COVID-19 кризата промени общуването между банкери и клиенти, но съвсем

...
COVID-19 кризата промени общуването между банкери и клиенти, но съвсем
Коментари Харесай

Иновации в пандемията: Искаме жилищен кредит във видео чат

COVID-19 рецесията промени общуването сред банкери и клиенти, само че напълно не я прекъсна. Малки заеми от дълго време се раздават " отдалечено ", а в този момент към този момент в това поле минаха и жилищните, и ипотечните. Много банки към този момент оферират договарянията за нов дом да се организират във видео чат или друга електронна среда. Банка ДСК неотдавна пък пусна новаторски предпазен кредитен портал, в който банкерът и клиентът изпращат всички нужни документи по заема по електронен път. По този метод доста се улеснява цялостният развой по кандидатстване и утвърждение и се редуцира времето за приемане на заема, показват преимуществото оттова. Кандидатстването за жилищен заем в Пощенска банка също може да е отдалечено.

Българите не се разколебаха да купуват нов дом поради икономическите последствия от COVID-19,

сочи статистиката. Нещо повече, 2020 година завърши с растеж от към 12% по отношение на надалеч по-спокойната 2019 година. Лихвите по нови заеми също не реагираха на пандемията. По-скоро към този момент не реагираха. Нивата през последните месеци твърдо се резервират на 2.5-3.1 %, освен това, без да броим промоциите на банките, които регулярно си вървят. Те дърпат надолу най-чистия индикатор за оскъпяване на заема ГПР и дават късмет на клиентите да договорят за дребен интервал по-изгодна рента или да спестят някоя такса от съпътстващите. Към края на предходната година междинният ГПР по жилищни заеми в лв. бе 3%, а в евро - 4%. Годишният % на разноските спрямо миналата година падна и по този начин заемите де факто поевтиняха още.

И финален от значимите въпроси -

ще останат ли лихвите по жилищни и ипотечни заеми ниски и тази година?

Тук към този момент финансовите анализатори са раздвоени. Едните смятат, че няма причина те да се подвигат, в случай че банките са " задръстени " с пари на спестители и те би трябвало да се въртят. Аргументът на другите е, че с приключването на банковия мораториум и излизането нескрито на броя на заемите, които няма да бъдат обслужвани и отсега нататък, банките ще реагират. Или със стягане на изискванията към бъдещите кредитополучатели, или с повдигане на лихвите. Ръст на таксите, съпътстващи всяка банкова услуга, по този начин или другояче, има непрестанно. Българска народна банка в собствен разбор също уточни развиването на втория сюжет през тази година, пропускайки, че конкуренцията сред играчите на пазара ще даде отражение.

В интерес на истината,

банките не са спирали да бъдат дейни по време на пандемията

и да се надпреварват за нови дълготрайни клиенти. ПИБ да вземем за пример сега предлага още 3 месеца отсрочване на вноските за нови клиенти с ипотеки отвън общия банков мораториум и финансиране до 90% от пазарната стойност на парцела. Прокредитбанк и Пощенска банка пък имат алтернатива за закрепен лихвен % за целия интервал на погашение ​- първата финансова институция за 10 години, а втората ​- за 30 години или за целия интервал на погашение. Оттам смятат, че в несигурната икономическа конюнктура хората имат потребност от ясно обмисляне на разноските. Кредитните консултанти регистрират, че в последно време ползата на клиентите е ориентиран точно към по-голяма предвидимост. Те избират по-дълъг интервал на погашение на заема, с цел да отделят по-малки месечни вноски, и категорично питат за застраховка " Живот ". В множеството случаи тази застраховка, дружно с имотната, е наложителна за кредитополучателите.

След първичния стрес на банковия пазар още през септември м.г. всичко си пристигна на мястото. Банките, които при започване на пандемията бяха въвели рестрикции (стоп на финансирането на акт 14, понижен оптимален размер на сумите за хора от рискови браншове като хотелиерство и ресторантьорство, по-голямо самоучастие), възвърнаха старите условия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР