© Цветелина Белутова Още по темата НАП: Дори разваляме сделки,

...
© Цветелина Белутова Още по темата НАП: Дори разваляме сделки,
Коментари Харесай

НАП съкращава 250 служители от оперативен контрол

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Национална агенция за приходите: Дори скапваме покупко-продажби, с цел да събираме Данък добавена стойност

Данъчните влязоха в пояснителен режим, откакто стана ясно, че за 17 години не са събрали близо 6 милиарда лева индиректен налог
22 мар 2018
Държавата пропуща Данък добавена стойност за стотици милиони годишно

Начисленият след проверки от Национална агенция за приходите индиректен налог за последните 17 години е за 16.2 милиарда лева, над една трета от сумата е класифицирана като несъбираема
20 мар 2018
Търговците към този момент ще са задължени да употребяват единствено утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите
1 мар 2018 Това е най-мащабната чистка в историята на данъчната администрация. Около 250 данъчни чиновници ще бъдат съкратени от 1 май тази година. Става въпрос за работещите в звеното " Оперативни инспекции ", което ще бъде закрито, се показва в известие на уеб страницата на Националната организация за приходите (НАП). Промяната визира всички отдели в териториалните дирекции в страната и е най-мащабната чистка в историята на данъчната администрация. Тя идва няколко седмици след акцията на профилираната прокуратура, при която бяха задържани 20 данъчни чиновници по обвиняване за проведено събиране на подкупи и пране на пари. Те бяха точно от звеното за действен надзор.

По информация на " Капитал " функционалностите на оперативното звено ще бъдат трансферирани на дирекция " Фискален надзор ", която се справяла доста по-ефективно. В момента текат състезания за попълване на свободни щатове там, като освободените данъчни също могат да аплайват.

Защо се прави

Отделите за оперативни инспекции нормално работят на терен. Според хора от системата те са най-ниското и пробито равнище, а тази смяна била късмет " да се проветри службата ". Данъчни чиновници разясниха, че тя ще има резултат на стрес в системата и някаква краткотрайна готовност.

Решението за закриването на " Оперативни инспекции " е взето след едногодишна вътрешна полемика за успеваемостта на това звено, обясниха от Национална агенция за приходите. В допълнение, от година и половина с оперативни инспекции се е занимавала и дирекция " Фискален надзор ", която имала в пъти по-добри резултати.
Другата причина е, че " Фискален надзор ", за разлика от оперативния, е централизирана конструкция, като концепцията е селекцията на компаниите за инспекции да се прави по-ефективно и да има по-висок надзор върху тази активност и по-малко индивидуалност.

Източници на вестника разясняват, че по информация от службите и вътрешния разбор на Национална агенция за приходите са посочили, че " Оперативен надзор " е най-проблемното звено в организацията, което генерира максимален корупционен риск. Това не означавало, че няма проблеми и в други отдели, само че настоящето решение можело да се дефинира като някакво начало за смяна.

В известието на приходната организация се показва, че с изключение на измененията в структурата, управлението на Национална агенция за приходите възнамерява повсеместен разбор и обзор на активността на главните си функционалности – " Обслужване ", " Събиране " и " Контрол ". " В взаимозависимост от резултатите, ще бъде оценена и нуждата от смяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна организация ", се споделя в него.

След акция на прокуратурата

За смяната първо стана ясно от текст във " Фрог нюз ", в който се цитира шефът на легия " Антимафия " Григор Здравков. Двама от данъчните са потърсили и подпомагане от омбудсмана Мая Манолова. От тяхно писмо излиза наяве, че за съкращаването на щатовете им са разбрали от вътрешноведомствено известие до всички чиновници в системата, с което изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова приема " рационално решение да закрие персонално звено " Оперативни инспекции ", като показва, че това е мярка от тактиката за повишение успеваемостта и прозрачността в организацията.

Промените идват, откакто преди няколко седмици бяха задържани 20 данъчни в съмнения за корупционни покупко-продажби. Това е било капката, която е преляла чашата, настояват хора от системата. От арестуваните 11 бяха упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, занимаваща се с корупционни схеми. Като водач на бандата от профилираната прокуратура показаха шеф звено " Оперативен надзор ", който получавал отчисление от всеки рушвет, взет от подчинените му. Според прокуратурата групата работи от октомври 2017 година

В рамките на няколко месеца приходната организация попадна в публичното полезрение с няколко абсурда. В началото на март предаването " Господари на ефира " разкри скица за изнудване над търговци от страна на основен обществен реализатор в Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите – София.

В края на предходната година пък началникът на отдел " Фискален надзор " на Централното ръководство на Национална агенция за приходите беше прострелян и по-късно умря, а малко по-късно директният му началник беше освободен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР