© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Арест на

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Арест на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Поскъпването на тока, детайлите за ареста на Иванчева, Ердоган обяви предсрочни избори

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Арест на кмета на " Младост ", цирк в Съюз на демократичните сили, Македония и Албания са по-близо до участие в Европейски Съюз

И още: Кой взе " Пулицър " тази година, кои ще са членовете на енергийния регулатор
17 апр 2018
Вечерни вести: Президентът приказва за нова партия, Съединени американски щати с нови наказания против Русия

И още: Мило Джуканович най-вероятно още веднъж ще е президент на Черна гора; Европейска комисия евентуално ще предложения Македония и Албания за договаряния за участие
16 апр 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати и съдружниците удариха Сирия, митинги в Унгария против Орбан, шефът на най-голямата рекламна компания в света напусна
15 апр 2018 Парламентът възобнови своята работа след Великденската си почивка в сряда - по традиция с помпозни заявления и популистки изявления. Но предстоящо цялото внимание на обществото бе ориентирано към подробната префсконференция прокуратурата и антикопрупционната комисия с прелюбопитни елементи за случая с кмета на " Младост " Десислава Иванчева, която бе показно задържана през вчерашния ден за приемане на рушвет.
Новината от Европа са предварителните президентски и парламентарни избори в Турция през юни, за които Ердоган се споразумя с турските националисти, а любопитен подробност от света е тайната аудиенция на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ в Пхенян, която приготвя почвата за идната историческа среща сред Тръмп и Ким Чен-ун.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Токът ще нарастне в допълнение поради държавни и частни ТЕЦ-ве

Наред с частните енергоразпределителните сдружения всички държавни компании на електроенергийния пазар също са поискали от регулатора доста повишение на цените на тока от 1 юли - при Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример то е 32%, а при държавните ВЕЦ-ове - 18%. Редом с това излиза наяве и че ЕСО ще включи три нови ТЕЦ-а в обезпечаването на ток за контролирания пазар - обвързваните с Христо Ковачки " Бобов дол " и " Марица 3 " и Топлоелектрическа централа " Варна ", която в този момент е благосъстоятелност на считания за непосредствен до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов. Техните заявки са за двойно и даже тройно по-високи от досегашните цени на производителите на ток.

Така повишението на цената на тока наподобява неизбежна за потребителите, въпросът е какъв брой огромно ще е то. Председателят на КЕВР Иван Иванов въпреки всичко бе безапелационен, че регулаторът няма да допусне то да е сензитивно. По думите му в последните няколко години е процедура сдруженията непроменяемо да желаят нараствания от порядъка на 30 - 50%, само че след осъществяваните от комисията разбори те са минимални.

Още по тематиката търсете в новия брой на " Капитал " на 20 април.

Спецпрокуратурата: подкупът, хванат у Иванчева, е връх

Подкупът, с който във вторник бе арестуван кметът на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева, е връх за прокуратурата. Арестът на Иванчева и заместничката Биляна Петрова на едно от най-оживените столични кръстовища не бил поради PR цели, а заради нуждата незабавно, в тяхно наличие, да се преброят и опишат всички банкноти, без те в същото време да имат опция да заличат от ръцете си следите от химикала, с който са били белязани банкнотите. Това бе оповестено в сряда на специфична конференция на профилираната прокуратура и антикорупционната организация във връзка на извънредно показната и продължителна прокурорска акция, която овладя общественото пространство. Иванчева и Петрова бяха арестувани с 56 хиляди евро рушвет в кашон на задната седалка на служебната кола, а общо получената от медиатора сума е била 70 хиляди евро, от която той си задържал 20%. Общо уговорената сума с изнудвания строителен бизнесмен била 500 000 евро.

Ердоган разгласи изключителни избори за президент и парламент през юни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи предварителни парламентарни и президентски избори на 24 юни тази година, макар че вотът трябваше да се организира след съвсем година и половина - през ноември 2019 година Вчера турските националисти от Партията на националистическото деяние (ПНД), които са в съпротива, само че ще бъдат съдружник на изборите, желаеха те да се проведат тази, а не идната година. Ердоган неведнъж е изключвал сходен вид и е упорствал, че вотът не може да бъде ексклузивен, тъй като с него ще се утвърдят конституционните промени, гласувани на референдум предходната година, които ускориха президентските пълномощия. Днес обаче след среща с водача на ПНД, той разгласи, че партията му и националистите ще изискат насрочване на вота за юни тази година. По думите на Ердоган преходът към президентска република е " незабавна нужда " за страната.

Много анализатори предвидиха предварителните избори, като означиха, че утежняването на икономическите вероятности евентуално ще накара Ердоган да промени датата, вместо да се стреми към преизбиране в изискванията на стопански спад през 2019 година

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Кой ще ръководи Куба след Кастро

Фотограф: Pool New

Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро на следващия ден ще съобщи властта и ще постави завършек на близо шест десетилетия еднолично ръководство на братята Кастро. В историческо съвещание през днешния ден и на следващия ден кубинският парламент ще избере нов ръководител на Държавния съвет - основният орган на изпълнителната власт. Очаква се това да е 57-годишният първи вицепремиер Мигел Диас-Канел. Раул Кастро ще остане отпред на Кубинската комунистическа партия до идващия ѝ конгрес, плануван за 2021 година

Приемникът на братята Кастро ще би трябвало да продължи нужната " актуализация " на остарелия стопански модел в миг, когато Куба е изправена пред отслабването на съдружника си Венецуела, продължаващото американско ембарго и решението на Тръмп да замрази почналото в края на 2014 година доближаване със Съединени американски щати. Самите кубинци не чакат основни промени в страната.

Енергийните министри от Европейски Съюз ще разискват тактиката за ВЕИ до 2030 г .

Неформална среща на енергийните министри от Европейски Съюз ще има на следващия ден в София. Основните тематики са устойчивата енергетика в подтекста на изменението на климата и провокациите пред пакета " Чиста сила за всички европейци ". Очаква се участниците да се обединят и към консолидирана позиция за каузи на ВЕИ до 2030 година, като Европарламента и Европейска комисия желаят 34-35% дял, до момента в който Съветът на Европейски Съюз - 27%.

КСНС ще разиска евентуални закани за националната сигурност

Консултативният съвет по национална сигурност се събира на следващия ден при президента, като тематиките на съвещанието са опасности и закани за националната сигурност, положението на въоръжените сили и нужните ограничения. Държавният глава свика съвещанието на фона на повишеното напрежение в Сирия.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Starbucks затваря 8000 кафенета в Съединени американски щати за ден за образования на чиновници против расизъм след случай

Веригата кафенета Starbucks заяви, че ще затвори повече от 8000 обекта в Съединени американски щати за един ден -29 май, с цел да организира образование на 175 000 чиновници против расистки предразсъдъци, откакто двама афро-американци бяха задържани в кафене на веригата предходната седмица. Случаят провокира всеобщо отвращение. Мъжете са поискали да употребяват тоалетна в Starbucks във Филаделфия, само че им е било отказано, защото те не са поръчали нищо. Те били помолени да изоставен обекта, а служителят в последна сметка се обадил на полицията. Видеоклип, който е гледан повече от 10 млн. пъти в Twitter, демонстрира по какъв начин служителите на реда закопчават с белезници и двамата мъже, а трети човек на име Андрю Яфе се изправя пред тях и пита възмутено: " Но какво направиха? Какво направиха? Някой да ми каже какво са създали? " Арестите доведоха до всеобщо шерване на апела #BoycottStarbucks в обществените медии и митинг в кафе на веригата във Филаделфия. Два дни по-късно компанията се извини публично, а изпълнителният й шеф Кевин Джонсън дефинира казусът като " неоправдателен ".

Фотограф: Social Media

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ и номиниран за държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео е имал загадка среща с Ким Чен-ун през март в Пхенян оповестиха Reuters и Washington Post. Това е контактът на най-високо ниво сред Съединени американски щати и Северна Корея от 2000 година насам, а задачата е била да се приготвят диалозите сред Тръмп и Ким - първите в историята сред водачите на двете страни.

Минималната работна заплата , която в този момент е 510 лева, да стане 560 лева от следващата година, предлага средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година, която Министерският съвет утвърди през днешния ден. Документът планува минималната заплата да продължи да пораства и в идващите 2 години и да доближи 650 лева от 1 януари 2021 година

Албания изиска Съединени американски щати или НАТО да изградят военноморска база на нейна територия в Адриатическо море, с цел да противодействат на въздействието на Русия. Албанският министър на защитата Олта Джачка, която бе на посещаване в Пентагона, предизвести за вероятни " хибридни дейности " на Русия, само че уточни, че опити да усилят въздействието си в района вършат и Китай, Иран и " даже Турция ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР