© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по темата Вирджиния Лангбак: Адекватното поведение

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по темата Вирджиния Лангбак: Адекватното поведение
Коментари Харесай

Да променим законите, които дискриминират жените

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Вирджиния Лангбак: Адекватното държание на управляващите е основно за справяне с насилието против дами

Директорът на Европейския институт за тъждество сред половете (EIGE) пред " Капитал "
7 яну 2018
Хората, взели участие в акцията #MeToo, са " Личност на годината " на сп. Тime

Сред номинираните бяха президентите на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин, севернокорейският водач Ким Чен Унн, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, създателят на Amazon Джеф Безос и режисьорката на " Жената знамение " Пати Дженкинс
6 дек 2017
Да си поговорим за секс. И тормоз

Това е проблем, чието решение изисква смяна в настройките и социална сензитивност
27 окт 2017 Всички приветстваме напредъка, който дамите реализират в света и на работните си места, само че не би ли било по-добре крачките към тъждество да не са постоянно предизвикани от трагични моменти, които постановат тези промени? От Холивуд до Лондон тазгодишните откровения за полов тормоз и неравностойно възнаграждение провокираха отвращение и бързи дейности за поправяне на несправедливи практики и държание.

Не може да се оспори фактът, че дамите, които съставляваме половината от международното население, имаме равностойна роля с мъжете за повишението на икономическия напредък. Всъщност някои настояват, че дамите управляват по-голямата част от световните потребителски разноски. Премахването на бариерите, дискриминиращи дамите, може да усили продуктивността на труда с до 25% в някои стопански системи, просто посредством увеличение на присъединяване на дамите в работната мощ.

И въпреки всичко - допълнително от половината от света дамите към момента са възпрепятствани да заемат избрани работни места просто поради пола им. И освен това. В 123 страни няма закони против половия тормоз в образованието. В 59 страни няма закони против половия тормоз на работното място. И в 18 страни съпрузите могат законно да попречат на съпругите си да работят.

Тези потискащи статистически данни се съдържат в отчета " Жените, бизнеса и законът 2018 " на Световната банка, който през последното десетилетие мери правните спънки пред икономическата интензивност на дамите. Благодарение на това доста се усили разбирането ни във връзка с това по какъв начин законите въздействат върху решенията на дамите да стартират и да ръководят бизнес или да получат работа.

В отчета са проучени седем фактора: достъп до институции, права на благосъстоятелност, приемане на работа, даване на тласъци за работа, достъп до правораздаване, създаване на почитание и отбрана на дамите от принуждение. Той прави оценка страните по тези знаци и до момента в който Испания е оценена високо, данните разкриват цялостния мащаб на продължаващите провокации, пред които доста дами се сблъскват в търсенето на стопански благоприятни условия.

Докладът документира страните, в които дамите нямат същите права на благосъстоятелност като мъжете, което ги затруднява да разполагат с имущество като поръчителство за достъп до финансиране. Той дава ясна визия за това по какъв начин законите могат да създадат предприемачеството или приемането на работа по-трудни за дамите, в сравнение с за мъжете.

На първо място, трудовите ограничавания затруднямат наемането на дами на работа. 104 стопански системи в света имат някаква форма на ограничавания за работа за дамите - да вземем за пример в браншове като минното дело, производството, строителството, енергетиката, селското стопанство, водите и превоза. На процедура вследствие на тези ограничавания към 2,75 милиарда дами нямат същите благоприятни условия, тъй като са дами.

Второ, дамите са по-склонни да имат бизнес в страни, където има отбрана против полов тормоз. Ние изчислихме, че повече от половин милиард дами по света нямат правна отбрана от подобен тормоз на работните си места. Законите може и да не вземат решение изцяло казуса, само че те са значима първа стъпка, а обстоятелствата сочат, че там, където тези закони съществуват, дамите са по-склонни да имат личен бизнес.

Трето, за дамите е по-малка вероятността да заемат лидерски позиции в публичния живот там, където законът лимитира способността им да работят без значение и свободата им на придвижване. Близо 850 милиона живеят в страни с такива ограничавания. В 31 страни да вземем за пример дамите не могат да избират къде живеят по същия метод като мъжете.

Но смяната се случва и са налице доказателствата, че когато има тъждество сред половете в трудовото законодателство, повече дами работят и печелят относително повече от мъжете. България неотдавна отстрани всички ограничавания върху заетостта на дамите. Конституционният съд на Колумбия постанови, че възбраните за работа на дамите в минното дело са дискриминационни.

Каузи в обществените медии като придвижването #MeToo, които се фокусиран върху половия тормоз и насилието на работното място, имат скъп принос. Но възвръщаемостта от постигането на тъждество сред половете също е и икономическа: всички можем да спечелим посредством по-голям разцвет и непоклатимост.

Не би ли било отлично, в случай че неравенствата, които дамите понасят в целия свят, бъдат преодолени и тъй като правителстватата, подкрепящи неприятните закони, са държани виновни за своите решения? Докладът " Жените, бизнесът и законът 2018 " може да помогне за ускорение на промените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР