© ВТА Профанската имитация на битка с мутрите бетонира властта

...
© ВТА Профанската имитация на битка с мутрите бетонира властта
Коментари Харесай

Мнения Daily - Акциите на Валери Симеонов са в мутренски стил

© ВТА

Профанската реплика на борба с мутрите бетонира властта им. Още по тематиката
И още: Държава не се ръководи със спектакли на Слънчака; Магистрала " Струма " е тест за българските институции
14 авг 2017
И още: Ще оцелее ли визията на Орбан за нова Европа
14 авг 2017 Подкрепете локалния шериф

Акциите на Валери Симеонов са в мутренски жанр

От коментар на Иван Бедров за " Дойче веле "

Не, изборът не е сред Валери Симеонов и мутрите. Не е сред реда и безредието. Изборът е сред работеща и неработеща страна. Между правда и безвластие.

А проблем в действителност има – някои места от Черноморието са подвластни на незаконни групировки, които нарушават разпоредбите, прекрачват законите и натрупат облаги за избрани мутри. Зрелищните акции на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг през последните дни обаче не вземат решение казуса. Най-малкото по три аргументи: не показват тъкмо какъв е казусът, кой носи отговорност за този проблем и по какъв начин този проблем да бъде решен дълготрайно и стабилно. Но подвигат доста звук, главното настоящо лице в тези акции самичък се трансформира в подигравка, всичко замязва на гротеска, а това подсигурява запечатването на тематиката за несигурно бъдеще и нерешаването на нито един проблем.

Валери Симеонов потегля против фамозните " места на порока " със специфични полицейски сили зад тила си. В ръката си не носи прокурорска заповед, само че взема решение да изземва съоръжение. Хвали се дори, че бил иззел някаква сума пари от касата на заведението, а главният му споменаван зложелател е шумът.

Валери Симеонов е вицепремиер и като подобен не може и не би трябвало да бъде всяка вечер в някое заведение. Ако си мисли, че само неговото персонално наличие може да подсигурява спазването на разпоредбите, това значи, че няма никаква концепция за това по какъв начин действа една страна. Ред се основава със последователен и непрекъснат надзор – неутрален и неизменен. Хората са го споделили – законът да е идентичен за всички. Няма причина, заради която законът да важи там, където е Валери Симеонов, и да не важи там, където не е Валери Симеонов. Елементарно е. Точно колкото обикновени са операциите, че който подлага на критика акциите на вицепремиера, надали не пази мутрите.

Акциите на Валери Симеонов са в мутренски жанр - мъж с защита против мъже с защита. Безспорно някой би трябвало да прави тази работа – това са инспекторите от съответните държавни и общински служби, а зад тях би трябвало да стои районната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Ако те не си правят работата, вицепремиерът може да ги смени. Ако и районният шеф на Министерство на вътрешните работи не си прави работата, може самият Валери Симеонов да се кандидатира и да заеме мястото му. Работа за смели хора има задоволително.

Битката против мутрите по принцип е почтена идея. Профанската реплика на такава борба обаче бетонира властта на мутрите.

-------------Проектът е христоматиен образец за корупция от началото до края.Енергетика

С " Цанков камък " Нинова за повторно стъпва на мина

От коментар на Илиян Василев, енергиен съветник и някогашен дипломат в Русия, в неговия фейсбук профил

Фотограф: АСЕН ТОНЕВ
В отговор на заканата на " другарката " Нинова ето и предизвикателство - настоявам, че планът " Цанков камък " е ГРАНДкорупционен и апелирам да алармира за това австрийското държавно управление, което финансира плана посредством скица за изкупуване спестени излъчвания. Но другояче финансирането от консорциум от австрийски банки на план, който е нарушил всички закони на плановото развиване без никакъв надзор върху разноските и ръководство на рисковете, единствено може да вкара и банките, и австрийското държавно управление в проблеми по силата на екваториалните правила - че са финансирани корупционни схеми.

Нинова е била заместник-министър на стопанската система и енергетиката. Мога да потвърдя, че бе ангажирана във всевъзможни планове - като доверено лице на Овчаров, надалеч отвън формалната " външноикономическа активност ", за която отговаряше. Изобщо за повторно стъпва сама на мина след лъжата с Решетников. Проектът " Цанков камък " с доста труд беше заметен, с цел да не се търси отговорност на Доган и Овчаров, а той е христоматиен за това какво е корупция - изначало до дъно.

Първо, изходните данни - геоложки са били противопоказни за хидропроекти - т.е. не е трябвало въобще да се строи.

Второ, не са направени достоверни самостоятелни разбори и изследвания. Няма меродавен финансов модел, тъй като той щеше да покаже, че планът е прекомерно рисков, приеманията са подправени и няма да се изплати. Набързо и да строим, и да харчим.

Трето, този план в никакъв случай няма да се изплати. Такава е логиката на инфраструктурните планове, които са с постоянно отворена сметка и се натрупа дълг върху дълг. Тези двеста милиона лв., за които приказва Петкова, че ще се изплатят през 2019 година, не се изплащат от доходи от " Цанков камък ", а от други доходи.

Това, че е стартират при предходното държавно управление, не значи, че Овчаров и Нинова не са имали задължението да го спрат. А за какво не са го спрели - да не става тирада отново за тази корупция!?!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР