© Юлия Лазарова Само една осма от най-замърсяващите компании в

...
© Юлия Лазарова Само една осма от най-замърсяващите компании в
Коментари Харесай

Само една осма от най-замърсяващите компании ще намалят вредните си емисии

© Юлия Лазарова Само една осма от най-замърсяващите компании в света са на път да понижат излъчванията си парникови газове в сходство с световната цел от Парижкото съглашение за задържане на увеличението на междинната температура под 2°C. Това сочи световно изследване измежду близо 300 обществени компании, оповестява Reuters.

Докладът

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Констатациите акцентират пропастта сред уговорките, поети от частния бранш, и трансформацията, която учените споделят, че е нужна, с цел да се спре климатичната рецесия.

" Часовникът тиктака, климатичните промени са необратими ", споделя в изказване Адам Матюс, съпредседател на самодейността Transition Pathway (TPI). " Инвеститорите би трябвало незабавно да одобряват новото състояние, в което светът се намира, в противоположен случай прозорецът, който ще обезпечи смяната, от която се нуждаем, ще изчезне ", прибавя той.

Големи компании, нездравословни излъчвания

Проучването на 274 от най-големите обществени компании с висок дял на нездравословните излъчвания откри, че съвсем половината от тях не вземат съответни оперативни решения поради рисковете, свързани с климата. Въпреки че регулаторите и централните банки в доста развити страни упорстват за по-голям спор за климатичните опасности, една четвърт от фирмите в изследването не регистрират личните си излъчвания, излиза наяве от изследването на TPI.

Анализът на 160 от фирмите в изследването откри, че единствено 20 са на път да понижат въглеродните си излъчвания в сходство с Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне.

Сред тях са немската енергийна компания E.ON, испанската Iberdrola, финландският производител на хартия Stora Enso и американската Edison International, оповестява TPI.

Парижкото съглашение и климатичната рецесия

Парижкото съглашение цели да ограничи повишението на междинната световна температура " много под " 2°С, като се стреми да задържи увеличението до 1.5°C. Настоящите политики слагат света на път за световно стопляне с минимум 3°C до края на века.

Светът към този момент се е затоплил с към един градус, довеждайки до увеличението на рисковите метеорологични условия, разтопяването на хималайски и алпийски ледници и разрушаването на земеделието в доста елементи на света.

По-нататъшното стопляне би било сериозно за климатичната система, предизвестяват учените, като се покачва рискът от липса на годишна продукция, насилствена миграция, всеобщо изгубване на типове, колапс на екосистемите и разрушение на обществото.

Последици от изследването

Докладът на TPI акцентира потребността от увеличение на интензивността на жителите във връзка с климата и вероятните регулаторни реакции.

Инвеститорите, ръководещи повече от 34 трлн. $ активи, написаха отворено писмо до държавните управления предишния месец, наблягайки " неотложността на решителните дейности " за справяне с световното стопляне.

Въпреки че доста вложители също желаят да видят, че ръководителите поемат рецесията по-сериозно, отчетът TPI отбелязва, че 35 от 130 компании са подобрили метода, по който интегрират изменението на климата в своите бизнес решения.

" Новият отчет на TPI демонстрира ясно, че е реализиран прогрес, само че също по този начин, че остават обилни пропуски сред водачите и изоставащите във всеки бранш ", сподели Мериям Оми, началник на тактиката за резистентност и виновни вложения в Legal & General Investment Management, най-големия английски управител на активи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР