© Цветелина Белутова Още по темата Как ще се промени

...
© Цветелина Белутова Още по темата Как ще се промени
Коментари Харесай

Расте търсенето на жилища в развиващите се квартали на София

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Как ще се промени центърът на София

През идващите години постройките в сърцето на града ще станат по-високи, а старите къщи и празните имоти - по-малко. При мъдро ръководство на града резултатът може да е добър
25 авг 2017
Нарастват издадените разрешителни за жилищни здания и офиси

Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас не престават да бъдат водещи за бранша
2 авг 2017
Търсенето на първокласни парцели с капиталова цел в София се усилва

Продажбите в този сегмент са се повишили с над 40% по данни на Unique Estates
26 юли 2017
Жилищата в София: повече покупко-продажби и по-скъпи жилища

Данните към средата на годината демонстрират, че междинните равнища към този момент са над 1000 евро на кв.м
21 юли 2017
Търсенето на междинен и висок клас парцели в София пораства

Готовите планове се разпродават бързо, а вложителите вършат нови проекти за развиване
16 май 2017

От BLD регистрират нарастване на покупко-продажбите на зелено. Активизирането на жилищния пазар през последните години и обвързваното с него повишаване на парцелите в " горещите " региони в София прекроява картата на интензивността в този сегмент в столицата. В търсене на по-бюджетни други възможности купувачите със междинни приходи се преориентират към по-достъпни региони. Това демонстрират наблюденията на строително-инвестиционната компания BLD, която е част от холдинга AG Capital.

От сдружението, чиято съществена активност е фокусирана в сегмента на жилищните парцели, регистрират още нарастване в броя на покупко-продажбите, които се подписват на зелено – преди акт 15.

Очакванията им са търсенето в междинния сегмент на пазара – жилища с високо качество на строителство и цена към 1000 евро за кв. метър, да продължи да нараства и в бъдеще.

Прекрояване на картата

" Бюджетите за двустайни и тристайни жилища в горещите досега точки – " Изгрев ", " Изток ", " Лозенец ", " Борово ", набъбнаха доста през последните години, което докара до търсене на нови атрактивни, само че налични региони ", показват от BLD. Като образци за такива от компанията обрисуват " Витоша ", " Кръстова вада " и " Манастирски ливади-изток ", като измежду факторите за привлекателността им са както близостта до Витоша и Южната дъга на столицата, по този начин и относително бързият достъп до централните зони на града.

Извън това за купувачите съществени индикатори при избора на жилище остават имиджът на местоположението, транспортните връзки, заобикалящата среда и близостта до обществена инфраструктура като учебни заведения и детски градини, магазини, банкови клонове, демонстрират данни на организацията за недвижими парцели " Адрес ", която също е част от групата на AG Capital.

" Кръстова вада " е добър образец за регион, който може да се конкурира с така наречен влиятелни квартали в София. Цените тук са по-ниски, а удобствата на квартала не отстъпват пред другите желани региони. Вече има построени метростанция и огромен търговски център, а близостта до планината е още едно преимущество изключително за по-младите купувачи ", разяснява изпълнителният шеф на BLD Димитър Савов.

Развиващи се квартали

По думите му присъща за по-младите клиенти е склонността им да избират квартали, които занапред ще се развиват и в които цените на парцелите все още са по-разумни.

" Клиентите се интересуват от ново строителство в два съществени вида региони – открити, където бюджетите са по-високи и сега, и такива, които занапред развиват капацитета си, тъй като там може да се направи добра договорка ", изяснява Савов.

Същевременно от сдружението означават, че при кварталите, които към момента са в развой на развиване, остават налице някои провокации, които засягат както живеещите в тези региони, по този начин и вложителите. Съществен проблем да вземем за пример е развиването на вътрешната инфраструктура, което се оказва мъчно за общината, показват от BLD. За да отговорят на упованията на купувачите, някои вложители избират да включат и самото създаване и поддържане на околната инфраструктура в капиталовите си планове.
Центърът и източните квартали на София са най-търсени от вложителите

Инвеститорският интерес към имоти за жилищно застрояване пораства паралелно с увеличаващия се интерес на купувачите към покупко-продажби с парцели. Най-атрактивни за бизнесмените са парцелите в центъра на София и източните квартали на столицата, демонстрират наблюденията на организацията за недвижими парцели Arco Real Estate. Според анализаторите от компанията броят на запитванията за имоти в тези региони от страна на вложители и строители освен от столицата, а и от други огромни градове в страната е извънредно висок.

" Това е изразителен знак за упованията им за развиването на имотния пазар в близко бъдеще ", показват от сдружението.

Извън най-атрактивните квартали интерес от страна на вложителите има и към по-бюджетни местоположения като " Люлин " и " Надежда ". " Водещи критерии в избора остават непосредственост до метростанция и паркова зона ", допълват от Arco Real Estate.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР