© Велко Ангелов Още по темата Венецианската комисия с препоръки

...
© Велко Ангелов Още по темата Венецианската комисия с препоръки
Коментари Харесай

Как властта си прави извънредни съдилища

© Велко Ангелов Още по тематиката
Венецианската комисия с рекомендации за самостоятелен съд и отчетна прокуратура

Да се подсигурява превес на мнението на съдиите, определени от съдии, опция за надзор върху основния прокурор и ограничение на прокуратурата в границите на наказателния развой
10 окт 2017
Реакция, а не промяна

За правосъдната система и властническия уклон на статуквото
21 сеп 2017
Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за околната среда

До петък се чака и решението на президента за противоречивите промени в Закона за правосъдната валст
8 авг 2017
Пет извънпарламентарни партии желаят президентско несъгласие върху три закона
3 авг 2017
Съюзът на съдиите желае несъгласие върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон

Специализираният съд се трансформира в ексклузивен, зависещ на политическа целенасоченост, написа в позицията на ССБ
1 авг 2017
Като изключителна точка Народното събрание одобри дефинитивно измененията в правосъдния закон
27 юли 2017
Без ограничавания за финансиране на магистратски организации, бонусите за Висш съдебен съвет остават

Управляващите отдръпнаха и предлагането си да се забрани на магистратите да правят научна или преподавателска активност, в случай че тя е финансирана извънредно от непозната страна
26 юли 2017
След писмо от Европейска комисия ГЕРБ отстъпи за финансиране на магистратските организации от Европа

Борисов даде звук, а депутатите ще внесат корекции сред четенията
12 юли 2017
Съюзът на юристите изиска да се отдръпват измененията в правосъдния закон

Съюзът заплашва да блокира значим план и упорства министър председателят да провокира изключително съвещание на парламентарните групи от ръководещите
10 юли 2017
Широк фронт против скандалните промени на ръководещите в правосъдния закон

Над 20 организации се оповестиха срещу плана, който не разрешава външното финансиране за съсловните организации
9 юли 2017 Българският парламент за следващ път става сцена на скоростно напредване на един искрено лобистки закон в областта на правосъдната система, импортиран от 7 депутати от средите на ръководещите, Движение за права и свободи и " Воля ". Законът всъщност е нова стъпка в посока към превръщането на профилираните съд и прокуратура в изключителни съдилища под опеката на властта.

Това стана ясно през вчерашния ден, откакто правната комисия в извънредно съкратени периоди гласоподава следващия план за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) на първо четене, без преди този момент да допусне публично разискване, което е наложително по закон. Срещу законопроекта имаше и доста мощно аргументираната опозиция на представителите на Върховния касационен съд по време на разискването в комисията.

Законопроектът планува годишен
бонус от най-много 6 заплати към възнаграждението на магистратите и чиновниците в спец-правосъдието, опция за безкрайно командироване на магистрати от други съдилища и прокуратури в спец-звената (което е остарял механизъм за заобикаляне на конкурсното начало и за надзор върху тези магистрати), както и промени в статута на звената.

Съюзът на съдиите: Това е поредна крачка обратно в правосъдната промяна

Съюзът на съдиите в България популяризира мнение по законопроекта, изпратено до парламентарната правна комисия и до Висшия правосъден съвет. В него се отбелязва, че " за следващ път сме очевидци на безпричинно скоростно напредване на законодателни начинания, засягащи значими публични връзки " като устройството и действието на правосъдната власт ", а няма по какъв начин в границите на една седмица да бъдат изразени и съобразени мненията на заинтригуваните страни, както се изисква по закон. Същевременно, и тези промени в Закон за съдебната власт, както и предходните вършат сериозна стъпка обратно в правосъдната промяна. Досегашните старания за ограничване на командироването на магистрати - в лимитирани случаи за малко време - в този момент се дискредитират. Спрямо спецсъдилищата отпада ограничаването за еднократност на командироването и по този начин се връща опцията за " постоянно " командироване на магистрати, написа в мнението на ССБ. " Съдийската общественост изрично не утвърждава безкрайните командировки, постоянно възлизащи на пет, шест, че и повече години ", написа още там.

Тези промени, дружно с последните промени в Наказателно-процесуален кодекс, трансформират спецсъдилищата и спецпрокуратурати в изключителни правосъдни институции, а конституцията не разрешава изключителните съдилища, счита Съюза на съдиите.

Различните правила за в допълнение трудово заплащане на тези съдии и прокурори им дава друг статут от всички останали магистрати: " Този друг статут произтича както от основаните специфични и важащи единствено за тях условия за приемане на в допълнение трудово заплащане, по този начин и с оглед забележителния размер, с който това заплащане може да надвиши получаваното главно заплащане от останалите съдии и прокурори. По този метод съдиите и прокурорите от профилираните институции получават " специфичен статут ", при който забележителното завишаване на възнагражденията им по отношение на останалите съдии може да бъде възприето като тяхно облагодетелстване от страна на страната, а това е един от белезите за извънредност. "

Кой е по, по, най-натоварен

Един от претекстовете за повишението на заплащането в спец-звената е предстоящото повишение на натовареността им след измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се усилват подсъдните им каузи. Те обаче нямат никаква фактическа аргументация, няма данни и разбор какво ще бъде това нарастване.

Същевременно ССД показва, че вносителите не демонстрират интерес към действително съществуващия проблем с огромните разлики в натовареността сред разнообразни органи на правосъдната власт. Съществуват съдилища и прокуратури, в които работещите там магистрати са свръхнатоварени, само че нито настоящият закон, нито предлаганите промени сочат това като фактор за нарастване на заплатата.

" В този смисъл и предлаганият специфичен ред за установяване на в допълнение трудово заплащане за магистратите от профилираните правосъдни институции има характерностите на създавана привилегия за избран кръг съдии и прокурори, учредена само на това, че те ще преглеждат представляващи по-голяма значимост за властта каузи, само че предвид на субекта. Основният аршин, по който тези каузи ще бъдат обсъждани от профилираните съд и прокуратура, е качеството на лицата, против които се води съответното наказателно произвеждане, което, единствено по себе си, не предпоставя по-висока фактическа или правна трудност по отношение на друго наказателно произвеждане за същото по тип закононарушение, подсъдно на общите съдилища. ", написа в мнението на ССБ.

Кога един магистрат е сполучлив

В сряда зам.-председателката на Върховен касационен съд Павлина Панова изясни пред правната комисия, че въвеждането на
бонуси за спецправосъдието ще конфронтира тези магистрати с останалите. " Притеснявам се, че това ще бъде тласък за хора без избрани професионални благоприятни условия, които ще се стремят да станат магистрати единствено поради спомагателните хонорари. Надявам се да са дребен брой, само че позволявам, че няма да е по този начин. Да не ги трансформираме в специфични, в богопомазани, с по-добри битови условия и така нататък, каквито другаде няма ", сподели Панова, представена от " Правен свят ". Тя уточни, че делата от спецсъда по предписание стигат и до Върховен касационен съд, само че съдиите, които ще ги гледат там и също са натоварени няма да получат " тласъци ".

Освен това законопроектът не дава отговор какво значи " резултати от активността " във връзка с магистрати. " В предишното провалени каузи се назоваха тези, по които имаше оправдателни присъди, уповавам се в този момент да не е по този начин. Резултат може да е това, че един арбитър гледа 120 каузи, а различен - 20. Резултат е и това, че има неоправдателна присъда. Това значи ли, че те ще бъдат подтиквани, с цел да има повече неоправдателни присъди. Нали разбирате порочността на тази теза. Това е ужасно ", уточни Панова.

Кои са вносителите

Закононопроектът за промени в Закона за правосъдната власт бе импортиран предишния четвъртък (5 октомври) от депутатите Хамид Хамид (ДПС), Данаил Кирилов (ГЕРБ), Симеон Найденов ( " Воля " ), Емил Симеонов ( " Обединени патриоти ", Христиан Митев ( " Обединени патриоти " ), Димитър Лазаров (ГЕРБ) и Анна Александрова (ГЕРБ).

Повечето от вносителите са нормалните лица, които от началото на 44-то Народно заседание се подписват под подобен вид лобистки законопроекти, прокарвани бързо през Народното събрание – измененията в Закона за запазване на околната среда, с които бе отстранена касационната инстанция при обжалване на оценката за околната среда, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които към спецсъда бяха трансферирани делата за корупция във властта, предните промени в Закона за правосъдната власт, предвиждащи кариерни
бонуси за спецмагистратите и ограничавания за сдружаването на магистрати.

Всички тези закони станаха факт в края на предходната сесия на Народното събрание, макар мощната опозиция на специалисти и неправителствения бранш, в това число и ясни отрицателни сигнали от страна на европейските институции. Същото в този момент се повтаря и с новия законопроект за промени в Закон за съдебната власт.

Още в края на предходната парламентарна сесия, във връзка на измененията в Наказателно-процесуален кодекс редица наблюдаващи разясниха, че ръководещите, в съдружничество с основния прокурор Сотир Цацаров, си основават собствен " съд на властта " и " съд за властта ", който да правораздава съгласно желанията на мощните на деня. Такива в действителност бяха опасенията още при основаването на спецсъда през 2011 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР