© Цветелина Белутова Победителите в поръчката за софийските улици трябва

...
© Цветелина Белутова Победителите в поръчката за софийските улици трябва
Коментари Харесай

Варненски фирми влизат в пътната поддръжка на София

© Цветелина Белутова Победителите в поръчката за софийските улици би трябвало да поддържат пътните настилки и тротоарите, общински пътища и републикански пътища в столицата, мостове, пасарелки, водостоци и пешеходни подлези. Варненските " Хидрострой " и " Инжстройинженеринг " и свързаната с " Джи Пи Груп " - " Виа конструкт груп " влизат в пътното поддържане на софийските улици за идващите четири години. Това излиза наяве от оповестено класиране в поръчка на Столична община за 117 млн. лева без Данък добавена стойност.

София е разграничена на 7 зони, като единствено в 3 от тях остават досегашните компании по поддръжка и ремонт. Това са " Трейс Груп Холд ", " ГБС Инфраструктурно строителство " и пернишката " ДЛВ " (виж таблицата). От поддържането отпадат " ПСТ Груп " (която не подаде оферта), " Пътища и уреди " (свързана с " Геострой " ) и обединяването " Амфисия ", формирано от " Нови технологии на България " и италианската " Франко Джузепе ". През миналите години с тях имаше редица кавги поради некачествени поправки. Договорите с " ПСТ " и " Пътища и уреди " бяха разтрогнати, а " Амфисия " беше глобена поради ремонта на бул. " Константин Величков ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В новата поръчка " Амфисия " са отстранени за Зона 3 ( " Люлин ", " Връбница ", " Възраждане " и " Илинден " ) още на стадий механически предложения. Обединението е подало тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 25 април, само че по нея няма придвижване.

Финалистите

Поръчката за седемте зони провокира значителен интерес и притегли 22 предложения. Девет от тях обаче бяха отстранени на стадий механически условия, а още двама от участниците са отпаднали, откакто им е поискана спомагателна информация. Така за 7 зони са останали единствено 11 предложения.

За някои от зоните на процедура не е имало никаква конкуренция. За една от най-желаните зони да вземем за пример - 4 ( " Надежда ", " Нови Искър " и " Сердика " ) от петима претенденти до край е достигнала само " Виа Конструкт Груп ". Старото име на компанията може би ви приказва повече. До 2011 година тя се е наричала " Джи Пи строй " и е била еднолична благосъстоятелност на акционера и шеф на " Джи Пи груп " Стефан Тотев. В момента е благосъстоятелност на Велизар Радев, само че " Виа конструкт " и " Джи Пи " имат идентичен адрес. Компанията има редица публични поръчки, в това число за градежа на метрото.

За Зона 7 ( " Панчарево ", " Младост ", " Студентски " ) също нямаше конспирация. Там имаше единствено една оферта - на " ГБС Инфраструктурно строителство ", която по този начин или другояче поддържа регионите в последните 10 години.

Здравей, Варна.. и Брезник

В поддръжката на софийските улици влиза най-голямата строителна компания " Хидрострой " с главен притежател Велико Желев от Варна. Новият притежател на емблематичната " Водстрой 98 " ще дава отговор за Зона 6 ( " Искър ", " Слатина ", " Изгрев " и " Средец " ). Преди няколко години компанията, която от дълги години дава отговор за пътните поправки във Варна и района, реалокира централата си в София. През последните седмици тя нашумя поради абсурда с кръгово кръстовище във Варна за над 100 млн. лева, което беше несъмнено от Камара на архитектите в България за некачествено и оскъпено. То беше построено от " Хидрострой " без конкурс по силата на аналогично рамково съглашение, каквото в този момент компанията подписва със Столична община за 4 години.

Друга варненска компания - " Инжстройинженеринг " (откъдето потегля пътната кариера на Велико Желев и която също постоянно печели пътни поправки във Варна и района дружно с " Хидрострой " ), що поддържа " Зона 2 " ( " Овча Купел ", " Красно село ", " Красна поляна " и " Банкя " ).

Друг нов състезател в пътното поддържане на София е " Нивел строй " от Брезник, благосъстоятелност на Велко Руйков. Макар че е релативно непозната, компанията извършва редица огромни обществени и частни планове в Перник, Дупница, Брезник и други Според регистъра на " Биволъ " тя има 95 контракта за осъществяване на публични поръчки за над 42.64 млн. лева " Нивел срой " дружно с " Констрол " (също благосъстоятелност на Велко Руйков) ще поддържат Зона 3 ( " Люлин ", " Връбница ", " Възраждане " и " Илинден " ).
Големи разлики в цените

От оповестените протоколи излиза наяве, че цените в другите софийски зони могат да са радикално разнообразни за една и съща активност. Всеки участник е дал цена за абонаментна поддръжка на избрани улици по лист, както и единични цени за разнообразни ремонтни действия и доставка на материали, които ще се извършват след категорично възлагане от Столична община.

Така да вземем за пример " ДЛВ " е дала най-ниската междинна цена за изкърпване на улици в Зона 5 от 47.58 лв/м2. За същото нещо, само че в Зона 6 " Хидрострой " желае над 100 лв/м2. Излиза, че най-скъпи ще са спомагателните действия в Зони 1, 3, 4 и 6. Този път обаче възложителят е поставил таван от 16.7 млн. лева за всяка една от зоните за 4-те години на рамковите контракти. Допълнителни действия над тази сума няма да се разпореждат.

*Цените в таблицата са единствено за абонамента поддържка на избрани улици в зоните. Отделно от тях всеки претендент е дал цени за разнообразни поправки действия, които обаче ще се разпореждат по преценка на Столична община при нужда. Ремонтните действия плюс абонамента не могат да надвишават 16.7 млн. лева без Данък добавена стойност за периода на контракта. Това важи за всички зони. Кой ще управлява ремонтите

Столична община е оповестила обособена социална поръчка за три компании или обединявания, които ще управляват качеството на настоящите поправки. Досега тази активност се изпълняваше от обединяване " Техникъл юнивърсъл фасилитис – ТЮФ " с шеф Георги Тодоров, някогашен чиновник на Столична община и зам.-министър на превоза в кабинета " Орешарски ".

Новата поръчка е разграничена на три обособени позиции, в които влизат по няколко столични зони. Допустимата стойност за всяка позиция е 2.2 млн. лева за 4 години. Избраните реализатори ще управляват подготовката и осъществяването на строителните действия, както и качеството на влаганите материали. Крайният период за предложения е 2 май.

С друга поръчка Столична община търси реализатори за възобновяване и полагане на нова улична маркировка, ремонт и слагане на пътни знаци и други детайли за организация на придвижването. Тя още веднъж е за 4 години и е с планирана стойност 13.5 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР