© Цветелина Белутова Още по темата Прием на проекти за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Прием на проекти за
Коментари Харесай

Животновъдите получават най-много субсидии за инвестиции в стопанства

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Прием на планове за над 310 млн. евро по земеделската стратегия е отсрочен

Обяснението на агроминистерството е, че прави " съществена промяна " в използването на програмата за електронно подаване на документи
16 окт 2017
Проучване: Селската стратегия би трябвало да се концентрира върху хранителната верига

Фермерите желаят опростяване на ПРСР, намаляне на бюрокрацията и въвеждане на е-управление в замеделието, демонстрира анкета
12 сеп 2017 Най-голям дял от дотациите за вложения в аграрни стопанства по програмата за развиване на селските региони ще получат планове, свързани с отглеждане на животни, само че най-вече на брой бизнес проекти ще бъдат осъществени в секторите биологично произвеждане и плодове и зеленчуци. Това излиза наяве от разбор на фонд " Земеделие " на база утвърдените все още планове. Документът включва подписаните до септември контракти по първия банкет от схемата за вложения в стопанства, който се състоя през 2015 година Към този миг няма утвърдени планове от приема, който бе през предходната година.

Разпределение на 495 млн. лева

Данните на фонда демонстрират, че към септември има подписани близо 940 контракта със дотация за 365 млн. лева по схемата за вложения в аграрни стопанства. Те са ориентирани към отглеждането на животни, секторите плодове и зеленчуци, етерични култури, зърнопроизводство и други Отделно от това има подписани и 404 контракта за 132 млн. лева, които са свързани с биологично произвеждане. Всъщност данните демонстрират, че едвам към 1/4 от подадените планове са съумели да получат финансиране, и то със забавяне, защото тези планове са подадени още през лятото на 2015 година Тогава претендентите внесоха близо 3400 плана по схемата със декларирана дотация от съвсем 1.23 милиарда лева През предходната есен също имаше банкет на планове за вложения в аграрни стопанства, само че година по-късно към момента няма подписани контракти по него.

Най-много дотации - при животновъдите

Анализът на фонд " Земеделие " демонстрира, че все още максимален дял от дотациите за вложения в стопанства ще получат планове, свързани с отглеждане на животни, което е и един от предпочитаните браншове. В този бранш ще отидат 150.5 млн. лева, като средствата ще бъдат ориентирани както към основаването на нови ферми, по този начин и за модернизирането на съществуващите. Най-много планове за отглеждане на животни са утвърдени в областите Плевен и София - 30 и 29, само че максимален дял от дотациите ще получат претендентите от Пазарджик, където ще бъдат разпределени над 16 млн. лева от утвърденото финансиране.

В бранш плодове и зеленчуци, който е също измежду целите на схемата за подкрепяне, ще бъдат ориентирани 136.5 млн. лева, сочат данните на фонд " Земеделие ". Сред по-големите планове в това направление са тези за създаване на оранжерии или за системи за градозащита на насаждения навън, а трите области с най-вече утвърдени планове и получени дотации са Бургас, София-област и Пловдив.

Данните на институцията демонстрират, че има утвърдени планове и по третия приоритет на схемата за подкрепяне - за вложения в етерични насаждения, обичайно максимален дял от които са в областите Пловдив и Стара Загора, на чиято територия е Розовата котловина. В това направление ще бъдат осъществени 84 плана, които ще получат 23.5 млн. лева финансиране от Европейски Съюз и националния бюджет. Анализът демонстрира още и че 3.6 млн. лева ще бъдат отделени за комбинирани планове - такива, които включват вложения в няколко предпочитани посоки - отглеждане на животни, плодове, зеленчуци и етерични култури.

Най-много получатели на средства - в биопроизводството

Данните на фонд " Земеделие " демонстрират и че най-вече получатели на средства от схемата има в бранша на биологичното произвеждане. От приема през 2015 година са утвърдени 404 плана, които ще получат дотации от 132. 8 млн. лева В това направление има най-вече утвърдени планове в Хасково - общо 38, само че в същото време земеделците в София-област ще получат максимален дял от дотацията - 15.6 млн. лева, което е над 11% от всички средства. Другите две области с най-вече дотации за биологично произвеждане са Хасково и Русе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР