© Цветелина Белутова Административен съд – София област отмени рекордната

...
© Цветелина Белутова Административен съд – София област отмени рекордната
Коментари Харесай

Съдът отмени рекордната глоба от 15 млн. лв., наложена на "Метро" от КЗК

© Цветелина Белутова Административен съд – София област анулира рекордната санкция от 14.97 млн. лева, наложена на " Метро Кеш енд Кери България " от Комисията за отбрана на конференцията (КЗК). Компанията беше глобена при започване на тази година поради рекламен клип след тъжба на съперника " Лидл България енд Ко ". Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.

Според съда провежданите от " Лидл " рекламни акции под формата на " тематични седмици " не са изключителни и не се организират единствено от тази верига.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Поводът: " Не сменяй усета, смени магазина "

Поводът за производството е видеоклип на " Метро Кеш енд Кери България " с обръщение " Не сменяй усета, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. Метро. Имаме го. "

Комисия за защита на конкуренцията откри, че рекламната акция на " Метро " продължава от 5 март до 25 юни 2018 година и включва телевизия, радио, интернет, билбордове, Фейсбук, YouTube. Регулаторът счита, че в рекламните клипове е налице индиректно идентифициране на съперника " Лидл ", който провежда тематични седмици от 2012 година до момента, по време на които се оферират артикули, типични за кухните на някои страни, известни с обичаи в кулинарията.

В своето решение комисията беше решила също, че " Метро " извлича за себе си нелоялно преимущество от известността на отличителния за " Лидл " белег – тематичните седмици. " Дори самият метод на показване на това обръщение във видеоклиповете - с комичен, даже благосклонен детайл, опонира на положителните нрави и поврежда положителното име и доверието към " Лидл " и предлаганите от него артикули в визиите на потребителите ", заключи антимонополният орган.

Съдът: " Липсва изключителност "

Съдът обаче приема, че провежданите от " Лидл " рекламни акции под формата на " тематични седмици " не могат да се характеризират с " изключителност ", не са присъщи само и единствено за този търговец и заради това " междинният консуматор " не би могъл да ги схване като негови " индивидуализиращи и неповторими отличителни характерности ".

През 2018 година в магазини " Лидл " са извършени 24, а в две от конкурентните вериги ( " Фантастико " и " Кауфланд " ) общо 10 тематични промоционални акции, свързани с обичайни кухни. Други търговци на дребно също оферират разнообразни промоции както и рекламни акции за артикули, някои от които са свързани и нормални за разнообразни обичайни кухни, аргументира се съдът.

Нещо повече - прави усещане, че след 2015 година в нито едно от рекламните послания, насочващи клиентите към така наречен " тематични седмици " на " Лидл ", не се съдържа времевото разбиране " седмица ", а посланията към потребителите са: " Открий Азия в " Лидл ", " Наслади се на френския сексапил ", " Изживей духа на Америка " и други, се показва в правосъдното решение.

Съдът: " Липсва дискредитираща информация "

Според съда рекламната акция на " Метро " не би могла да бъде квалифицирана и като неразрешена, тъй като в посланията не се съдържа дискредитираща или опетняваща информация. Това произтича от откритото към този момент от правосъдния състав, че в клиповете " не би могъл да бъде разпознат съперник и в този смисъл те не могат да основат в потребителите отрицателна настройка по отношение на него ".

В хода на производството не са открити " компрометиращи, осмиващи, погрешни или голословни изказвания " във връзка с съответен участник на пазара, обобщава правосъдното решение.

Според съда не може да се одобри също, че посредством употребяваните рекламни подходи " Метро " извлича нелоялно преимущество от известността и отличителните белези на съперниците. Този извод също е резултат от неналичието на " отличителност, популярност и уникалност " на модела, който да се свърже с съответен участник на пазара.

Комисия за защита на конкуренцията погрешно е квалифицирала реализираната от " Метро " рекламна активност като сравнителна реклама, а още по-малко и като неразрешена сравнителна реклама по смисъла на закона, обобщава съдът.

Съдебният състав постанови също направените в хода на производството разходи от 10 050 лева за заплащане на един юрист плюс 50 лева държавна такса да бъдат платени солидарно от Комисия за защита на конкуренцията и " Лидл ", като остави без почитание претенцията на " Метро " за възнаграждение на разходи от 53 402 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР