© Цветелина Николаева Още по темата Втора проверка на храни

...
© Цветелина Николаева Още по темата Втора проверка на храни
Коментари Харесай

Брюксел с първи мерки срещу храните с различно качество в Източна Европа

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Втора инспекция на храни не откри разлики в наличието на етикетите

Обявените съставки на 31 изследвани продукта са идентични в България и в Западна Европа, оповестиха от Агенцията по сигурност на храните
7 авг 2017
Словакия подлага на критика хранителни компании, че разделят потребителите на съсловия
от Дневник,14 фев 2017

Европейската комисия заделя 2 милиона евро за ограничения против продажбите на идентични хранителни артикули с разнообразни съставки в границите на съюза. До края на ноември профилираните органи в страните членки могат да аплайват с планове за проучване на артикули или за ограничения за попречване на тази практики.

Решението идва, откакто преди две години чешките и словашките управляващи сигнализираха, че идентични артикули в Германия и Австрия имат мощно различаващи се съставки по отношение на тези, които се оферират на техните пазари. Например в газираните питиета в Германия се употребява захар, до момента в който всеобщо в източноевропейските страни тя е сменена с фруктоза и изкуствени подсладители като аспартам. През юни българската организация по храните откри, че при 20% от изследваните от нея 31 идентични продукта, продавани в България, Австрия и Германия, има разлики в съставките.

Еврокомисията също така ще създаде и единна методология за тестване на продуктите в националните лаборатории. Сега част от производителите подлагат на критика качеството на тестванията. Например част от откритите от българската организация по храните разлики от по няколко % в съставките на обособени артикули може да се дължат на най-обикновена статистическа неточност.

С отвращение, само че въпреки всичко

Първоначално Брюксел отхвърляше да вземе отношение по казуса. Преди два месеца Европейската комисия направи изказване, че не съществуват доказателства за систематична процедура от страна на производителите да продават храни с друго наличие в обособените страни членки. Сега обаче комисарят по правораздаване и отбрана на потребителите Вера Юрова твърди, че към този момент има от ден на ден доказателства за съществуването на сходна процедура. " Минаха доста години от времената, когато усетът на продуктите от двете страни на желязната завеса беше друг, това би трябвало да спре ", сподели Юрова на нарочна конференция.

Предлаганите ограничения от Европейска комисия са и поклон към източноевропейските страни. През последните две години доста от обсъжданите в Брюксел политики, като да вземем за пример за смяна на разпоредбите за командированите служащи, са възприемани извънредно отрицателно от тях, защото заплашват да основат второ качество поданство. Сега Европейска комисия желае да ги увери, че това освен няма да се случи, само че и те ще престанат да бъдат второ качество консуматори.

Как да се прави оценка особеното качество?

Производителите постоянно изясняват, че техните артикули се разграничават в обособените страни, с цел да дават отговор на локалните усети. Например от Соса Cola показаха, че съставките на Sprite в Чехия са съвсем същите като тези в Испания или Съединени американски щати. Според Юрова обаче не е заслужено артикули с разнообразни съставки да се продават с идентични етикети, без потребителите да бъдат известени за разликите в тях.

От Европейска комисия считат, че съществуващото законодателство е задоволително, с цел да може да се предотврати практиката за предлагането на едни и същи артикули, само че с разнообразни съставки. Ако сред два продукта под идентична марка и опаковка съществуват основни разлики и потребителите не са известени за това, производителят може да бъде държан виновен за използването на нечестни търговски практики.

Ще нарастнат ли стоките?

Друго опрощение за използването на разнообразни съставки в едни и същи артикули са по-ниските покупателни благоприятни условия на потребителите в източноевропейските страни. Според някои производители сходна процедура им разрешава да оферират по-евтини артикули.

Според Юрова Европейска комисия няма доказателства, че в случай че производителите стартират да оферират стоките си със същите съставки на всички пазари, това ще докара до нарастване на цените. " Ако цената би трябвало да бъде увеличена, тогава те по-добре да ребрандират актуалните си по-евтини артикули ", добави комисарят. По този метод потребителите няма да бъдат подвеждани, че употребяват еднакъв артикул.

Според Европейска комисия към този момент няколко компании, като да вземем за пример производителят на детски храни Hipp, са поели ангажимент да уеднаквят съставките на продуктите си, предлагани в Източна и Западна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР