© Цветелина Белутова Още по темата Франция продава държавни активи,

...
© Цветелина Белутова Още по темата Франция продава държавни активи,
Коментари Харесай

Проект: продажбите на държавни имоти да стават само през електронна платформа

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Франция продава държавни активи, с цел да подтиква промишлеността и нововъведенията

Планът на президента Макрон е да бъдат обезпечени 10 милиарда евро
3 яну 2018
Паричното заплащане в търговете за държавна земя може да нарасне

Законопроект предлага 40% от цената да се заплащат в пари, а останалите - с обезщетителни принадлежности
8 окт 2017
Емил Караниколов: Повече няма да продаваме, а ще оздравяваме сдружения

Министърът на стопанската система за края на приватизацията, държавните сдружения, Бойко Борисов, Волен Сидеров и Стоян Мавродиев
18 авг 2017 Продажбата на държавни парцели да се прави извънредно посредством електронна платформа за продажби към Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. Това се предлага в план за смяна в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, импортиран от група депутати от ръководещото болшинство.

С него се задължава Министерския съвет в едногодишен период от обявяване на закона да одобри специфична разпоредба за електронната платформа, посредством която ще се продават парцели - частна държавна благосъстоятелност, както и парцели, благосъстоятелност на търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно участите в капитала или на търговски сдружения, чиито дялове или акции са благосъстоятелност на комерсиално сдружение с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала. Продажбата на парцели – частна държавна благосъстоятелност с данъчна оценка до 10 000 ще се прави от регионалния шеф по местонахождението на парцела, само че отново чрез електронната платформа.

В претекстовете към законопроекта се споделя, че все още продажбата на държавни парцели, които са благосъстоятелност или се стопанисват от разнообразни държавни институции, се прави извънредно от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор. При избрани случаи продажбите се реализират посредством електронната платформа на Българската фондова борса АД, към която е основан приватизационен сегмент за търгуване на пакети акции, препоръчани за приватизация от ведомството. На борсата, обаче, могат да се търгуват единствено пакети акции, не и парцели.

Агенцията предлага за продажба разнообразни по мярка и предопределение парцели, само че процедурите, по които се прави това, са прекомерно тежки и продължителни. Продажбите ще бъдат улеснени значително посредством основаването на електронна платформа. Другите преимущества са, че по този начин ще се обезпечи по-голяма бистрота, обявите за продажбите ще доближават до по-голям кръг от лица, а това би следвало да докара и до по-високи продажни цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР