© Велко Ангелов Всички болници трябва да представят в Министерството

...
© Велко Ангелов Всички болници трябва да представят в Министерството
Коментари Харесай

Всички болници се подготвят за лечение на Covid-19

© Велко Ангелов Всички лечебни заведения би трябвало да показват в Министерството на здравеопазването до 3 дни потенциала си за лекуване на пациенти с COVID-19, като всяка от тях би трябвало да обособи по една клиника за лекуване на инфектирани. Това съобщи ръководителят на спешния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в продължение на вчерашното известие, че потенциалът на ВМА и " Пирогов " за банкет на заболели е привършен.

Здравната каса разпрати незабавно претенции към лечебните заведения да показват информация за опциите си и от писмото стана ясно по какъв начин страната си показва лекуването на пациенти с ковид, а няколко лечебни заведения оповестиха, че са подготвени да лекуват заболели и с какви кревати разполагат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В същото време лекарите от през вчерашния ден дискутират във форумите си няколко съществени казуса - неналичието на персонални защитни средства, по какъв метод ще бъдат лекувани пациенти във всяка болница, уменията за интубация и опциите да не се болести цялата болница.

От какво се опасяват медиците

Темата по какъв начин да постъпят лекарите след апела във всяка държавна и частна болница да има поделение за лекуване на инфектирани пациенти е най-дискутираната в професионалните среди.

Притеснение номер едно е, че лекарите няма да могат да работят в условия, които да им подсигуряват липса на контакт с пациентите.

" Когато един доктор лекува, би трябвало да бъде тотално предпазен, в противоположен случай той ще бъде първата жертва - виждаме по какъв начин са екипирани китайците, виждаме по какъв начин не са екипирани италианците. Трябва да има защитни дрехи и указания по какъв начин се смъкват, тъй като тогава заплахата от болест е най-голяма. В момента екипи няма за всички лекари, даже и в главните лечебни заведения, в които има ковид пациенти, липсват маски от висок клас, очила, шлемове ", разяснява доктор, поискал името му да не се загатва.

В доста лечебни заведения не може да се обезпечи опцията потоците заболели от ковид да не се смесват с останалите пациенти, които би трябвало да бъдат лекувани. Например - в по-малките многопрофилни лечебни заведения има единствено един рентгенов уред, няма обособени входове за другите заболели и лекарите се питат какво би станало, в случай че цялата болница се болести.

Следващото терзание е, че на разнообразни експерти, надалеч от реанимацията, ще се постанова да интубират тежкоболни пациенти, без да имат умения за това.

На хартия анестезиолозите и реаниматорите, които ще би трябвало да се оправят с най-тежките случаи, са към 1615 в цялата страна и са една от най-дефицитните специалности. Общо лечебните заведения са 322 и в случай че се разделят отмерено, на всяка болница се падат по пет реаниматора. Това, обаче, не е по този начин, защото те са съсредоточени в многопрофилните лечебни заведения, които съгласно НЦОЗА са 112, настрана от това голям брой частни лечебни заведения също са академични и многопрофилни клиники.

Така се оказва, че една от най-дискутираните тематики и най-гледаните клипове са по какъв начин да се интубира пациент с ковид без да се заразиш. Лекарите, обаче, се тормозят, че би трябвало да минат курс по интензивно лекуване, да се научат по неотложност да работят с инсталация, която не познават и са обезпокоени по какъв начин ще лекуват и ще оставят и останалите си пациенти.

От районните здравни каси пожелаха информация с благоприятни условия за обособен вход, опция за изолираност и делене на потоците на пациентите за лекуване с ковид. Освен това от касата изискват за лекуване на леки пациенти най-малко три екипа при съответствие една сестра на пет кревати и един доктор на 10 кревати, а за тежкоболните - опция за уединяване на леглата за интензивно лекуване и най-малко три екипа - една сестра на три кревати и един анестезиолог или доктор, минал подготовка - на пет кревати.

Междувременно няколко лечебни заведения разпратиха прессъобщения какъв запас са подготвени да отделят за лекуване на ковид. Първа беше частната столична болница " Света София ", която разполага с 10 интензивни кревати, още 41 за по-леко заболели и може да отдели още 50 кревати. Призивът на нейния притежател доктор Христо Мазнейков е да получат защитни дрехи за екипите.

Веднага след него медиите получиха послание от шефа на кардиологичната университетска болница " Св. Екатерина ", в която шефът проф. Генчо Начев оповестява, че са подготвени да реанимират пациенти със сърдечно-съдови болести, имат 18 респиратора и опция за доставка на още, както и така наречен системи сърце-бял дроб, когато респираторите не оказват помощ. Екипът има защитни дрехи и е подготвен по какъв начин се борави със защитното облекло и по какъв начин се интубира пациент със подозрения или потвърден ковид.

Всяка болница към този момент е дала обещание да лекува

Според ръководителя на съсловната организация на лекарите - Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров всяка многопрофилна болница при издаването на лиценза си от здравното министерство е подсигурила, че в изискванията на рецесия ще даде своя принос за превъзмогването ѝ и не трябва да се жертват единствено няколко лечебни заведения.

" Знаем, че с цел да спечелим войната би трябвало да имаме полк с 10 оръдия и 10 танка, само че в тази ситуация влизаме във война с 1 оръдие и 20 индивида на хълма. Прекалено доста се приказва какво се случва в спокойно време. В него всяка болница като е получавала позволение е занесла хигиенично позволение, че има благоприятни условия да обезпечава чисти и мръсни потоци, разнообразни входове, да изолира пациенти. Излиза ли, че 50% от лечебните заведения не са отговаряли на хигиеничните условия и все някой различен би трябвало да вади кестените от огъня ", разяснява доктор Маджаров.
Той добавя, че също така всяка болница всяка година праща в Регионалната здравна ревизия проект за подготвеност за дейности при бедствени обстановки, с които показва подготвеност да се включи.

" Призовавам сътрудниците да замълчат какво не могат, позор ме е да ги чувам. До през вчерашния ден в спокойна конюнктура всички практикувахме висша медицина и бяхме надали не божества. Разбира се, че не можем да станем реаниматори за един ден, всеки е добър в специалността си, само че в случай че се наложи сътрудниците да разчитат на всеки, който има базови знания, всеки би трябвало да се преквалифицира и да оказва помощ ", разяснява доктор Маджаров.

Той добавя, че в случай че става въпрос за лекуване на 20 случая, е обикновено най-големите лечебни заведения да ги одобряват, само че в случай че внезапно към лечебните заведения тръгне лавина никоя болница сама не може да ги поеме.

" Не виждам за какво някой би трябвало да споделя, че ще си остане зелена болница и няма да приема заболели. Какво значи, че няма чисти потоци и един ренген. Има правила в учебниците по хигиена, всичко друго е опрощение. Редно е да си кажем, че главната вълна пациенти ще бъде поета от огромните многопрофилни лечебни заведения, които са гръбнака на здравната система. После като мине рецесията, обаче, всички ще желаят пари и да не бъдат недооценявани. Вижте по какъв начин има лечебни заведения, които си сортират и такива, които не си сортират пациентите, без значение дали са държавни или частни ", разяснява доктор Маджаров.

По-рано сутринта ръководителят на спешния щаб ген. Мутафчийски разгласи, че става въпрос за естествена тактичност за прогнозиране на обстановката.

" Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти за един ден. От тях са признати три, а в случай че би трябвало да бъдат признати 100, не можем да оставим хората на улицата. Тази мярка е да се разширят опциите за лекуване и да е ясно с какво разполагаме ", разяснява ген. Мутафчийски, след въпроса дали в действителност ВМА и Пирогов са изчерпали потенциала си с приема на 36 заболели с ковид. " В тези отделения лежат два пъти повече пациенти с бронхопневмония, те са в същите отделения ", означи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР