© Велко Ангелов Още по темата Nissan LEAF: Електромобилът, който

...
© Велко Ангелов Още по темата Nissan LEAF: Електромобилът, който
Коментари Харесай

Какво спъва навлизането на електромобилите в България

© Велко Ангелов Още по тематиката
Nissan LEAF: Електромобилът, който се кара единствено с един педал

Второто потомство на най-продавания модел на ток в Европа върви ужасно и вози гратис
12 окт 2018
В България дизелът побеждава

За първи път за последните три години българският автопарк пораства, само че има мощно нарастване и при колите над 20 години
12 окт 2018
Електрическите коли – от ден на ден и все по този начин на загуба

Над 200 разнообразни модели електрически автомобили ще бъдат пуснати в околните три години, само че дали ще са рентабилни
10 окт 2018
Радостта от шофирането на ток

Първият електрически автомобил на баварците към този момент минава над 300 километра с един заряд
6 окт 2017 Текстът е част от специфичното издание на " Капитал " Капитал Авто.

Електромобилите към този момент не са екзотика даже в България, само че към момента продажбите им са алегорични. Защо това е по този начин опита да дефинира провела се в София конференция, съпътстваща първото ревю за електрически транспортни средства Electro Mobility Expo.

Поглед към статистиката на пътната полиция за записаните транспортни средства демонстрира, че към 1 септември в България са се движили 554 леки коли на ток. Година по-рано техният брой е бил 276, като включително влизат и купените използвани.

Ръстът от близо 100% е впечатляващ, само че значително той се дължи на обстоятелството, че към този момент на пазара има по-голям избор от модели. Освен това единствено услугата за споделени коли Spark купи тази година към 70 електрическия автомобил за разширение на бизнеса си. Коли на ток чартърен стартира да предлага и една от огромните компании за рент-а-кар.

Субсидиите ли са решението

Като съществена причина за слабата известност на електрическите автомобили в България всеобщо се смята фактът, че те са към двойно по-скъпи от кола в същия клас, само че с обичаен мотор и неналичието на каквито и да било финансови тласъци. Подобни тласъци имаше или има в съвсем всички страни от Западна Европа, а сега такава стратегия работи даже в Румъния, като покупката на кола на ток се субсидира с до 10 хиляди евро.

Че неналичието на тласъци не е единствената причина обаче, подсказва фактът, че даже когато страната дава пари, ползата към електрическите автомобили е слаб. Доказателство е програмата на Националния поверителен екофонд, който до края на август похарчи по-малко от половината средства, планувани за тласъци за покупка на транспортни средства на ток от министерства, държавни и общински структури. Общата сума е 2 млн. лв., като помощите стартират от 10 хиляди лв. за хибриди и стигат 40 хиляди лв. за рейсове с електрическо задвижване.

Зарядните станции

Според заместник-председателя на Българската асоциация на електрическите транспортни средства Мартин Заимов въпросът не е какво ще е стимулирането, а би трябвало да се мисли за възбрана на тровещите въздуха коли. Той уточни и различен проблем - незадоволителния брой зарядни станции.

Към момента в цялата страна те са малко над 100, от които над 30 са в столицата. Мартин Заимов посочи, че в София от години има 60 позиции за построяването на общински зарядни станции, само че на тях не се построява нищо. По негови калкулации, с цел да се задоволят потребностите на столицата, би трябвало инвестиция от към 200 - 300 хиляди лв. - почти цената на един рейс.

Направи си самичък

По време на конференцията стана ясно каква е и пречката хората да трансформират своите коли с обичаен мотор в електрически автомобили, което би коствало към 10 хиляди лв.. Оказва се обаче, че сходно " побългарено " транспортно средство няма по какъв начин да получи документ, който да разреши регистрация в Пътна полиция, защото в страната няма сходна лаборатория.

За основния изпълнителен шеф на еMobility International, Eldrive и Spark Стефан Спасов главната спънка пред налагането на електрическите автомобили в България е неналичието на информация измежду хората за изгодите от електрическите автомобили. Той заключи, че всеки, който за пръв път се е качил на кола на ток, ползвайки някой от споделените коли на Spark, е бил удовлетворен и въодушевен.Изданието се популяризира с вестник " Капитал " в интервала 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР