© Юлия Лазарова Още по темата Държавата ще инвентаризира компютрите

...
© Юлия Лазарова Още по темата Държавата ще инвентаризира компютрите
Коментари Харесай

Държавата търси кой да поддържа интернет в слабо населените места

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Държавата ще инвентаризира компютрите и софтуера си против 2.42 млн. лева

Около 140 чиновници на организация " Електронно ръководство " ще ревизират 560 местоположения, а останалите инспекции ще бъдат предоставени на външна компания
13 дек 2017
Две нови системи за 2 млн. лева ще централизират гражданските данни

До края на 2018 година би трябвало да проработят адресен указател и нов указател " Гражданска регистрация ", които да обединят данните за жителите
21 ное 2017
Държавата стартира подготовката за гласоподаване по интернет

До няколко седмици Държавна организация " Електронно ръководство " ще стартира процедурата за създаване на софтуерната система за отдалечен избор
20 юни 2017 Държавна организация " Електронно ръководство " разгласи социална поръчка за поддръжката и използването на инфраструктурата за оптичен интернет в слабонаселените места и отдалечени региони на България. Става дума за интернет покритието на 53 обитаеми места в 14 области на България.

Прогнозната цена на поръчката е 13 млн. лева, като спечелилите ще дават отговор за поддръжката и използването на 906 км оптична инфраструктура. Нейната цел е да сътвори предпоставки за развиване на електронно ръководство в обитаемоте места отвън икономическите центрове на страната, като се употребява високоскоростен интернет за по-добра съгласуваност на държавните и публични институции.

Така държавната стратегия минава през следващ интервал на промяна. Тя е дейна от към този момент шест години, като в началото беше оповестена от министерството на превоза, след което осъществяването ѝ мина в ръцете на Изпълнителна организация " Електронни съобщителни мрежи и осведомителни системи " (ЕСМИС), която по-късно беше преобразувана в ДАЕУ. При последната информация за програмата през ноември 2016 година прогнозната цена беше 10 млн. лева, само че обхващаше по-малък брой обитаеми места. Така или другояче шест години след оповестяването на програмата от министерството държавен интернет към дребните общини няма.

Последно страната търсеше два интернет оператора, които да поддържат инфраструктурата и да продават интернет на едро на дребните снабдители в едва обитаемоте региони.

Дигитална изолираност

Според ДАЕУ поддръжката и употребата на широколентовата инфраструктура ще увеличи конкурентоспособността на локалната стопанска система, като улесни и подтиква потреблението на оптичния интернет от страна на бизнеса. Преди всичко обаче развиването на инфраструктурата е ориентирано към понижаване на рисковете от цифрова изолираност на общините.

Програмата е разграничена на две – за Северна и Южна България. Областите, за които се отнася програмата, са Варна, Враца, Видин, Шумен, Разград, Търговище и Ловеч в Северна България, както и Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково в Южна България.

Прогнозните разноски от 13 млн. лева са за интервал от 15 години. Срокът за подаване на предложения е 24 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР