© Велко Ангелов Още по темата Прокуратурата задържа Миню Стайков

...
© Велко Ангелов Още по темата Прокуратурата задържа Миню Стайков
Коментари Харесай

Колко е голям бизнесът на Миню Стайков

© Велко Ангелов Още по тематиката
Прокуратурата задържа Миню Стайков и още 10 индивида в следствие за данъчни измами

Операцията се организира по същата скица и за същите обвинявания като тази против Ветко Арабаджиев и фамилията му
5 сеп 2018
Прокуратурата: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват

Открити са доказателства за укриване на налози при фамилния бизнес за 10 години обратно, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев
3 сеп 2018
Над 10 млн. лв. кеш открити до момента в хотели, офиси и сейфове на Ветко Арабаджиев

Бизнесменът и брачната половинка му Маринела се търсят с европейска заповед за данъчни измами и пране на пари, синът им Вълчо е в ареста
1 сеп 2018
Прокуратурата проверява Ветко Арабаджиев и фамилията му

Производството е за данъчни закононарушения и пране на пари, по неофициална информация е задържан синът на Арабаджиев Вълчо
31 авг 2018
Алкохолните императори
4 апр 2008 През бурната 1989 година малко на брой хора в България имат лични компании. В началото на годината с фамозния Указ 56, месеци преди рухването от власт на Тодор Живков, се отваря вратата за това. Сред първите, които по този начин влизат с летящ старт в прехода, се оказват двамата герои на акциите на Специализираната прокуратура от последните дни - Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

Първата компания на бъдещия наедрял хотелиер от Пловдив - " Виктория 89 ", е вписана на 21 ноември 1989 година, до момента в който корпоративната история на карнобатския алкохолен производител стартира двадесет дни по-късно, на 11 декември с компания " Топаз ".

Днес главният бизнес на Стайков е в две сдружения - " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", в която е съсредоточено производството на алкохол, с който е и най-известен в обществото, и " Топаз мел ", която се занимава с произвеждане и търговия на брашно. Оттам и двамата натрупват първичните си положения по относително подобен и характерен за 90-те години метод - търговия с акцизни артикули, а след това и с приватизация.

Втори в алкохола

Самата " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " е основана през 1992 година с 3 млн. лева капитал от петима съдружници, като измежду тях е бащата Миню - Стайко Стайков. Първоначално мажоритарен притежател с 51% е ливанецът Ели Медлеж, само че година по-късно той продава част от каузи си, а за шеф е назначена брачната половинка на Миню - Рени, която и до през днешния ден е на този пост. Други от съоснователите към момента имат миноритарни дялове в компанията и са в управлението на свързани компании.

През 1994 година в предмета на активност на " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " е дописано производството на спиртни питиета. А през 1995 година Миню Стайков влиза като съучастник на мястото на татко си.

За 2017 година консолидираните доходи на " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " (в които влиза и резултатът на дъщерното " Винпром Карнобат 1811) са 80.5 млн. лева, като се повишават от регистрираните година по-рано 77 млн. лева Печалбата обаче спада с над 50% до 1.7 млн. лева

" Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс " е най-големият производител на вино в България. Виненото портфолио на карнобатската компания е доста разнообразно - от най-ниския сегмент (например марката " Механджийско " ) до висок клас виновност на избата " Братя Минкови ".

Високоалкохолните артикули пък включват марките Savoy и Mary Jane, раките " Карнобатска гроздова ", " Кехлибар ", мастика " Карнобат " и така нататък Всички артикули на компанията се продават главно на вътрешния пазар.

Приходите на компанията единствено от продажба на виновност доближават съвсем 36 млн лева, а от високоалкохолколни артикули - над 44.5 млн лева за 2017 година, или общ оборот от алкохол над 80.5 млн лева (при 76 млн.лв. за 2016 г.).

Но до момента в който приходите на компанията от високоалкохолни артикули се развиват гладко в последните години, тези от вино имат по-интересна история. Те внезапно скачат с 209% преди девет години (от 11 млн. лева през 2015 на 34 млн. лева през 2016) и подвигат общия оборот на сдружението с 43% за същата година, а през 2017 регистрират дребен растеж от 5%.

От доклада на компанията не излиза наяве на какво се дължи този внезапен скок.

Любопитно е, че при започване на годината има превръщане в собствеността на компанията, въпреки и без смяна. До преди този момент най-големите съдружници са две американски сдружения, регистрирани в Невада - Frontier Holdings (48%) и Cenevix (47%). Те получават контролния дял в компанията през 2016 година посредством апорт на вземания от нея за общо 79.9 млн. лева, или съвсем 40 млн. евро. През 2018 година офшорните съдружници апортират дяловете си в две български неотдавна основани от адвокатски адвокатски фирми компании - " Нет акуизишън " и " Екуити файнанс ". Пълномощник по техните покупко-продажби е шефът на " Винпром Карнобат " Георги Няголов.

Самият винпром е и най-големият притежател на земя в района с 26 хиляди дка лозя.

Първи в брашното

В " Топаз мел " Стайков е съучастник с Димитър Балджиев още от основаването му през 1997 година Тогава то е под името " Топаз сервиз " и има още един съучастник и шеф Хишам Бадер.

В компанията е съсредоточен мелничарският бизнес на Стайков. Според представянето на уеб страницата на компанията " Топаз мел " е първият по величина мелничен комплекс в България и измежду най-модерните в Европа. " Разположена е на повърхност от 83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат. За 2017 година компанията има 76.7 млн. лева оборот, който се намалява с 5.5%, а облагата леко се повишава до 1.15 млн. лева

В това сдружение е извършена аналогична интервенция като тази в " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " - през 2009 година посредством апорт на вземания, като мажоритарен притежател влиза офшорката от Британските Вирджински острови Cel Ventures. В края на 2017 година тя продава каузи си от над 50% на Миню Стайков за 20.5 млн. лева

В секторната ранглиста в К100 за храни и питиета " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийз " е 19-а, а " Топаз мел " - 22-ра, като обединяването им би ги изкарало към топ 10 в бранша. Реално обаче в своите сегменти Разузнавателна служба на Великобритания е втора след " ВП Брандс " ( " Винпром Пещера " ), а " Топаз мел " - първа. Ако се сумират активите на двете компании, те са над 280 млн. лева, като обаче немалка част са краткосрочни - материални ресурси, първични материали и подготвена продукция.

Извън двете огромни компании Миню и Рени Стайкови, както и децата им Яна и Стайко имат и още десетки участия в разнообразни компании - в огромната част съпътстващи и обслужващи действия към главната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР