© Юлия Лазарова Още по темата Правителството отпусна още 150

...
© Юлия Лазарова Още по темата Правителството отпусна още 150
Коментари Харесай

Държавната "Автомагистрали" без конкуренция за поддържането на магистрала "Тракия"

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Правителството отпусна още 150 млн. лева за поправки на пътища из страната

В началото на октомври пътната организация разгласи и търг за петгодишно поддържане на автомагистралите за 131 млн. лева
10 окт 2018
София ще даде 140 млн. лева на 7 компании за улични поправки

Договорите с определените компании ще бъдат за период от 4 години, като разноските по тях могат да се усилят безкрайно
17 сеп 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018 Поръчката за поддържане на автомагистралите за общо над 130 млн. лева не провокира необикновен интерес измежду строителните компании. Търгът беше разграничен на пет обособени позиции, надлежно за разнообразни елементи от " Тракия ", " Марица " и " Хемус ". Тъй като предложения могат да се подават за всички позиции, ненапълно е необичайно, че поръчката не е привлякла повече претенденти.

Договорите се подписват за пет години с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и включват спешни поправки, зимно разчистване и всевъзможни действия за поддържане на автомагистралите.
Кой се появи въпреки всичко

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Държавното сдружение " Автомагистрали " е единствен претендент в позицията за автомагистрала " Тракия " в регионите на София, Пазарджик Пловдив и Стара Загора, както и за Сливен, Ямбол и Бургас. Общата планирана стойност на двете позиции е над 60 млн. лева без Данък добавена стойност. Единствената функционалност на компанията е да извършва сходни поръчки на пътната организация. Досега тя отговаряше за автомагистрала " Хемус " в частта й откъм София, за " Тракия " от София до Стара Загора и за първите 21 км от " Марица ".

Като конкуренция на " Автомагистрали " в позицията за поддържането на " Хемус " край София и Ловеч се появява единствено " Инфра специалист ". Тази компания дружно с " Пътинженерингстрой – Т " взе участие и в построяването на оградата по границата с Турция, както и беше част от консорциума, спечелил поръчката за пречиствателната станция за отпадни води в Добрич за над 26 млн. лева

АБ е единственият претендент за " Марица ", като компанията отговаряше за автомагистралата до Турция и до момента. Там прогнозната стойност е 16.4 млн.лв. В сектора компанията се сочеше за близка до депутата Делян Пеевски.

Единствената позиция, в която има по-сериозна конкуренция, е за сектора на " Хемус " при Варна и Шумен. Единият претендент е консорциум " Хидрострой " на Велико Желев с " Инфра Експерт ", " Инжстройинженеринг " и " Автомагистрали София ". Последното сдружение до 2015 година е било благосъстоятелност на " Инжстройинженеринг ", след което минава на името на Методи Аврамов.

Вторият участник по тази позиция е обединяване сред " Пътинженерингстрой - Т ", " Пътперфект - Т " и " Пътинженеринг ", като първите са сътрудник на " Автомагистрали Черно море " и " Инфраексперт " в строителството на " Хемус " сред Белокопитово и Буховци. Участват дружно и " Пътища и мостове ", " Команс 2000 " и " Пътно строителство ". Самостоятелно кандидатства и " Автомагистрали Черно море ". Договори до безкрайност

През последните години през търговете за поддръжка на пътищата под наслова " предпазен ремонт " се разпореждаха действия за стотици милиони левове, вместо да се афишират обособени поръчки и да се основава конкурентна среда. В документите на настоящия търг е посочено: " Сумата от всички заплащания по контракт за съответна обособена позиция за целия период на осъществяването му може да надвишава избраната в актуалната документи и в него оптималната планирана стойност на осъществяването по контракта. " Това значи, че и тук има късмет да се случи сходно възлагане на спомагателни поправки.

В мнение от Агенцията по публични поръчки, приложено към документите, даже има рекомендация въпреки всичко количеството и размерът на дейностите да се конкретизират, " с цел да могат заинтригуваните лица да преценяват дали осъществяването на контракта е по опциите им ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР