже, бели и с по-ниски приходи и които са изцяло или отчасти неосигурени ", допълват специалистите.

Коронавирусът рядко може да премине през плацентата

Не е ясно дали коронавирусът може да премине от утробата на майката в плода.

Сега медици във Франция оповестяват за доста необичаен случай, който допуска предаването на новия ковид през плацентата. Изследването, оповестено в списанието Nature Communications, разказва случай на бебе, прибързано родено от майка с COVID-19.

Те разкрили вируса в плацентарната тъкан, както и в кръвта на майката и бебето, което допуска, че трансплацентарното предаване на новия ковид може да е допустимо, макар че са нужни спомагателни проучвания. И майката, и бебето се възвръщат добре от болестта.
СЗО предлага кърменето, няма данни за жив ковид в майчиното мляко Ползите от кърменето надвишават всички евентуални опасности, споделят от СЗО
Проф. Мариан Найт от Оксфордския университет декларира, че казусът не би трябвало да бъде съображение за терзание измежду бременните дами.

" Сред хилядите бебета, родени от майки с COVID-19, единствено за сред 1-2% се оповестява, че също са имат позитивен тест за ковид ", добавя Найт.

Обещаващи резултати от ранните проби на нова ваксина против COVID-19

Експерименталната ваксина на Moderna Inc. (MRNA.O) за COVID-19, наречена mRNA-1273, е безвредна и предизвика имуннен отговор при всички 45 здрави доброволци в първо изследване, извършено за първи път при хора, оповестяват откриватели във вторник в списание New England Journal of Medicine.
Първата ваксина против COVID-19, тествана в Съединени американски щати, дава обещаващи резултати Ваксината навлиза в последна фаза на клинични тествания на 27 юли, в които ще вземат участие 30 хиляди души
Доброволците, които са получили две дози от имунизацията, са имали равнища на убиващи вируси антитела, които надвишават междинните равнища, следени при пациенти, възстановили се от COVID-19.

Д-р Антъни Фаучи, шеф на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, чиито откриватели създадоха претендента за ваксина на " Модерна ", назова резултатите " положителни вести ". Фаучи означи, че изследването не открива съществени нежелани странични резултати и имунизацията създава " рационално високи " равнища на убиващи или обезвреждащи вируси антитела.
Противниците на имунизациите са измежду най-голямата опасност за здравето на планетата СЗО разгласява лист на 10-те световни закани за здравето за 2019 година
" Ако имунизацията ви може да провокира отговор, сравним с естествената зараза, това е спечелилият ", споделя Фаучи пред Ройтерс. " Ето за какво сме доста удовлетворени от резултатите. "

Втората фаза за тестване на успеваемостта на имунизацията в по-голяма група стартира през май. Много по-голямо проучване на трета фаза за потвърждаване на ефикасността и идентифициране на редки странични резултати ще стартира този месец, като ще включва 30 000 участници.
Англия стартира тествания на ваксина против COVID-19 върху хора Първият човек, на който е инжектиран медикаментът, е в положително положение
Отделно от това изследване, данните от друго проучване с хора в ранен етап на ваксина, създадена от фармацевтичния колос AstraZeneca и Оксфордския университет, ще бъдат оповестени на 20 юли, оповестява здравното списание Lancet.

Вижте още научни проучвания за COVID-19 в Ladyzone.bg.
COVID-19: Рискът от пушенето, предаването през плацентата и обещаващата ваксина Резултатите от най-новите научни проучвания за новия ковид и старания за намиране на лекуване и ваксини против COVID-19 Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 7 877 232 289 3 841 Света 13 683 805 234 383 586 199 8 031 342 Заразени* Нови Починали България 7 877 232 289 Света 13 683 805 234 383 586 199
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР