© Valdes Radev * Запазването на контрола върху прокуратурата и

...
© Valdes Radev * Запазването на контрола върху прокуратурата и
Коментари Харесай

Горе ръцете, долу демокрацията

© Valdes Radev * Запазването на контрола върху прокуратурата и антикорупционната комисия подсигурява дългоденствие на модела Борисов - Пеевски

* Управляващите ще понесат политически вреди от назначението на Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия
" Няма да разясня спекулации " - по този начин предходната сряда основният прокурор Сотир Цацаров разяснява изявленията, че ръководещите ще повдигнат кандидатурата му за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). " Аз не тичам от отговорност, само че можете да бъдете сигурни, че в случай че имам оферти за нещо, даже преди да ги оповестя, ще ги обсъдя със фамилията ми и с мен самия ", сподели прочувствено той.

В реалност ден преди този момент изявление Цацаров си изважда удостоверение за съдимост и уверение за юридически стаж - част от нужните документи, с цел да бъде издигната кандидатурата му. В основанието той показва, че са му нужни пред... Народното събрание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази сряда депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " предложиха публично Сотир Цацаров за ръководител на комисията и по този начин сложиха завършек на догадките къде ще продължи той кариерата си след приключването на мандата му на 20 януари следващата година.

Постът беше освободен, откакто през есента предходният ръководител на комисията Пламен Георгиев подаде оставка, защото самият той попадна в корупционен скандал около имуществото си.

КПКОНПИ има две основни пълномощия - тя е ушите и очите на прокуратурата във връзка с следствията за корупция, което на процедура значи, че " държи " министри, народни представители, съдии, прокурори, началници на спецслужби, кметове и така нататък и тъй наречените Освен това комисията има и тежко оръжие, с което може да съсипе всеки бизнес - т.нар.гражданска конфискация, за която още веднъж е належащо партниране с прокуратурата (тъй като с цел да стартира такава процедура е належащо обвинение). Досегашната взаимна работа на Гешев и Цацаров демонстрира, че двете институции ще работят в синхрон.

Главният прокурор няма да е единствен претендент - разследваният от него Веселин Марешки и партията му ВОЛЯ предложиха техния сътрудник Симеон Найденов, като с това по-скоро обезпечават видимо съревнование.

Управляващите очевидно бързат, тъй като в сряда взеха решение да нарушат личните си правила и да придвижат избора още преди претендентите да са показали концепциите си и Комисията по досиетата да ги е проверила за съгласуваност

Процедурата евентуално ще мине освен без опозиция от другите парламентарни партии, само че и с тяхно подпомагане. До публицистичното привършване на броя Българска социалистическа партия отхвърли да вземе отношение по въпроса и по всичко проличава, че това ще е нейната тактика. " Богатство е за всяка страна да употребява този капацитет пълноценно и КПКОНПИ е мястото, където този капацитет може да се развие ", разяснява фигурата на Цацаров ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Хамид Хамид, в удостоверение на упованието, че другата официално опозиционна партия освен няма да се опълчи на кандидатурата, а пламенно ще я поддържа.

С избора на Иван Гешев за основен прокурор и назначението на Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия министър председателят Борисов и стратегическият му сътрудник Делян Пеевски затварят кадровия пасианс към два от най-ключовите постове в страната.

С това министър-председателят и хората към него ще си подсигуряват отбрана от следствие за дълги години напред или най-малко до момента в който няма друга, по-удобна на Движение за права и свободи настройка. Заедно с това те ще могат да се употребяват от всички услуги на двата репресивни органа - стоманен надзор върху партийните и властови структури в цялата страна, елиминиране на евентуалната политическа конкуренция, напън върху свободните медии и инструмент за завладяване на бизнеси.

Разбира се, за Бойко Борисов сходни сметки могат да излязат криви, поради потвърдената адаптивност на Сотир Цацаров към политическата обстановка (в началото на 2013 година той бързо изостави Борисов и се обърна към държавното управление на Орешарски, с цел да се върне още веднъж към ГЕРБ през 2014 г.)

И още нещо - в случай че до наскоро Иван Гешев беше по-скоро незнаен за необятната общност, а драматургията към номинацията му сътвори симулативност, че е повдигнат от гилдията, то Сотир Цацаров от дълго време е проиграл пред обществото всички опити да симулира успеваемост на държавното обвиняване. Изследване от март 2019 година, поръчано от Българския институт за правни инициатив (БИПИ), сподели, че 68% от интервюираните слагат на мандата му слаба или междинна оценка, а едвам 0.7% го дефинират като отличен.

Обществената оценка не е без съображение - за мандата си Сотир Цацаров мъчно може да се похвали с триумфи в битката с корупцията по високите етажи на властта (вижте хронологията на стр), част от основните фигури на проведената престъпност, които преди идването му на поста бяха или в ареста, или се укриваха в чужбина, през днешния ден са с прекъснати обвинявания, а импортираните в съда прокурорски актове са спаднали тройно за седем години.

Управляващите си дават сметка, че тази действителност евентуално ще им донесе политически вреди. В сряда при визитата в Загреб в отговор на журналистически въпрос за номинацията на Цацаров министър председателят Бойко Борисов сподели " аз доста внезапно деля работата на кабинета, Народното събрание и институциите " и побърза да смени тематиката.

Седни, с цел да седна

Технологията по издигането на Сотир Цацаров за КПКОНПИ удостовери съмненията, че предшестващият избор - на Иван Гешев за основен прокурор, е плод на съвещания в най-малко " две други здания " (както призна и самият Цацаров при гласуването на кандидатурата на неговия наследник).

През последната година имаше упования, че той може да стане идващ основен правосъден контрольор, дипломат в Анкара или член на Конституционния съд. " Имам живот и след мандата ", беше споделил през септември Цацаров, който от 1996 година заема управителни постове в системата.

За основен правосъден контрольор обаче трябваше да изчака до пролетта, когато изтича мандатът на Теодора Точкова, също така самият мандат е пет години, а инспекторатът е групов орган, който напълно зависи от волята на различен групов орган - Висшия правосъден съвет (ВСС).

Дипломатическият пост щеше да трансформира Цацаров в редови чиновник на външното министерство, а сравненията с изпратения през 2005 година в Казахстан Никола Филчев щяха да се наложат от единствено себе си.

Ето за какво да оглави органа за битка с корупцията разумно наподобява като най-приемлив за Цацаров - както поради необятните репресивни пълномощия на комисията, по този начин и поради шестгодишния мандат на нейния ръководител.

Нещо повече - откакто водачът на Движение за права и свободи в Народното събрание разгласи основния прокурор за национално благосъстояние, побърза да направи и връзка сред назначението му и упованието, че той ще предложи законодателни промени в антикорупционния закон. Това значи, че Сотир Цацаров ще получи опцията да моделира закона по личното си виждане, което поради досегашните му интензивности със закона за правосъдната власт и наказателния развой може да е единствено в една посока - разширение на пълномощията и понижаване на контрола.
В четвъртък, след среща с групата на " Обединените патриоти " Цацаров съобщи, че в концепцията си ще изложи своето виждане за това по какъв начин би трябвало да бъде изменен закона. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подвигна завесата, като заяви, че са постигнали единодушие с основния прокурор за бъдещите промени - стестяване на кръга на проверяваните лица, понижаване на щата на комисията, отпадане на полицейските пълномощия.

Единодушие

Както при Гешев, по този начин и при Цацаров Българска социалистическа партия, наподобява, ще играе дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, което още един път демонстрира, че сред най-голямата " лява " и най-голямата " дясна " партия няма действително опълчване власт - съпротива. Те по-скоро играят ролята на законни патерици на прикрит център на властта, на който са подчинени всички институции в страната. Опитът до момента дава основна роля в този център на Движение за права и свободи. Движението на Доган и Пеевски държи контрола над зависимостите, като постанова с негативна селекция за всички значими постове хора, които могат във всеки миг да бъдат упрекнати в корупция или разнообразни престъпни прояви. (Контрапротестите в поддръжка на Гешев демонстрират, че с изключение на за върховете на страната този метод се ползва и на всички останали равнища.)

И в случай че държанието на Движение за права и свободи е обяснимо поради негласния достъп до обществени запаси, то Българска социалистическа партия явно са били " превъзпитани " в допълнение. При избора на основен прокурор и тримата представители на квотата на Българска социалистическа партия в правосъдния съвет поддържаха Иван Гешев.

И още - за разлика от процедурата за избора на Пламен Георгиев през 2018 година, когато социалистите имаха своя номинация и даже гласоподаваха против тази на ръководещите (Георгиев получи поддръжка от Движение за права и свободи, което не е изненада), този път взеха решение да не издигат претендент за КПКОНПИ.

Източник на " Капитал " описа, че на съвещанието на групата на Българска социалистическа партия в Народното събрание, на което е било обсъждана номинацията, водачът на партията Корнелия Нинова е запазила безмълвие, а някогашният министър на стопанската система в държавното управление на Орешарски Драгомир Стойнев се е изказал в поддръжка на Цацаров. В четвъртък Стойнев разгласи обществено, че " Безспорно Сотир Цацаров е мощна кандидатура за началник на КПКОНПИ. Той е потвърдил, че може да бъде самостоятелен от ръководещите ", а представена от " Свободна Европа " Корнелия Нинова съобщи, че ще гласоподава срещу кандидатурата на Цацаров, само че не желае да постанова персоналната си позиция на останалите в групата на Българска социалистическа партия.

Ако Българска социалистическа партия резервира тази линия на държание, това значи, че чуването на претендентите ще мине безоблачно, а възможните по-остри въпроси и мнения, които биха пристигнали от неправителствения бранш, надали ще бъдат заложени.

" Определено фигурата на към момента настоящия основен прокурор ги прави единни (депутатите - бел. ред.). Но зад всичко това не знам дали не стои голям боязън, тъй като знаем, че нашата политическа класа напълно не е безупречна във връзка с имуществото си. Медиите и особено следствията на антикорупционния фонд и на " Биволъ " демонстрират, че проблеми има, а тези проблеми с тяхното имущество не излизат от прокуратура, идват от външни източници ", разяснява държанието на депутатите Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система пред БНР в сряда.

Какво следва

В досегашните си функции Цацаров и Гешев към този момент демонстрираха каква е задачата да са на върха на държавното обвиняване. Сегашната рокада в жанр " Путин - Медведев " просто бетонира статуквото, от което за дълго време ще има няколко значими последици:

- ГЕРБ и Борисов ще продължат да ръководят в обозримото бъдеще. С помощта на прокуратурата и КПКОНПИ различните политически играчи ще бъдат поставяни под надзор и промотирани, а неуместните - разчиствани.

- Публичните запаси - средствата от бюджета и еврофондовете, ще продължат да се концентрират в дребна група облагодетелствани.

- Борбата с наличните към момента самостоятелни съдии и медии ще продължи до цялостното обезсмисляне на правилата на върховенството на закона и плурализма.

Проблемът в тази ситуация надалеч не са личностите на Иван Гешев или Сотир Цацаров. Когато демокрацията не е фасадна, а разделянето на управляващите - действително, нямаше да има кой знае какво значение кой е основен прокурор и кой началник на антикорупционната комисия.

Новите назначения за двамата беше предшествано от целеустремено блокиране на всевъзможни опити за промяна в прокуратурата, а под знамето на битката с корупцията беше основана заредената със свръхправомощия КПКОНПИ. Постепенно, само че решително, през последните години бяха променяни закони и превземани институции, тъй че в последна сметка беше съединена машина за репресии и цялостен надзор върху страната и стопанската система. Избирането на Гешев и Цацаров в този момент е единствено последният забележим епизод на този развой. Хората, които би трябвало и ще ги изберат на тези постове в действителност не са свободни да създадат друго. В цялото упражнение ползата на жителите няма безусловно никакво значение.

В последна сметка може да се окаже все едно дали България е в Европейски Съюз или не. Преходът ще е приключил с кръгом.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР