© Цветелина Белутова Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) продължава да пази

...
© Цветелина Белутова Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) продължава да пази
Коментари Харесай

Пътната агенция крие договор с "Автомагистрали" за над половин милиард

© Цветелина Белутова Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) продължава да пази в загадка контракта за внушителната сума от 570 млн. лева с Данък добавена стойност с държавната компания " Автомагистрали " за подсилване на свлачища.

Той беше подписан на 23 октомври 2019 година, само че за него в общественото пространство се разбра чак в края на ноември, когато обявленеито за предоставена поръчка беше оповестено в регистъра на Агенцията за публични поръчки. Към 3 януари 2020 година обаче самият контракт към момента не е оповестен макар законовото условие за това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според Правилника за използване на Закона за публични поръчки (ППЗОП) това към този момент трябваше да се е случило. Нормативът гласи, че " договорите за публични поръчки и рамковите съглашения, в това число приложенията към тях - в деня на издание на обявлението за възлагане на поръчка в регистъра ". Обявлението беше оповестено на 26 ноември, само че не и самият контракт, в който ще са разказани метода на заплащане, периодите за работа и другите условия по него.

" Капитал " попита АПИ за какво договорът не е оповестен в страницата на профила на купувача, само че не получи отговор в продължение на две седмици.Междувременно пътната организация разгласи поръчка за подсилване на други свлачища - за 13 млн. лева по предпочитана ос 4 " Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища " на Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 година ". Към сегашния миг не е обезпечено финансиране, показва се обявлението.
Без съревнование

Пътната организация подписа контракта с държавната компания на правилото на така наречен in-house процедура. Според Закона за публичните поръчки ведомството може да разпореди поръчка, без значение от нейната стойност, на друго сдружение, което е със същия принципал. В случая това е Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Въпросният контракт е на стойност 570 млн. лева с Данък добавена стойност и е за подсилване на 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа. По сходен метод в края на 2018г. " Автомагистрали " подписа контракт за 1.34 милиарда лева за строителството на 134 км от автомагистрала " Хемус ". Преди няколко седмици държавното управление реши, че държавното сдружение ще подписа нов контракт и за останалата част от трасето - за 1.38 милиарда лева за построяването на последните 88.9 км.

Всички тези съглашения се подписват при неналичието на полемики и обосновка, както и при слаба гласност. Поръчките се разпореждат без конкуренция и равнопоставеност сред претендентите от строителния бранш, като главен мотив е, че по този начин се пести време. За " Хемус " обаче към този момент това не се случва: година откакто беше подписан договорът, се строят под 2 км. За съпоставяне, частни компании проектираха и построиха девет километра за две години и половина.

Нова година, нов шанс?

Министерството на районното развиване въпреки всичко заяви преди дни, че " Автомагистрали " се преструктурира - едно от три посоки ще се занимава точно с подсилване на свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа. Другите две са за настоящите поправки и поддръжка на автомагистралите, както и за създаване на новите сектори на " Хемус ". " През 2019 година в сдружението бяха назначени 201 строителни инженери, проектанти, геодезисти, водачи на тежкотоварни коли и машинисти, елементарни строителни служащи, както и счетоводители и механически ръководители ", гласи известието на Министерство на регионалното развитие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР