COVID-19 е идеалният пример за това как унищожителното влияние на

...
COVID-19 е идеалният пример за това как унищожителното влияние на
Коментари Харесай

Намесата на хората в природата отключва вируси, смятат учени

 COVID-19 е идеалният образец за това по какъв начин унищожителното въздействие на индивида върху природата поражда рискови вируси. Броят на заразните инфекции се утроява към този момент на всеки 10 години.

Още откакто се появиха първите вести за ковид в Китай, по света плъзнаха всевъзможни клюки. Някои твърдяха, че вирусът е бил съзнателно основан в американска лаборатория. Учените обаче са единомислещи: коронавирусът е зародил вследствие на зооноза – при директен контакт сред животни и човек. Така някои заболявания се придвижват и върху хората.

И въпреки всичко индивидът също е изиграл основна роля за появяването на пандемията: нахлуването му в естествените местообитания на животните, намаляването на видовото многообразие и нарушаването на екосистемите усилват вероятността от появяването на такива вируси. До този извод стига настоящо проучване на австралийски и американски учени.

Напоследък съществено зачестиха епидемиите от инфекциозни заболявания. От края на предишния век броят им се е утроявал на всеки 10 години. А повече от 2/3 от тези заболявания се предизвикват от животни, 70% от които – диви. Много от познатите ни инфекциозни болести, като Ебола, СПИН, свински и птичи грип, са зоонози.

А новият ковид демонстрира и още нещо: в днешния привързан свят такива неочаквани гърмежи на заболявания бързо получават размерите на пандемия. Чрез намесата на индивида в екосистемите се основават предпоставки за прехвърлянето на вируси от животни върху хора, споделя вицепрезидентът на Института за стабилно европейско развиване Йоахим Шпангенберг. " Ние, хората, сътворяваме тази обстановка, а не животните ", споделя той.

Хората завладяват все по-голяма част от естествените ареали на дивите животни, изсичат гори, с цел да отглеждат добитък, ловуват и експлоатират естествените запаси. Така те влизат в контакт с причинители на заболявания, които са присъщи за дивите животни.

" Все по-близо сме до дивите животни, а с това и до техните вируси ", споделя Юан Сян, професор по вирусология от Научния здравен център към университета в Тексас. Така се усилва и рискът от инфекции, добавя неговият новозеландски сътрудник Дейвид Хайман, който изследва инфекциозните заболявания и пътищата за тяхното предаване.

" Унищожаването на екосистемите усилва вероятността от предаване на инфекции. То се отразява и на концентрацията на вирусите в природата, както и на тяхното държание ", прибавя Хайман.

През предишния век са били изсечени половината тропически гори, в които живеят към 2/3 от всички живи създания по света. Тази загуба на витално пространство оказва отражение върху цялата екосистема, в това число и върху инфекциите, споделя Хайман.

Промените в местообитанията на дивите животни ги принуждават да се трансферират на други места – в това число и там, където живеят хора. Такъв е да вземем за пример казусът с вируса Нипа, появил се в Малайзия в края на 1990-те години. Масовото изсичане на гори докара до миграция на плодоядните прилепи към плантации с мангови дървета, намиращи се наоколо до свинеферми. Прилепите постоянно са преносители на заболявания, от които самите те не се разболяват. Чрез тяхната слюнка и урина се отделят рискови вируси, които се трансферират върху свинете, а оттова – и върху хората.

Друг развъдник на болести са пазарите, на които се продават живи или прясно заклани диви животни. Именно на подобен пазар – в китайския град Ухан – най-вероятно новият ковид се е трансферирал на индивида.

Затварянето на заболели животни в кафези основава идеалната среда за появяването на нови патогени и предаването им от един тип на различен, твърди Йоахим Шпангенберг. Затова доста учени по света приканват да бъде неразрешена търговията с диви животни или най-малко да се одобряват строги правила за нея, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР