© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Четири оферти за нови изтребители, Варна иска да даде 43 млн. лв. на Гергов за "Дупката"

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ден до офертите в най-голямата държавна поръчка - за изтребители за 1.8 милиарда лева, Българска социалистическа партия срещу новия здравен модел, слаба интензивност в македонския референдум
30 сеп 2018
Вечерни вести: София желае да бори шума със противоречиви ограничения, съветски полковник е отровил Скрипал

И още: Германия ще е хазаин на Евро 2024; Ердоган е на публична аудиенция в Германия; Мерките против замърсяващите коли в София се оказват проформа
27 сеп 2018 Дългоочакваните предложения по един от най-големите бюджетни разноски в последните десетилетия - за нови изтребители за военната авиация, най-сетне са известни. Подадени са 4 оферти - от Съединени американски щати, Швеция и Италия. Очертава се обаче решението да е повече политическо, в сравнение с експертн, поради - информацията, че крайната дума ще има чудноват " политико-военен " съвет, назначен от премиера.

Пореден скандал пък се заформя към дългогодишните опити на Община Варна да направи договорка с пловдивския предприемач и политик от Българска социалистическа партия Георги Гергов за терен от 3 дка в центъра на града. В новата серия кметът е изискал, а общинска комисия е одобрила общината да купи парцела от Гергов за галактическа сума, а на всичко от горната страна - страната, т.е. всички данъкоплатция да го заплати.

Вълненията още са мощни в прилежаща Македония, където референдума за новото име не събра задоволително гласове, с цел да бъде годен, само че поради високата поддръжка за съглашението с Гърция западни водачи окуражиха премиера Заев да продължи борбата в Народното събрание и да опита да се разбере с опозицията, която е остро срещу новото име.

НАЙ-ВАЖНОТО

Четири предложения са подадени за нови изтребители, екип на Борисов ще взема решение


Четири оферти от три страни са били подадени в състезанието за нови изтребители за българската авиация на стойност до 1.8 млрд лева Изненадата при отварянето на офертите в понеделник бе американския колос Boeing, който предлага тежките двумоторни изтребители F/A-18 E/F Super Hornet. Предварителните прогнози бяха, че компанията няма да взе участие, защото нейните бойни машини са прекомерно скъпи. В категорията " първокласни " е и предлагането на Италия за Eurofighter Tranche 1 " втора употреба ". Така предстоящо главните съперници ще са нови изтребители F-16V (Block 70/72) на американската Lockheed Martin и шведските Gripen C/D на компанията Saab.

Междувременно стана ясно, че " политико-военна " работна група с неразбираем състав, назначена от премиера Борисов, ще вземе окончателното решение по неразбираемо какви критерии. Тя няма да е задължена да се съобрази със заключенията на настоящата " взаимна работна група ", която ще преценя подадените оферти въз основата на справедливи критерии като цена, брой на самолетите, бойни благоприятни условия, дълготрайност на виталния цикъл и така нататък Така по всичко наподобява, че решението за един от най-големите разноски в последните десетилетия, които българските данъкоплатци ще поемат, ще се вземе на политически, а не толкоз на експертен принцип.

Варна ще заплати на Георги Гергов над 43 млн. лева за терена в центъра

Община Варна предлага да купи против галактическите 43 млн. лева притежавания от пловдивския предприемач Георги Гергов парцел от малко под 3 дка в центъра на града, прочут като " Дупката ". Това предложение на кмета Иван Портних бе утвърдено от общинската комисия " Собственост и стопанство " в понеделник. Сделката действително бе начертана още преди година, само че тогава схемата не включваше пари, а замяна против акции на Пловдивдския панаир. Заради острите реакции обаче тя по този начин и не се случи.

Цената е избрана от наети от общината сякаш самостоятелни оценители. Иначе оценката, показана от самия Гергов, е още по-висока. Членовете на общинската комисия слагат и изискване парите да дойдат от държавния бюджет. Ако това бъде позволено, ще значи следващ подарък от ГЕРБ на представителя на сякаш опозиционната партия Българска социалистическа партия. Окончателното решение Общинския съвет на Варна.

Западът прикани Македония да продължи в Народното събрание борбата за европейското си бъдеще след неуспеха на референдума

Македония е изправена пред нова борба за европейското си бъдеще. В референдума в неделя 91.3% от гласувалите поддържаха съглашението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония. Избирателната интензивност обаче беше едвам 36.5%, което е под нужния предел от 50% за годност на допитването. Това значи, че договорката за промяна на името, която ще постави завършек на разногласието с Атина и ще отвори пътя за Скопие към НАТО и Европейски Съюз, е под риск, а трагичните обрати предстоят.

Представители на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Гърция и НАТО приканиха Македония да не се отхвърля и да продължи напъните по утвърждението на контракта с Гърция. Това обаче минава през поддръжка в Народното събрание, където ръководещите нямат нужните гласове и ще би трябвало да разчитат на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която е срещу контракта. Премиерът Зоран Заев разгласи, че в случай че опозицията не се съобрази с резултата, ще бъде заставен да свика предварителни избори.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

С награждаване в областта на медицината стартира седмицата на Нобеловите награди


[Reuters]
С оповестяването на Нобеловата премия за физиология или медицина в Стокхолм стартира Нобеловата седмица. Тя беше присъдена на американеца Джеймс Алисън и японеца Тасуко Хонджо (на снимката) поради откритията им, довели до нов метод в стимулирането на имунната система против рака. Според Нобеловия комитет методът на двамата учени е напълно нов и ще помогне за оправянето с " едно от най-големите провокации пред здравето на човечеството ".

Утре ще бъде даден нобелът за физика, за химия - на 3 октомври, за мир - на 5 октомври, за стопанска система - на 8 октомври. Нобелова премия за литература тази година няма да бъде присъдена поради скандал, обвързван със полово принуждение в състава на Шведската академия. Няма да има и концерт в чест на Нобеловия лауреат за мир, с цел да бъдат преосмислени форматът и наличието му.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

От 2013 година до момента Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е изгубила десетки каузи поради неприятните пътища. Над 2.8 млн.лв. са компенсациите, присъдени от съда на жители и застрахователи по искове поради произшествия, дупки, непочистен сняг или различен проблеми, осведоми в. " Сега ", като се базира на информация по Закона за достъп до социална информация.

Здравният министър Ананиев е спрял поръчката за националната здравна осведомителна система , която би трябвало да постави главните на е-здравеопазването. Спирането е стимулирано с нарушавания при оповестяването ѝ - като неизясненост за критериите, по които се образува оценката на участниците, които към този момент не могат да бъдат остранени, тъй като е изтърван срокът. Срещу поръчката към този момент има произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията по тъжба на компания.

На 94-годишна възраст умря легендата на френската музика Шарл Азнавур. За над 70-годишната си кариера на музикант той сътвори над 1200 песни, изпълнявани над 8 езика и продаде над 100 млн. Албума. Азнавур бе на сцената до последните години от живота си, а предходната година имаше и концерт в София.

Съединени американски щати и Канада се договориха за осъвременяване на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) и запазването на тристранен пакт с Мексико. Според медии новият документ ще се споделя Споразумение на Съединени американски щати, Мексико и Канада (USMCA) и е победа за Тръмп, който от дълго време желае смяна в документа, който контролира търговията сред трите страни за общо 1 трлн. $.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО
Мощният ураган " Трами " се разпадна, откакто вилня из Япония


[Reuters]
Около милион семейства и институции са без ток в Япония поради мощния ураган " Трами ". След като мина през вчерашния ден и през днешния ден над страната, " Трами " се насочи към региона на Курилските острови, където се " разпадна ". Тайфунът наруши съществено транспортните връзки. Днес бяха анулирани съвсем 250 полета. Преустановено е придвижването по доста железопътни линии и автомагистрали.

Най-малко две са жертвите, а към 130 бяха ранени. Тайфунът повали дървета върху железопътни линии, донесе мощни ветрове и дъждове и провокира свлачища в западните, северните и централните региони на страната.

Това е следващата мощна стихия единствено в раките на няколко седмици, откакто ураганът " Флорънс " идари Източното крайбрежие на Съединени американски щати, а тайфунът " Мангхут " взе над 120 жертви във Филипините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР