© Цветелина Белутова Още по темата Превозвачите ще протестират въпреки

...
© Цветелина Белутова Още по темата Превозвачите ще протестират въпреки
Коментари Харесай

Превозвачите ще блокират София в четвъртък по време на европейската среща

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Превозвачите ще стачкуват макар опита за компромис сред България и Европейска комисия

Еврокомисарят по превоза изиска от София съответни оферти за противоречивите нови регулации, които ще ощетят българския бизнес
15 май 2018
Превозвачите излизат на митинг, подкрепени от Московски

Бунтът е против евроизисквания, които ще извадят от транспортния пазар по 3 хиляди български камиона дневно по сметки на сектора
3 май 2018 Българският авто бранш провежда митинг в четвъртък, 17 май, против приемането на пакет " Мобилност 1 " в новата европейска регулация за интернационалните товарни транспорти. Протестът ще се организира тъкмо в деня на срещата на върха в София, на който ще се съберат водачите на европейските страни, с цел да разискват лансираната от българското председателство тематика за бъдещето на Западните Балкани.

За разлика от предходните митинги, планувани при откриването на европредседателството, този не е против политика на държавното управление, а против еврорегулация, против която и българското държавно управление се разгласи публично, въпреки и прекомерно закъсняло. Целта е западните водачи да бъдат уверени в размера на вредите, които измененията ще донесат за стопанската система на България и за нейните жители, сподели Ангел Траков, ръководител на УС на Съюза на интернационалните превозвачи (СМП) по време на проведената в София конференция с интернационално присъединяване " Европейското бъдеще на превоза в Централна и Източна Европа ".

Организатор на конференцията е точно СМП, а на нея участваха и представители и на унгарския и полския транспортен отрасъл, които също ще бъдат ударени от новите регулации. Конференцията бе открита от транспортния министър Ивайло Московски, който в наличието на депутати и евродепутати, изрази поддръжка и за настояванията, и за митингите на превозвачите.

100 рейса и 100 тира ще шестват в столицата

Отсега е ясно, че това ще докара до тежки тапи и блокиране на столицата. Заради срещата на върха ще бъде отцепен регионът към НДК и ще бъде блокиран достъпът до огромните столични хотели и редица други места. Същевременно митингът на превозвачите, в който ще вземат участие и компании за транспорт на товари и за транспорт на пасажери, ще стартира с автомобилно шествие на 100 рейса и 100 тира, които от 10.00 до 17.00 часа ще заемат бул. " Цариградско шосе " (отбивката към бул. " Брюксел ", лентите в посока София). Паркирани товарни коли ще наредят протестна колона до отбивката за кв. " Дървеница " (четвърти килиометър), а по-късно – до отбивката за бул. " Ситняково ", ще бъде подредена протестна колона от рейсове. Паралелно с това от 13.00 до 17.00 часа ще бъде извършено протестно шествие със събирателен пункт площад " Македония ", а оттова - по маршрута от ул. " Алабин " към Съдебната палата, вдясно по бул. " Витоша " до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.

Извън София митинги на превозвачи ще има в още най-малко 10 града - Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и други

Превозвачите благодариха на Борисов, само че съгласно Българска социалистическа партия: държавното управление ги съобщи

Конференцията във вторник се организира на фона на един неприсъствен спор сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за това чия е виновността за противоречивата регулация, която от сектора на превозвачите дефинират като съдбовна за българския бизнес. По време на конференцията уредниците от Съюза на интернационалните превозвачи неколкократно благодариха на държавното управление, на министър Московски персонално, само че най към този момент - персонално на премиера Бойко Борисов за оказаната " невиждана поддръжка, в това число и в интернационален проект ".

В същото време Българска социалистическа партия съобщи, че " българските превозвачи бяха предадени от премиера и министъра на превоза ". " Председатели сме на Съвета на Европейския съюз и не можем да защитим националните си ползи ", съобщи на брифинг зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той съобщи, че групата на левицата ще предложения премиера Борисов в Народното събрание, с цел да рапортува какво е направил кабинетът през миналата година, с цел да отбрани ползите на българските превозвачи. Едва откакто предишния петък Народното събрание одобри позиция, с която задължава държавното управление да се разгласи в отбрана на настояванията на хората от сектора, министър председателят се задейства и се срещна с еврокомисаря по превоза, която в прав текст му сподели, че българското председателство би трябвало да си формулира предложенията, разгласи Свиленски. Това значи, че до през вчерашния ден българското държавно управление не е имало никаква позиция в отбрана на българските превозвачи, твърди депутатът. Свиленски даде като образец съвещанието на Съвета по превоз на 5 декември 2017 година, където представителите на всички страни са взели отношение, единствено България – не.

Само два часа след брифинга на Свиленски и ГЕРБ даде конференция в централата си, където Тома Биков съобщи, че от една година министър председателят Бойко Борисов слага въпроса за пакета за подвижност на всяка своя среща с европейски водач.

Московски: другите министри от Източна и Централна Европа са пасивни

В пространното си слово при откриването на конференцията във вторник транспортният министър Ивайло Московски прикани представителите на този бизнес от Полша и Унгария, които участваха в конференцията, да приказват с държавните управления си и отрасловите си министри и да ги призоват да образуват обща позиция с България. Той разгласи, че персонално е разговарял с сътрудниците си от Полша и Румъния, само че те останали пасивни.

Новите регулации засягат най-вече страните от източната външна страна на Европейски Съюз като България и Румъния, съобщи Московски, съгласно който това изяснява и пасивността на останалите. Утре обаче казусът може да се разпростре и към другите страни от Източна и Централна Европа, тъй като правата на водачите и желанието да получат по-добри условия на труд са единствено обществено оповестеният претекст на тези регулации. Всъщност обаче, като се прочетат текстовете остава усещането, че в основата лежи скрита политика, а водачите са на последно място, сподели Московски.

Той още веднъж се спря на четирите противоречиви точки от новите регулации, по които българското държавно управление към този момент имало направени позиции - единствено за един ден работа след визитата на еврокомисаря по превоз Виолета Булц.

На първо място, лидерът би трябвало да има право самичък да избере мястото на отмора на всеки три седмици - дали да е в къщи, дали да е в местонахождението на компанията или в мястото, където се намира. На второ място - седмичната отмора на водачите да може да се реализира и в кабината на камиона най-малко до момента в който не бъдат обезпечени специфични паркинги за тирове на всички места из Европа, които да са охранявани съгласно условията на застрахователите. Тези паркинги да бъдат оповестени на специфичен уебсайт за улеснение на всички, а до момента в който всичко това не стане, няма по какъв начин да се вкарват отговорности за овакантяване на кабината по време на седмичната отмора и ангажиране на хотел да вземем за пример. На трето място - би трябвало да се договаря след кой ден стартират да текат командировъчни по изискванията на съответната страна, само че преди този момент да се обясни по какъв начин ще се пресмятат те - съгласно минималната заплата, часовата ставка или иначе. Нещо повече, не е ясно по какъв начин ще се управлява това, изключително за компаниите от страни отвън Европейски Съюз - украински, турски молдовски. Българската позиция е, че командировечни могат да стартират да се начисляват едвам след 7 или 9 дни, само че наложително поредни, а не с струпване в месеца. За каботажа сме подготвени да преговаряме, тъй като фактически се намесваме в техен вътрешен пазар, сподели Московски.

Той съобщи, че министър председателят Борисов е поел ангажимент тези компромисни оферти, написани с присъединяване на транспортния бизнес в България, " персонално да бъдат предадени на президента Еманюел Макрон, с цел да може той да влияе, в случай че има предпочитание. "

Бизнесът: Не желаем да сме единствено донор на работна мощ

Задължителното връщане за отмора на водачите до дома на всеки три седмици не се отнася за никоя друга категория служащи в Европейски Съюз, в това число и за заетите в други сфери на превоза (въздушен и воден), съобщи Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на СМП. Това в действителност е един от множеството образци за двоен стандарт в тези регулации, което постоянно е индикация за двоен стандарт.

" Предлаганите регулации в пакет Мобилност 1 са изцяло голословни и засягат главно компании от Централна и Източна Европа, които заради географската си раздалеченост ще бъдат мощно затруднени или сложени в неспособност да изпълнят условията ", разяснява Арабаджиев. От сектора изпращат единомислещо обръщение, че ще продължат да отстояват правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в Европейски Съюз.

Товарните транспорти са бизнес, който се развива в мощно конкурентна среда и не получава дотации от фондовете на Европейски Съюз. Спазват се строги регулации, свързани с техническо положение на транспортните средства, екологични правила, сигурност на труда с над 36 наставления и регламенти. " Искаме място за нашия бизнес в Европейски Съюз и не желаем да бъдем единствено донор на работна мощ ", сподели Арабаджиев. Анкета
Общо 79,5 на 100 от притежателите и шефове на компании дефинират измененията в Мобилен пакет 1 като голям риск за бизнеса и показват опасения, че до 2-3 години ще банкрутират, демонстрира анкетно изследване в границите на бизнеса. Над 83 на 100 от компаниите дефинират условието да се връщат вкъщи за отмора като затрудняващо, а над 93 % - че по този начин се основават неудобства за водачите и се усилват доста разноските и административната тежест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР