© Цветелина Белутова С остро отворено писмо до Съдийската колегия

...
© Цветелина Белутова С остро отворено писмо до Съдийската колегия
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите по казуса с Методи Лалов: Оставка не може да се отказва

© Цветелина Белутова С остро отворено писмо до Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Съюзът на съдиите в България (ССБ) прикани членовете на колегията да преразгледат противозаконното си решение от понеделник, с което отхвърлят да гласоподават оставката на съдията от Софийския областен съд Методи Лалов, като се базират на процедурни съображения. Отказът да се гласоподава в период оставката на арбитър Лалов е противозаконен, а претекстовете за това опонират на решение на Конституционния съд от януари 2017 година, се споделя в писмото. В закона не съществува догадка, в която Висш съдебен съвет може да откаже да приключи правното отношение на магистрат с приключването на предупреждение.

Съдия Методи Лалов, някогашен ръководител на Софийския областен съд, подаде оставка на 1 август с едномесечно предупреждение до 2 септември в това число. Публично бе оповестено, че той ще взе участие в локалните избори като лидер на листата на " Демократична България " за общински съветници. Повече от месец съдийската гилдия на Висш съдебен съвет не се събира под претекст лятната почивка, макар че съветът като орган няма право на лятна почивка. На процедура обаче всяко лято за един месец през август съветът престава да работи заради това, че огромната част членовете му си вземат по едно и също време отпуск.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В понеделник Съдийската гилдия отхвърли да гласоподава оставката с претекст, че тя първо би трябвало да бъде прегледана от Комисията за атестирането и състезанията (КАК), каквото било
условието на Закона за правосъдната власт. Вторият – тъй като арбитър Лалов отказал да се произнесе по постъпило в периода на предизвестието му искане за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража " на малолетен обвиняем по дело, което му е било разпределено в края на юни.

" И двата претекста са противозаконни. Съдията Лалов е упражнил своето конституционно право на оставка, като срокът на предизвестието му е изминал ", се споделя в писмото на ССБ.

Законът за правосъдната власт не слага като изискване за гласуването на оставката магистратът да изпише решенията по каузи и произнасянето по каквито и да било висящи каузи. " Ал. 2 на член 166 задължава магистрата да се произнесе по към този момент разпределените му каузи и преписки, само че не въздига непроизнасянето на магистрата в спънка за освобождението му от служба ", се споделя в писмото и се сочи, че в досегашната си процедура Висш съдебен съвет е освобождавал заради оставка и приключване на периода на предизвестието даже съдии с десетки или даже стотици неизписани решения по каузи. Извън този мотив е фактът, че Методи Лалов разгласи, че в периода на предизвестието той е изписал всичките си каузи и ги е оповестил с направени претекстове.

В писмото на ССБ се цитира и откъс от претекстовете на решение №1/2017 година на Конституционния съд, с което бе анулиран като противоконституционен текст от Закон за съдебната власт, предусещащ опция за Висш съдебен съвет да откаже преустановяване на контракта при висящо дисциплинарно произвеждане (единственото към оня миг ограничаване на правото на оставка).

" Подаването на оставка е конституционно открито субективно преобразуващо право на арбитър, прокурор или следовател с едностранно категорично волеизявление да приключи правното отношение си, като упражняването му зависи само от неговата свободна воля и не е належащо да
се стимулира... Оставката е едностранно волеизявление, чиито претекстове са без значение и по тази причина не са наложителен детайл, отправена е до съответния получател и би трябвало да бъде призната, като значителното е проявеното по своя воля ясно предпочитание на подалия оставка. Тя е механизъм за непринудено преустановяване на правното отношение по разнообразни аргументи – здравословни, фамилни, незадоволеност от работата, неспособност да я извършва и други При подаването на оставка се резервира моралното и професионално достолепие на напускащия, а в избрани случаи по едно и също време с това се усъвършенства и действието на съответния орган на правосъдната власт. Основният закон не планува каквото и да е краткотрайно или непрекъснато, отчасти или цялостно ограничение на правото на подаване на оставка и не го слага според от никакви условия или от практикуване на други пълномощия от Висшия правосъден съвет отвън пълномощието да одобри оставката ", се споделя в решението по к.д. №6/2016 година с докладчик Стефка Стоева.

В изявление през бТВ арбитър Методи Лалов дефинира протичащото се с него като следващ епизод на разпра с него и " частен случай на беззаконието, което царува в страната ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР